BEAUTY

Τα ενοχλητικά μαύρα στίγματα

Κάθε πρόσωπο, σε κάποια στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να μην βγάλει ένα "μαύρο στίγμα". Τι είναι όμως αυτό; Πώς δημιουργείται; Πώς εξαφανίζεται και τι πρέπει να προσέχουμε; Απαντήσεις στις ερωτήσεις μας, μας δίνει ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης.

asist team
Asist Team /
Τα ενοχλητικά μαύρα στίγματα

Ας ξεκινήσουμε τη βασική ερώτηση: Τι είναι τα μαύρα στίγματα;

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

Τα μαύρα στίγματα που είναι στη μύτη και γύρω αντιστοιχούν σε πόρους του δέρματος που έχουν υπερβολικό σμήγμα.

Γιατί εμφανίζω μαύρα στίγματα;

Οι λόγοι που το δέρμα μας εμφανίζει μαύρα στίγματα είναι πολλοί και διαφορετικοί. Και μάλιστα, σε κάποιους από αυτούς δεν πάει καν ο νους σας- απαντά ο γιατρός Στέλιος Αγγελίδης.

 1. Κακή περιποίηση προσώπου και η διαφορά ανάμεσα στις ενυδατικές και τις σμηγματορυθμιστικές κρέμες!
  Κάτι κάνεις λάθος… Συνήθως λάθος καλλυντικά που επιλέγεις για να περιποιηθείς την επειδερμίδα σου. Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα και φοράς υπερβολικά λιπαρές κρέμες ή ενυδατικές προκαλείς υπερρέκκριση σμήγματος.
  Ένα λιπαρό ή ακνεϊκό δέρμα δεν χρειάζεται ενυδάτωση γιατί αυτολιπαίνεται. Χρειάζεται ειδικά προϊόντα που είναι σμηγματορυθμιστικά. Ναι μεν να βάζουμε κρέμα αλλά όχι ενυδατική αλλά σμηγματορυθμιστική. Και ειδικά τα μεσογειακά δέρματα που είναι περισσότερο λιπαρά έχουν περισσότερο ανάγκη από σμηγματορυθμιστική κρέμα παρά από ενυδατική. Σε αντίθετη περίπτωση είναι σαν να βάζουμε βούτυρο στο λάδι.
 2. Το υπερβολικό make up
  Πολλές γυναίκες νιώθουν γυμνές όταν δεν φοράνε make up στο πρόσωπό τους. Και πολλές φορές, γυναίκες με λιπαρή επιδερμίδα το κάνουν και για να καλύψουν αυτή τη λιπαρότητα. Όμως, το make up σε οποιαδήποτε μορφή του (fluid, fond de teint, compact) έχει ως βάση το ταλκ σε περιεκτικότητα 70% περίπου. Όταν βάζουμε make up πάνω στη λιπαρή επιδερμίδα μας είναι σαν να βάζουμε τάπες στους πόρους του δέρματος. Εκείνη τη στιγμή το σμήγμα που εκκρίνει το πρόσωπο δεν μπορεί να στεγνώσει με αποτέλεσμα το μέγεθος- στόμιο του πόρου να διευρύνεται γιατί υπερλειτουργούν οι αδένες σε μια προσπάθειά τους να διώξουν αυτό το εμπόδιο που έχεις βάλει εσύ στο δέρμα σου!
 3. Ο συχνός καθαρισμός έχει τα αντίθετα αποτελέσματα!
  Η κακή περιποίηση δέρματος σε επίπεδο αισθητικής επιβαρύνει επίσης την κατάσταση. Ο συχνός καθαρισμός του δέρματος που γίνεται στα ινστιτούτα με viper (πρόκειται για την συσκευή ατμού) αφυδατώνει το δέρμα. Πώς; Την στιγμή που γίνεται ο καθαρισμός περνάει το μήνυμα στο εξωτερικό κύτταρο ότι στέγνωσε κι έτσι υπερεκκρίνει σμήγμα. Επίσης, με την πίεση που εφαρμόζει η αισθητικός στο δέρμα εξωθεί να βγει το μαύρο στίγμα προς την επιφάνεια του δέρματος αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να κάνει τούνελ από κάτω και να δημιουργήσει γειτονική βλάβη. Γι’ αυτό και βγαίνουν σπυράκια στην γειτονική περιοχή. Δεν είναι επιμόλυνση όπως νομίζουμε επειδή είναι βρώμικα τα χέρια μας. Γι’ αυτό και απαγορεύεται μόνες μας να πειράζετε τα σπυράκια εας!
 4. Το aircondition προκαλεί μαύρα στίγματα;
  Το κλειστό περιβάλλον και το aircondition είναι ένας ακόμη λόγος που προκαλούνται μαύρα στίγματα. Και να πώς λειτουργεί το δέρμα μας σε αυτή τη φάση: την στιγμή που εσύ νομίζεις ότι το δέρμα σου έχει πάψει να είναι λιπαρό γιατί δεν γυαλίζει, οι σμηγματογόνοι αδένες στέλνουν το μήνυμα ότι έχουν στεγνώσει και αντισταθμιστικά υπερεκκρίνουν σμήγμα. Με την υπερέκκριση σμήγματος οι πόροι διαστέλονται, το σμήγμα οξειδώνεται γιατί έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον κι έτσι δημιουργούνται μαύρα στίγματα.

Διαβάστε επίσης: Baby botox: Είναι κατάλληλο για μένα;

Χαμηλή αυτοεκτίμηση και μαύρα στίγματα: πώς συνδέονται;

Πολλά κορίτσια νεαρής ηλικίας έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αντανακλαστικά στρέφονται εναντίον του προσώπου τους. Πειράζουν, λοιπόν, ένα σπυράκι, δημιουργούν μια βλάβη, αυτή την βλάβη θέλουν να την καλύψουν με make up, το make up επιμολύνει και φράσει τους πόρους και κάπως έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που ξεκινάει από την κακή σχέση που έχουν πολλές έφηβες κυρίως με την εμφάνισή τους.

Πώς να απαλλαγείς από τα μαύρα στίγματα!

Από την θεωρία στην πράξη! Αφού, λοιπόν, έμαθες όλους τους επιστημονικούς όρους που αφορούν στα μαύρα στίγματα αλλά και τι τα προκαλεί, φτάσαμε στο σημαντικότερο part: και τι μπορείς να κάνεις για να τα ξεφορτωθείς (και με δεδομένο ότι οι Ελληνίδες δεν κάνουν τόσο focus στην πρόληψη όσο στην αντιμετώπιση); Το πρώτο βήμα είναι να κλείσεις ραντεβού με τον δερματολόγο σου ο οποίος θα διαγνώσει αν τα μαύρα στίγματα είναι τύπος ακμής ή αν υπάρχει φλεγμωνή, οπότε δεν μπορείτε να κάνετε κάτι μόνες σας σε αυτή την περίπτωση, κι αφού πάρετε την διάγνωση ότι είναι μόνο μαύρα στίγματα έχετε δύο τρόπους αντιμετώπισης:

 1. Κάνε απολέπιση μόνη σου στο σπίτι.
  Ανάμειξε ελαιόλαδο με αλάτι και τρίψε απαλά την περιοχή που εμφανίζονται τα μαύρα στίγματα. Σημαντικό tip: οι κόκοι του αλατιού που θα επιλέξεις (χοντρό ή κανονικό) θα πρέπει να είναι ανάλογοι του μεγέθους των πόρων. Το χοντρό αλάτι στον μικρό πόρο δεν θα κάνει τίποτα και το αντίστροφο! Όμως, αν έχεις ευρυαγγείες στη μύτη το μηχανικό peeling στο σπίτι είναι απαγορευτικό γιατί τα αγγεία θα σπάσουν και θα έχεις ένα άλλο πρόβλημα να αντιμετωπίσεις!
 2. Τα σωστά καλλυντικά
  Ο δερματολόγος σου θα σου προτείνει τα σωστά στυπτικά προϊόντα. Και τι είναι τα στυπτικά προϊόντα; Αυτά που κάνουν σμηγματορρύθμιση και συντηρήσουν αυτή την ιδιότητα που χρειάζεται όλο το πρόσωπο.
 3. Fractional RF
  Όταν το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο, ή υπάρχουν περισσότερες βλάβες ή πιο διευρημένες, τότε υπάρχουν ειδικές θεραπείες όπως το Fractional RF το οποίο συρρικνώνει, καυτηριάζει, απολυμαίνει τον διευρημένο πόρο γιατί κατεβαίνει πιο χαμηλά από το επίπεδο της επιδερμίδας (1-2 χιλιοστά) και λόγω της θερμικής ενέργειας που αναπτύσουν οι ραδιοσυχνότητες, συσφίγγει τον πόρο κι έτσι μπορούμε να επιτύχουμε σύσφιξη έως και 60%.
 4. Peeling. Εκτός από το μηχάνημα μπορεί να γίνει με peeling σαλικυλικού οξέος, είτε peeling με βιταμίνες Α. Πρόκειται για κάτι εντελώς νέο για το οποίο θα έχεις σύντομα review για όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις!

Μέχρι τότε φρόντισε:

1. Να επισκέπτεσαι τον δερματολόγο σου
2. Να φροντίζεις το πρόσωπό σου
3. Να αγαπάς τον εαυτό σου

Από τον δερματολόγο Στέλιο Αγγελίδη

ΚΟΣΜΙΚΑ

The pop up project: Christmas in the garden

The pop up project: Christmas in the garden

Μαίρη Αυγερινοπουλου 23/12/2021
“Σμύρνη μου αγαπημένη”: Πρεμιέρα στους κινηματογράφους

“Σμύρνη μου αγαπημένη”: Πρεμιέρα στους κινηματογράφους

Μαίρη Αυγερινοπουλου 22/12/2021
«Sing 2» στους κινηματογράφους

«Sing 2» στους κινηματογράφους

Μαίρη Αυγερινοπουλου 23/12/2021

TRENDING

«Συνταγές με …ιστορία» και την υπογραφή της Μαρίκας Μητσοτάκη

«Συνταγές με …ιστορία» και την υπογραφή της Μαρίκας Μητσοτάκη

Μαίρη Αυγερινοπουλου 29/11/2021
Η Μαρία Ολυμπία πρωταγωνιστεί σε διαφήμιση!

Η Μαρία Ολυμπία πρωταγωνιστεί σε διαφήμιση!

Γωγώ Αυγερινοπούλου 16/11/2021
Σίλια Κριθαριώτη: Έλαμψε στα British Fashion Awards 2021

Σίλια Κριθαριώτη: Έλαμψε στα British Fashion Awards 2021

Γωγώ Αυγερινοπούλου 02/12/2021