FOOD
Συνταγή για Γλασαρισμένο χοιρινό μπούτι
Πέντε λεπτά προετοιμασίας αρκούν γι' αυτό το υπέροχα μελωμένο γουρουνόπουλο. Ιδανική πρόταση για το γιορτινό τραπέζι και εύκολη λύση για εσάς που δεν θέλετε να περνάτε πολύ χρόνο στην κουζίνα. Μια εξαιρετική συνταγή με την υπογραφή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.
ΥΛΙΚΑ
- 1 μπούτι (περίπου 3 κιλά) γουρουνόπουλο (με την πέτσα)
- 5-6 σκελίδες σκόρδο
- κομμένο σε φέτες
- 1/2 φλ. μέλι θυμαρίσιο
- 2 πορτοκάλια (χυμός)
- 2 λεμόνια (χυμός)
- 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με το χοιρινό μπούτι, τρυπώντας με μυτερό μαχαίρι την πέτσα και μπήγουμε τις φέτες σκόρδου. Αλατοπιπερώνουμε καλά το μπούτι και το βάζουμε σε ρηχό ταψί ή λαμαρίνα.
Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 220ο C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 30΄, να ροδίσει. Μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180ο C και σκεπάζουμε καλά το μπούτι (με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο) και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30΄. Τότε αλείφουμε το μπούτι με το μέλι, το περιχύνουμε με τους χυμούς, προσθέτουμε και το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30΄.
Αλείφουμε συχνά το μπούτι με τα υγρά του ταψιού. Όταν ψηθεί το αφήνουμε σκεπασμένο για 20΄, να ανακτήσει τους χυμούς που βγαίνουν στην επιφάνεια με τη μορφή φυσαλίδων. Το σερβίρουμε ολόκληρο και κόβουμε φέτες στο τραπέζι.