ΚΟΣΜΙΚΑ

«Βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»: Τίμησε το πρόγραμμα ERASMUS

Πραγματοποιήθηκε χθες η Τελετή Απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου "Αυτοκράτειρα Θεοφανώ", στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

asist team
Μαριάννα Νομικού /
«Βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»: Τίμησε το πρόγραμμα ERASMUS

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη, σε μια λαμπρή τελετή που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην εκδήλωση συμμετείχε μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το Βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

Η κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου
Η κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από ιστορικές αναφορές τόνισε τον συμβολισμό της Αυτοκράτειρας Θεοφανούς, της πόλης της Θεσσαλονίκης, και του μνημείου της Ροτόντας για το εγχείρημα του νέου αυτού πανευρωπαϊκού βραβείου, και δήλωσε πως «περισσότερο από μια χιλιετία μετά, η αυτοκράτειρα Θεοφανώ κάνει το αντίστροφο ταξίδι: Ως ισχυρό σύμβολο, πλέον, επιστρέφει σε μια από τις πιο ακμαίες πόλεις της Ανατολικής Αυτοκρατορίας. Και δωρίζει το όνομά της σε ένα βραβείο αφιερωμένο στην ιστορική σύνδεση των ευρωπαϊκών λαών. Αλλά κυρίως, στο κοινό τους μέλλον.» Αναφερόμενος επίσης στην απονομή του πρώτου βραβείου στο πρόγραμμα ERASMUS υπογράμμισε: «Μέσα από το βίωμα, οι συμμετέχοντες στο ERASMUS συνειδητοποίησαν ότι οι επιμέρους ιστορικές και τοπικές διαφοροποιήσεις αποτελούν μόνο ψηφίδες κι όχι ρωγμές μιας ευρύτερης γεωγραφικής και πολιτισμικής ενότητας της Ευρώπης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα περιβαλλοντικά «Νόμπελ» του πρίγκιπα Γουίλιαμ και ο καημός του Τζορτζ

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, Σταύρος Ανδρεάδης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη θέσπιση του νέου βραβείου και υπογράμμισε την αδιάλειπτη αστική συνέχεια της Θεσσαλονίκης, τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, την πολύπαθη ιστορία της, αλλά και το νεανικό και δυναμικό της σύγχρονο πρόσωπο, και παραλλήλισε την ιστορία της πόλης με αυτή της Ευρώπης: «Η ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι πιστεύουμε η ιστορία της Ευρώπης και η επιμονή της Θεσσαλονίκης είναι η επιμονή της Ευρώπης, να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να προχωράει μπροστά». Μιλώντας για τον στόχο του βραβείου ανέφερε πως «Το βραβείο ‘Αυτοκράτειρα Θεοφανώ’ στοχεύει να ενδυναμώσει ακριβώς το συναίσθημα, ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα και σημαντικότερα από τις επί μέρους διαφορές μας, ένα συναίσθημα που γίνεται ολοένα και ισχυρότερο ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους ανθρώπους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020: Ένα ποίημα με ελληνικές αναφορές

Ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, συνδέοντας το παλιό με το νέο τόνισε τον ισχυρό συμβολισμό της επιλογής του προγράμματος Erasmus για το πρώτο βραβείου: «Ο αποδέκτης του βραβείου δεν είναι ένα άτομο, άνδρας ή γυναίκα. Είναι οι άνδρες και οι γυναίκες που εισήλθαν στα χρόνια του Erasmus τους ως κάτοικοι της Ευρώπης και εξήλθαν ως Ευρωπαίοι πολίτες. Το να σπουδάζει ή να διδάσκει κανείς στο εξωτερικό δεν είναι απλώς μια νοητική εμπειρία αλλά μια υπαρξιακή. Μέσα από αυτήν κάποιος διαμορφώνεται ή καλύτερα μετασχηματίζεται. Είναι ίσως το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ενώ συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις επόμενες προκλήσεις της Ευρώπης, τη σημασία της Ευρωπαϊκής συνεργασίας και ολοκλήρωσης, της Ευρωπαϊκής Ιδέας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  δήλωσε από την πλευρά της ότι είναι τιμή να λαμβάνει αυτό το βραβείο ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκ μέρους των 10 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που έχουν πάρει μέρος στο πρόγραμμα Erasmus από την έναρξη του: «Tο πρόγραμμα Erasmus λειτούργησε ως μια ιδανική γέφυρα μεταξύ της νεότερης γενιάς σε ολόκληρη της Ευρώπη. Εκατομμύρια νέοι ανακάλυψαν τι έχουν κοινό με άλλες εθνικότητες, και τι τους έκανε μοναδικούς. Για πρώτη φορά, αισθάνθηκαν ότι ανήκουν σε μια μεγάλη κοινωνία που εκτείνεται πέρα από τα εθνικά σύνορα της χώρας τους». Κλείνοντας αναφέρθηκε στην μελλοντική προοπτική του Erasmus καθώς και τη δυναμική του νέου προγράμματος NextGenerationEU, που στοχεύει να αποτελέσει το νέο μεγάλο εγχείρημα της Ένωσης στη διαμόρφωση του μέλλοντος της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το πιο καυτό θέμα στο χθεσινό ντιμπέιτ των αντιπροέδρων: Η μύγα!

Η Τελετή Απονομής του βραβείου ξεκίνησε με την παρουσίαση μέσω βίντεο του μνημείου της Ροτόντας, της ιστορίας και του ρόλου της για την πόλη και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Την εκδήλωση πλαισίωσε το μουσικό έργο  «Η Μουσική της Ροτόντας για φωνές και έγχορδα»  του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το οποίο είναι βασισμένο στην ιδιαιτερότητα του θόλου της Ροτόντας και την ηχώ που δημιουργεί και ειδικά διασκευασμένο για την εκδήλωση. Παράλληλα με το μουσικό έργο και μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας και της τεχνικής του projection mapping, παρουσιάστηκαν σε τρεις μεγάλες κόγχες του μνημείου εικόνες από τα μοναδικά ψηφιδωτά της Ροτόντας, σε μια οπτικοακουστική σύνθεση που στοχεύει  να αφηγηθεί την πορεία από τη φύση, τον άνθρωπο, την πνευματικότητα στην κοινωνία και τον κοινό τόπο του πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βασίλισσα Ελισάβετ – Πρίγκιπας Φίλιππος: Το μυστικό που μόνο εκείνοι γνωρίζουν

Το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο Ίδρυμα Θεοφανώ-Theophano Foundation, ως διάκριση και χωρίς χρηματικό αντίτιμο, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από τα δυο βασικά όργανα του Ιδρύματος: τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή.

(Φωτογραφία εξωφύλλου: Σταύρος Ανδρεάδης, Μαργαρίτης Σχοινάς, Κυριάκος Μητσοτάκης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι)

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κέικ λεμονιού με μύρτιλα και γιαούρτι αμυγδάλου

Κέικ λεμονιού με μύρτιλα και γιαούρτι αμυγδάλου

Asist Team 13/04/2021
Νηστίμιο Ριζότο

Νηστίμιο Ριζότο

Asist Team 12/04/2021
Κιουνεφέ ένα ξεχωριστό γλυκό

Κιουνεφέ ένα ξεχωριστό γλυκό

Asist Team 11/04/2021

TRENDING

Η Αλεσάντρα Αμπρόσιο γιορτάζει!

Η Αλεσάντρα Αμπρόσιο γιορτάζει!

Γωγώ Αυγερινοπούλου 13/04/2021
Η Κλόε Καρντάσιαν βγήκε από τα ρούχα της

Η Κλόε Καρντάσιαν βγήκε από τα ρούχα της

Γωγώ Αυγερινοπούλου 09/04/2021
Θοδωρής Αθερίδης: Το τρυφερό στιγμιότυπο με τον Θοδωρή jr

Θοδωρής Αθερίδης: Το τρυφερό στιγμιότυπο με τον Θοδωρή jr

Μαίρη Αυγερινοπουλου 07/04/2021