Σαλάτα με αχλάδι, παρμεζάνα, καρύδια

FOOD

Σαλάτα με αχλάδι, παρμεζάνα, καρύδια

Μια νόστιμη και άκρως πρωτότυπη σαλάτα είναι αυτή με καραμελωμένα αχλάδια, παρμεζάνα και καρύδια. Μια γκουρμέ εκδοχή για σαλάτα με την υπογραφή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

24.12.2020 | 08:15

ΥΛΙΚΑ

  • 4 αχλάδια μέτρια
  • 1½ κ.σ. ζάχαρη
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
  • 1 κ.γλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 λόλα πράσινη
  • 1 σαλάτα
  • 50 γραμ. φλέικς παρμεζάνας
  • 1 φλ. καρύδια
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γκουρμέ σαλάτα καθαρίζουμε πρώτα τα αχλάδια από φλούδα και σπόρους και τα κόβουμε στα τέσσερα. Τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι και μια πρέζα πιπέρι και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι με 2 κ.σ ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Τοποθετούμε ακτινωτά με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω τα αχλάδια, σε μια στρώση και αφήνουμε να καραμελώσουν για 3′ περίπου. Γυρίζουμε τ’ αχλάδια να καραμελώσουν κι από την άλλη πλευρά για 2′-3′, σβήνουμε τη φωτιά και όπως είναι ζεστό το τηγάνι, περιχύνουμε με 3 κ.σ. βαλσάμικο και ανακατεύουμε απαλά. Με τη θερμοκρασία του τηγανιού το ξύδι μετατρέπεται σε σιρόπι που καλύπτει τα αχλάδια. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Αν θέλουμε, αφού κρυώσουν, κόβουμε τα αχλάδια σε λεπτές φέτες. Βάζουμε σε μπολ τις υπόλοιπες 4 κ. σ ελαιόλαδο, τις υπόλοιπες 2 κ.σ βαλσάμικο, το μέλι και αλατοπιπερώνουμε δοκιμάζοντας. Τα χτυπάμε καλά με σύρμα να ενωθούν. Έχουμε πλύνει και στραγγίσει καλά τις σαλάτες και τις κόβουμε με τα χέρια σε χοντρά κομμάτια.

Τις ρίχνουμε στο μπολ με τη βινεγκρέτ. Προσθέτουμε τα καραμελωμένα αχλάδια και όλο το σιρόπι τους, ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια και σερβίρουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε και τις φλούδες παρμεζάνας και τα καρύδια.

 

IN FOCUS

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Exit mobile version