Η αφράτη ιταλική στράτα ψήνεται στο φούρνο. Είναι κάτι ανάμεσα σε χορταστική ομελέτα και ψεύτικο σουφλέ. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε υλικά που σας έχουν περισσέψει στο ψυγείο. Άλλωστε αυτή είναι η λογική της. Φτιάχνουμε τη λαχταριστή στράτα με ό,τι υλικά έχουμε.

ΥΛΙΚΑ

  • 6 φέτες ψωμί του τοστ
  • 6 αυγά μεγάλα
  • 2 φλ. γάλα (ή 1½ φλ. γάλα και 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος)
  • 2 λουκάνικα ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα)
  • 1 φλ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 1 φλ. ανάμεικτα τριμμένα κίτρινα τυριά
  • 5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο μαϊντανό
  • λίγο βούτυρο για το ταψί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος. Ενδεικτικά 24×24 είναι ιδανικό. Σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το λουκάνικο σε φέτες και ψήνουμε για 3-4΄. Προσθέτουμε το ψωμί σε κομμάτια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια που τα ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσουν τελείως. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα για να ενωθούν. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το γάλα, τα τυριά, το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε το ψωμί και τα λουκάνικα που έχουν κρυώσει. Αδειάζουμε τη στράτα στο βουτυρωμένο σκεύος. Καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 4-5 ώρες ή ακόμα καλύτερα μία νύχτα. Το ψωμί θα φουσκώσει και θα απορροφήσει όλα τα υγρά και την νοστιμιά των υλικών. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160 °C. Προσθέτουμε τα ντοματίνια στη στράτα. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου μία ώρα μέχρι  να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, να φουσκώσει η στράτα και να σταθεροποιηθεί στο κέντρο της. Η στράτα αφού βγει από τον φούρνο πρέπει να σταθεί για 5-10′. Όσο στέκεται ξεφουσκώνει ελαφρά στην λογική του σουφλέ.

Η στράτα σερβίρεται όσο είναι ζεστή κι αφράτη με κουτάλα. Δεν κόβεται σε κομμάτια πάρα μόνο όταν κρυώσει τελείως και σφίξει.