Κορονοϊός: Διατίθεται τεστ που δίνει αποτελέσματα σε 30 λεπτά

JUST NOW

Κορονοϊός: Διατίθεται τεστ που δίνει αποτελέσματα σε 30 λεπτά

Το τεστ έχει εξαιρετική απόδοση για δείγματα με υψηλό έως μέτριο ιικό φορτίο. Τα θετικά αποτελέσματα εξάγονται μέσα σε 30 λεπτά κατά μέσο όρο. Τα αρνητικά αποτελέσματα εξάγονται εντός 60 λεπτών.

20.05.2020 | 15:37

Η ευρωπαϊκή έρευνα συνεχίζεται με στόχο τον περιορισμό και την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν κάποιες ελπιδοφόρες ειδήσεις που μας κάνουν να αισιοδοξούμε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ένα από τα πρώτα 18 έργα έρευνας και καινοτομίας που χρηματοδότησε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συγκεκριμένα ένα νέο τεστ ταχείας διάγνωσης του COVID-19, έχει λάβει έγκριση για να διατεθεί στην παγκόσμια αγορά.

Δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί από την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, ανέπτυξαν ένα νέο φορητό διαγνωστικό σύστημα για τον εντοπισμό της ιογενούς λοίμωξης που δίνει ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα μέσα σε 30 λεπτά. Η HiberGene, η ιρλανδική εταιρεία που συντονίζει το έργο, απέκτησε τη σήμανση CE που απαιτείται για τη διάθεση ιατρικών συσκευών.

Οι κλινικές δοκιμές του HG nCoV19 test έγιναν στο Mater Private Hospital του Δουβλίνου, και μετά από αξιολόγηση χαρακτηρίστηκε «ως πολύ αποτελεσματικό». Ο εξοπλισμός του τεστ αποτελείται από ένα μικρό φορητό μοριακό αντιδραστήριο για την ακριβή ανίχνευση του ιού σε επιχρίσματα μύτης και λαιμού. Στο αντιδραστήριο αυτό υπάρχει η δυνατότητα να αναλύονται τέσσερα δείγματα ταυτοχρόνως.

Το τεστ έχει εξαιρετική απόδοση για δείγματα με υψηλό έως μέτριο ιικό φορτίο. Τα θετικά αποτελέσματα εξάγονται μέσα σε 30 λεπτά κατά μέσο όρο. Τα αρνητικά αποτελέσματα εξάγονται εντός 60 λεπτών. Όταν συνδυάζεται με μια μέθοδο εκχύλισης νουκλεϊνικού οξέος, που υπάρχει στα κύτταρα όλων των έμβιων οργανισμών, το σύστημα παρέχει ευαισθησία ισοδύναμη με αυτήν των τρεχόντων συστημάτων για δείγματα από άτομα σε όλα τα στάδια της μόλυνσης COVID-19.

Στην Πολυκλινική San Martino στη Γένοβα της Ιταλίας, στο πανεπιστήμιο Queens στο Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία αλλά και σε εργαστήρια στην Κίνα πραγματοποιούνται κλινικές μελέτες για πιθανές επιπρόσθετες χρήσεις του τεστ.

«Οι ερευνητές ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση της Ε.Ε. και ανέπτυξαν αυτό το νέο διαγνωστικό σύστημα πολύ γρήγορα. Αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας. Είναι ζωτικής σημασίας η διάγνωση του κορονοϊού, γρήγορα και με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, καθώς μειώνει τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του ιού», δήλωσε Επίτροπος Καινοτομίας, Mariya Gabriel.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες ερευνητικές προσπάθειες από την αρχή της πανδημίας. Από τον Ιανουάριο του 2020 διέθεσε για την εξεύρεση λύσεων κατά του κορονοϊού 474 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020». Συνολικά, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να επενδύσει σε αυτόν τον σκοπό πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η πρώτη κλήση έκτακτης ανάγκης με προϋπολογισμό 48,2 εκατ. ευρώ, από την οποία χρηματοδοτήθηκε το εν λόγω διαγνωστικό τεστ, ήταν το πρώτο βήμα. Επιλέχθηκαν 18 έργα στα οποία συμμετείχαν 151 ερευνητικές ομάδες -με μέλη και από την Ελλάδα- για την ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ, θεραπειών και εμβολίων.

 

 

IN FOCUS

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Exit mobile version