FOOD

Συνταγή για Χιώτικη μοσχομυριστή μανταρινόπιτα

Δοκιμάστε αυτή την μανταρινόπιτα με φύλλο κρούστας. Μια συνταγή, που ανακάλυψε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στα ταξίδια της και πιο συγκεκριμένα στη Χίο, εκεί που τα μανταρίνια μοσχοβολάνε.

asist team
Asist Team /
Συνταγή για Χιώτικη μοσχομυριστή μανταρινόπιτα

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 250 γραμ. καλαμποκέλαιο
  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 3 χιώτικα μανταρίνια
  • 20 γραμ. (1 φάκελο) μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 5 αυγά χτυπημένα
  • 500 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι (2 κεσεδάκια)

Για το σιρόπι

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
  • 600 γραμ. ζάχαρη
  • 500 γραμ. νερό
  • ξύσμα και χυμό από 2 μανταρίνια χιώτικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανοίγουμε πρώτα το φύλλο από τη συσκευασία και το απλώνουμε να στεγνώσει για 15′.

Σε μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι. Με σύρμα τα χτυπάμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ψιλοκόβουμε το στεγνό πλέον φύλλο και το ανοίγουμε με τα δάχτυλα, ώστε να ξεχωρίσει κομμάτι-κομμάτι. Το προσθέτουμε στα υγρά υλικά.

Ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να βραχούν τα φύλλα από τα υγρά υλικά. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε μακρόστενο ταψί 45×27 εκ. και αδειάζουμε τη μανταρινόπιτα. Πρέπει να είναι λεπτή σε πάχος. Ισιώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι. Αφήνουμε να σταθεί για 15′ σε θερμοκρασία δωματίου.

Την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, ή στους 160ο  C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε για περίπου 35′, μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί. Σιροπιάζουμε τη ζεστή μανταρινόπιτα με το κρύο σιρόπι.

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Βράζουμε για 5′. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα. Αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι τη ζεστή μανταρινόπιτα. Για μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα και σωστό σιρόπιασμα, από πάνω μέχρι κάτω, η στρώση της πίτας πρέπει να είναι λεπτή.

Τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή παγωμένη, με μια μπάλα παγωτό.

 

 

 

 

ΚΟΣΜΙΚΑ

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/07/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/06/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/06/2022

ΚΟΣΜΙΚΑ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/06/2023