BEAUTY

Πρόληψη: Η ασφάλεια στη γήρανση του δέρματος

Ένα από τα θέματα ομορφιάς που μας αφορά όλους είναι η πρόληψη της γήρανσης του δέρματος. Καθώς οι εξελίξεις στην ιατρική το επιτρέπουν, η εμφάνιση των ρυτίδων , με τη σωστή πρόληψη, μπορεί να αργήσει. Ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης μας εξηγεί πώς μπορούμε να προλάβουμε τη γήρανση του δέρματος.

asist team
Δέσποινα Πετρίδου /
Πρόληψη: Η ασφάλεια στη γήρανση του δέρματος

Το νεανικό δέρμα οφείλει στο κολλαγόνο την αντοχή και τη σφριγηλότητά του, στην ελαστίνη την ελαστικότητά του, ενώ η αυξημένη περιεκτικότητα του σε υαλουρονικό οξύ οδηγεί σε αύξηση της ικανότητας του να συγκρατεί το νερό. Όλα αυτά είναι τα κύρια συστατικά νεότητας του δέρματος.

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

Όταν λοιπόν, το δέρμα σταματήσει να παράγει τις ουσίες αυτές, εμφανίζει το πιο χαρακτηριστικό σημάδι γήρανσης, τις ρυτίδες.

Όπως συμβαίνει και με τα άλλα όργανα του ανθρωπίνου οργανισμού, η γήρανση του δέρματος καθορίζεται από το γενετικό υλικό, τα γονίδιά μας δηλαδή, και τότε μιλάμε για την ενδογενή γήρανση.

Καθορίζεται επίσης κι από την επίδραση του περιβάλλοντος και τότε μιλάμε για την εξωγενή γήρανση.

Η ενδογενής γήρανση καθορίζεται κυρίως από τα γονίδια που ελέγχουν τους μηχανισμούς αποσύνθεσης, επιδιόρθωσης και ανανέωσης κυττάρων και διαφόρων ουσιών, όπως για παράδειγμα του κολλαγόνου.

Ο άλλος σημαντικός παράγοντας ενδογενούς γήρανσης είναι οι ορμόνες.

Ως αποτέλεσμα της έλλειψης οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά την προ-εμμηνοπαυσιακή περίοδο, πολλές γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στο δέρμα τους: λέπτυνση, ξηρότητα και τάση προς αφυδάτωση, βάθυνση των ρυτίδων, μειωμένη ελαστικότητα, ωχρότητα.

Το δέρμα όμως είναι ένα πολύ εκτεθειμένο όργανο και πολλοί παράγοντες επιδρούν σε αυτό προκαλώντας εξωγενή γήρανση.

Η ηλιακή ακτινοβολία, η διατροφή, το κάπνισμα, το άγχος, διάφορες παθήσεις (όπως οι ενδοκρινολογικές), η λήψη φαρμάκων, είναι οι κυριότεροι από αυτούς τους παράγοντες.

Η εξωγενής γήρανση εκδηλώνεται σε επίπεδο επιδερμίδας με καφέ κηλίδες, τραχύτητα της επιδερμίδας (δυσπλασίες, υπερπλασίες), ρυτίδες και μειωμένη άμυνα του δέρματος.

Η Σημασία της Πρόληψης  

Το μυστικό της αξίας της έγκαιρης πρόληψης έχει αποκαλυφθεί.

Γνωρίζουμε ότι η πρόληψη όσο πιο γρήγορα γίνεται, τόσο καλύτερα αποτελέσματα φέρει.

Ο ήλιος, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το άγχος, η ρύπανση είναι παράγοντες που όπως είδαμε παραπάνω επιταχύνουν τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και η αποφυγή τους ή η προστασία από αυτούς μπορεί να αναστείλει αυτήν την αρνητική επίδραση.

Καθώς όμως είναι αδύνατο να αποφευχθούν κατά τρόπο απόλυτο οι εξωγενείς επιθέσεις, πρέπει να λαμβάνουμε ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να τις αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά μέσω της καθημερινής φροντίδας του δέρματός μας.

Η πρόληψη  της γήρανσης περνάει οπωσδήποτε από :

  • Την αντηλιακή προστασία
  • Την αντιοξειδωτική προστασία: ισχυρά αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη Α (ρετινόλη) και το β-καροτένιο, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C και οι πολυφαινόλες
  • Την ενυδάτωση ή τη θρέψη, απαραίτητη φροντίδα των ώριμων δερμάτων που τείνουν να αφυδατώνονται ευκολότερα και να γίνονται όλο και πιο ξηρά

Η φροντίδα πρόληψης γίνεται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν όλες οι περιβαλλοντικές επιθέσεις απειλούν την ακεραιότητα του δέρματος, ενώ το βράδυ με την κατάλληλη καλλυντική φροντίδα επανόρθωσης  διευκολύνει την απορρόφηση και αποτελεσματικότητα των αντιγηραντικών προϊόντων.

Από τον Δερματολόγο Στέλιο Αγγελίδη

Website: www.narcissusangelidis.gr

Facebook: www.facebook.com/NarcissusAngelidis/

ΚΟΣΜΙΚΑ

Institute of Life: Συμπλήρωσε έξι χρόνια λαμπρής πορείας

Institute of Life: Συμπλήρωσε έξι χρόνια λαμπρής πορείας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 27/10/2021
Διπλή γιορτή για το Ecali Club

Διπλή γιορτή για το Ecali Club

Γωγώ Αυγερινοπούλου 25/10/2021
Επίσημη πρεμιέρα στο Παλλάς!

Επίσημη πρεμιέρα στο Παλλάς!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 21/10/2021

TRENDING

Σάκης Ρουβάς: Πρωταγωνίστησε σε λαμπερά εγκαίνια

Σάκης Ρουβάς: Πρωταγωνίστησε σε λαμπερά εγκαίνια

Γωγώ Αυγερινοπούλου 26/10/2021
Φίλιππος-Νίνα Φλορ: Οι καλεσμένοι στη λαμπερή δεξίωση

Φίλιππος-Νίνα Φλορ: Οι καλεσμένοι στη λαμπερή δεξίωση

Γωγώ Αυγερινοπούλου 24/10/2021
Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η επιθυμία της πήρε σάρκα και οστά

Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η επιθυμία της πήρε σάρκα και οστά

Μαίρη Αυγερινοπουλου 18/10/2021