BEAUTY

Μύθοι κι αλήθειες για τη θεραπεία με Botox

Συνήθως τέτοια εποχή, λίγο πριν τις γιορτές , όλοι θέλουν να αποκτήσουν λάμψη και να έχουν ένα πιο ξεκούραστο πρόσωπο. Είναι μία περίοδος που το Botox, μπορούμε να πούμε, ότι έχει την ...τιμητική του. Ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης, μας λύνει απορίες σχετικά με τη χρήση του botox.

asist team
Μαίρη Αυγερινοπουλου /
Μύθοι κι αλήθειες για τη θεραπεία με Botox

Η αλλαντοτοξίνη είναι τοξίνη η οποία δρα στους γραμμωτούς μύες με αναστρέψιμο τρόπο γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την θεραπεία των πτυχώσεων και των ρυτίδων που οφείλονται εξ’ ολοκλήρου ή μερικώς στην μυϊκή σύσπαση.

Άση Μπήλιου: Ερωτικές προβλέψεις για την Άνοιξη 2021
Άση Μπήλιου: Ερωτικές προβλέψεις για την Άνοιξη 2021

Η εφαρμογή της άρχισε το 1950 για την θεραπεία υπερλειτουργούντων μυών και αργότερα για την θεραπεία του στραβισμού στην οφθαλμολογία.

Μετά το 1990 άρχισε να εφαρμόζεται στην αισθητική δερματολογία.

Είναι απόλυτα ασφαλής μέθοδος χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεν επιτρέπεται η χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με νευροπάθεια και μυοπάθεια.

Πώς γίνεται η θεραπεία.

Με την βοήθεια μιας μικροσκοπικής βελόνας, εγχύεται ελάχιστη ποσότητα φαρμάκου σε διάφορα σημεία του προσώπου μεσόφρυο, μέτωπο, πόδι χήνας, περίγραμμα, μυώδες πλάτυσμα .

Πόνος δεν υπάρχει λόγω του μεγέθους της βελόνας και της μικρής ποσότητας του υλικού.

Αναισθητική κρέμα δεν χρειάζεται.

Δεν καταλαβαίνει κανείς ότι εσείς κάνατε κάτι.

Μικρά, ελαφρά, κόκκινα σημαδάκια στα σημεία της ένεσης φεύγουν σε 15-20 λεπτά ή μπορούν να καλυφθούν με make up. Σε 3-15 ημέρες μετά την εφαρμογή φαίνεσθε νεότεροι, φρέσκοι και άρα πιο ευδιάθετοι!

Το BOTOX είναι ασφαλής θεραπεία;

Η μεγάλη ιστορία του φαρμάκου χωρίς παρενέργειες έχει αποδείξει ότι είναι ασφαλές ακόμη και για περιπτώσεις που η ποσότητα που χρησιμοποιείται είναι πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που έχει ανάγκη ένα πρόσωπο για τη θεραπεία των ρυτίδων.

Το BOTOX είναι ένα φάρμακο με εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας.

Χρησιμοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια σε 8 διαφορετικές ειδικότητες.

Αρκεί να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό και σε καμία περίπτωση από άτομο που δεν είναι γιατρός.

Το BOTOX καταπολεμά την αιτία που προκαλεί τις ρυτίδες;

Το BOTOX περιορίζει την ακούσια κίνηση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες.

Έτσι αν στο πρόσωπο δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί οι ρυτίδες, με την ακινητοποίηση των μυών που τις δημιουργούν καθυστερείται σημαντικά ο σχηματισμός τους.

Στην περίπτωση που οι ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, η δράση του BOTOX οδηγεί στη σταδιακή λείανση και στη μείωση του βάθους τους.

Το BOTOX ειναι lunch-time treatment

Χρειάζεται πολύ λίγος χρόνος για τη θεραπεία

Τα αποτελέσματα της θεραπείας με BOTOX που έρχονται σταδιακά, διαρκούν 4-6 μήνες ενώ η διαδικασία μόλις 10 λεπτά. Συνήθως δε χρησιμοποιείται κανένα αναισθητικό και μπορείτε αμέσως μετά να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Μπορώ να κάνω BOTOX όσες φορές θέλω χωρίς πρόβλημα;

Έχει αποδειχθεί ότι ο αριθμός θεραπειών με BOTOX δεν έχει περιορισμούς. Δηλαδή όσες φορές και αν προχωρήσει κανείς στη θεραπεία το αποτέλεσμα παραμένει πάντα το ίδιο χωρίς την παραμικρή απόκλιση στην αποτελεσματικότητά του, αρκεί να γίνεται στα σωστά χρονικά διαστήματα.

Θα «παγώσει» η έκφρασή μου αν κάνω BOTOX;

Αν και τα αποτελέσματα είναι εμφανή, η θεραπεία με BOTOX δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ούτε θα προδώσει το είδος της θεραπείας καθώς το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά και ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες από την ημέρα της θεραπείας. Απλά η ακούσια κίνηση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες περιορίζεται με αποτέλεσμα το σταδιακό σβήσιμό τους.

Αν αποφασίσω να μην ξανακανω BOTOX το πρόσωπό μου θα χαλάσει;

Η διακοπή της θεραπείας σημαίνει ότι πολύ απλά μετά την παρέλευση της δράσης του φαρμάκου, οι μύες που είχαν αδρανήσει επανακτούν πλήρως την κινητικότητά τους με αποτέλεσμα το πρόσωπο να επανέρχεται στην προ της θεραπείας κατάστασή του.

Πονάει η θεραπεία με BOTOX;

Η θεραπεία με BOTOX είναι μια από τις πιο ανώδυνες θεραπείες. Κάνοντας μόνο μια σειρά εγχύσεων τοπικά με τη λεπτότερη βελόνα που υπάρχει δεν προκαλείται καθόλου πόνος παρά μόνο μια στιγμιαία ενόχληση στα σημεία που γίνεται η θεραπεία. Η ενόχληση δεν διαρκεί παραπάνω από 10-15 λεπτά.

Υπάρχουν πολλά BOTOX και μερικά είναι επικίνδυνα για την υγεία μου;

 Το BOTOX είναι η εμπορική ονομασία του προϊόντος της εταιρίας Allergan Inc. και όχι είδος θεραπείας. Έχουν γίνει πολλές παρανοήσεις σχετικά με τη χρήση του BOTOX και σε άλλα φάρμακα ή σκευάσματα. Η αλήθεια είναι ότι το BOTOX είναι «όνομα» φαρμάκου. Υπάρχουν και άλλα φάρμακα που περιέχουν παρόμοια ουσία με το BOTOX και χρησιμοποιούνται από μερικούς γιατρούς με τον ίδιο τρόπο .

Το BOTOX είναι η πιο διαδεδομένη θεραπεία παγκοσμίως

Η θεραπεία με BOTOX είναι η πιο διαδεδομένη θεραπεία παγκοσμίως στους κόλπους της αισθητικής ιατρικής.

Το 2008 έγιναν στις ΗΠΑ περισσότερες από 5 εκατομμύρια θεραπείες με BOTOX αφού η προτίμηση για τις σύντομες και αποτελεσματικές θεραπείες με χαμηλό κόστος αυξάνεται διαρκώς.

Το BOTOX καταπολεμά την αιτία που προκαλεί τις ρυτίδες;

Το BOTOX περιορίζει την ακούσια κίνηση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες. Έτσι αν στο πρόσωπο δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί οι ρυτίδες, με την ακινητοποίηση των μυών που τις δημιουργούν καθυστερείται σημαντικά ο σχηματισμός τους. Στην περίπτωση που οι ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, η δράση του BOTOX οδηγεί στη σταδιακή λείανση και στη μείωση του βάθους τους.

 Δεν υπάρχουν μόνιμες παρενέργειες από τη θεραπεία με BOTOX

Η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε μόνιμη παρενέργεια. Ακόμα και οι ήπιες και παροδικές παρενέργειες όπως μικρές εκχυμώσεις και κοκκινίλες μπορούν να αποφευχθούν με την επιλογή ενός ειδικά εκπαιδευμένου γιατρού που να γνωρίζει καλά την ανατομία του προσώπου. Είναι εγκεκριμένη θεραπεία το BOTOX για τις ρυτίδες έκφρασης.

 

Καλό είναι να ζητάτε πάντα από το γιατρό σας να δείτε ότι χρησιμοποιεί το γνήσιο προϊόν για να σιγουρευτείτε για την ασφάλειά σας!

 

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: iStock by Getty Images)

IN FOCUS

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών.

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών.

Δέσποινα Πετρίδου 30/01/2021
7+1 λόγοι εξηγούν γιατί δεν χάνουμε κοιλιακό λίπος

7+1 λόγοι εξηγούν γιατί δεν χάνουμε κοιλιακό λίπος

Asist Team 28/01/2021
Δώστε χώρο στην καρδιά σας.

Δώστε χώρο στην καρδιά σας.

Μαίρη Αυγερινοπουλου 05/02/2021

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χαρμόσυνα νέα για τον Χάρι και την Μέγκαν

Χαρμόσυνα νέα για τον Χάρι και την Μέγκαν

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/02/2021
Μαρία Ηλιάκη: Baby boom

Μαρία Ηλιάκη: Baby boom

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/02/2021
Μία αληθινή ιστορία αγάπης

Μία αληθινή ιστορία αγάπης

Μαίρη Αυγερινοπουλου 14/02/2021