ΥΛΙΚΑ

1 kg αλεύρι

• 2 κ. γ. baking powder

• 1 πρέζα αλάτι

• 2 αυγά

• 4 κρόκους

• 5 κ. σ. χυμό πορτοκάλι

• 5 κ. σ. ζάχαρη

• 2 κ. σ. ηλιέλαιο

• Ξύσμα από 1 λεμόνι

• 150 γρ. καρύδι

• Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

• Κανέλα για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

• 500 γρ. ζάχαρη

• 2 κ. σ. μέλι

• 300 ml νερό

• 1 ξύλο κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προσθέτουμε το αλάτι, το baking powder στο αλεύρι και κοσκινίζουμε. Σε ένα μίξερ ή σε μίξερ χειρός, χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα, τους κρόκους, προσθέτουμε τον χυμό από το πορτοκάλι, το ξύσμα από το λεμόνι, την ζάχαρη και το λάδι. Αλλάζουμε στο μίξερ το σύρμα και βάζουμε τον γάντζο (ειδικό εξάρτημα) και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι δουλεύοντας σε σιγανή ταχύτητα. Ελέγχουμε την ζύμη και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι, θέλουμε μια αφράτη και εύπλαστη ζύμη. Ανοίγουμε την ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόβουμε σε μικρά τετράγωνα ή μακρόστενες λωρίδες με μαχαίρι ή οδοντωτή ροδέλα ζαχαροπλαστικής.

Τηγανίζουμε σε μπόλικο σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ (για το σιρόπι)

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και ξαφρίζουμε το σιρόπι. Βουτάμε τις δίπλες για 15 δευτερόλεπτα και τις αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα. Τέλος πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδι και σερβίρουμε.

Από τον Χρήστο Μπαρκά