FOOD

Τσικνοπέμπτη: Το κρέας στο μεγαλείο του

Τσικνοπέμπτη σήμερα και όπως το έθιμο το απαιτεί όλα τα σπιτικά «οφείλουν» να τσικνίσουν. Η μυρωδιά από τα ψητά κρέατα αναδύεται από παντού αυτή την ημέρα, διανύοντας τη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου, από όπου ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, με αποκορύφωμα την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει ιδέες για το καλύτερο  BBQ με τις πιο ωραίες συνοδευτικές σάλτσες.

asist team
Asist Team /
Τσικνοπέμπτη: Το κρέας στο μεγαλείο του

ΥΛΙΚΑ

Κρεατικά

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
  • μπριζόλες μοσχαρίσιες
  • κόντρα μοσχαρίσιο φιλέτο σε φέτες
  •  λουκάνικα χωριάτικα
  •  πανσέτες
  • σουβλάκια χοιρινά
  • αλάτι,  πιπέρι

Σάλτσα Pepper steak sauce

  •     3 κ.γλ. ανάμεικτα πιπέρια σε κόκκους
  •     3 κ.σ. βούτυρο
  •     1/2 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  •     1/3 φλ. κονιάκ
  •     1/2 φλ. ζωμός κρέατος
  •     4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  •     αλάτι

Ψητά λαχανικά

  •     μελιτζάνα
  •     χρωματιστές πιπεριές
  •     φινόκιο
  •     σπαράγγια
  •     μανιτάρια πλευρώτους ή ασπρομανίταρα μεγάλα
  •     ελαιόλαδο
  •     αλάτι, πιπέρι

Σάλτσα μουστάρδας με μέλι για τα ψητά λαχανικά

  •     6 κ.σ. μουστάρδα με θυμάρι
  •     2 κ.γλ. light μαγιονέζα
  •     2 κ.γλ. μέλι
  •     1/2 λεμόνι χυμό και ξύσμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μπορούμε να κάνουμε μπάρμπεκιου, ψήνοντας όλα τα κρεατικά στα κάρβουνα, ή σε bbq με γκάζι. Εναλλακτικά, ψήνουμε σε γκριλιέρα στο μάτι της κουζίνας ή ακόμα και στην τοστιέρα ανοίγοντας την στα δυο!

Ψήνουμε τα κρεατικά σύμφωνα με τη γεύση μας και ανάλογα με το πάχος του κάθε είδους.

Τα διατηρούμε μετά το ψήσιμο σε ζεστό πιάτο για 6-8′ σκεπασμένα, ώστε να ξεκουραστούν.

Τα σερβίρουμε με ψητές πατάτες, ψητά λαχανικά και pepper stake sauce.

Σάλτσα για μπάρμπεκιου, Pepper steak sauce

Σπάμε τα πιπέρια σε γουδί ή με χοντρό πλάστη.

Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3′, προσθέτουμε τα πιπέρια, σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.

Προσθέτουμε τον ζωμό κρέατος και βράζουμε για 3′. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σιγομαγειρεύουμε να έρθει στην επιθυμητή πυκνότητα. Αλατίζουμε στο τέλος.

Για τα ψητά λαχανικά

Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες. Τα αλείφουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο.

Τα ψήνουμε σε σχάρα ή γκριλιέρα για λίγα λεπτά, ώστε να μαλακώσουν ελαφρά. Τα βάζουμε σε έναν μεγάλο δίσκο.

Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μουστάρδας.

Για τη σάλτσα μουστάρδα με μέλι ανακατεύουμε καλά, όλα τα υλικά σε ένα μπολ, μέχρι να ενωθούν σε μια ωραία σάλτσα.

 

ΚΟΣΜΙΚΑ

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/07/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/06/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/06/2022

ΚΟΣΜΙΚΑ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/06/2023