FOOD

Ρολό κιμά αλά Wellington

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας προτείνει την καλύτερη συνταγή για αφράτο ζουμερό ρολό κιμά τυλιγμένο σε φύλλο σφολιάτας. Η κλασική συνταγή γεμιστού ρολού με αυγά, "ντυμένη" δημιουργεί το τέλειο ρολό κιμά Wellington.

asist team
Asist Team /
Ρολό κιμά αλά Wellington

ΥΛΙΚΑ

• 1½ κιλό ανάμεικτο κιμάς μοσχάρι και χοιρινό (ή μόνο μοσχάρι)

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

• 2-3 κ.σ ξύδι από κρασί

• 2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα

• 1 τριμμένο καρότο

• 2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες

• 200 γραμ. ασπρομανίταρα πολύ ψιλοκομμένα (στο χέρι ή στο μπλέντερ)

• 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

• 2 μέτριες ντομάτες τριμμένες (ώριμες και σφιχτές)

• 1½ φλ. νιφάδες βρώμης (ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά)

• 1/2 κ.γλ. μπαχάρι σκόνη

• αλάτι

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

• 3 βρασμένα αβγά

• 1 φλ. τριμμένη γραβιέρα

• 2 φύλλα σφολιάτας

Για το άλειμμα

• διάλυμα αυγού (κρόκος με λίγο γάλα ή νερό)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το ρολό κιμά σε σφολιάτα (wellington), βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το ξύδι, τα βότανα, τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να μην ξεχωρίζουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε στο τέλος τα ψίχουλα, τη βρώμη ή τη φρυγανιά. Ζυμώνουμε για να αφρατέψει ο κιμάς και να ενωθούν τα υλικά.

Ο κιμάς για το ρόλο πρέπει να είναι αφράτος και όχι σφιχτός. Αν όμως τα λαχανικά κατεβάσουν υγρασία, τότε προσθέστε λίγα ψίχουλα ψωμιού παραπάνω ώστε να ρουφήξουν τα περιττά υγρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα.

Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο. Βάζουμε επάνω τον κιμά. Με τα χέρια ανοίγουμε σε χοντρό μακρόστενο φύλλο με μέγεθος 40×15 εκ. Πρέπει να είναι αρκετά χοντρό σε πάχος ώστε να καλυφθούν τα αυγά μέσα του. Ακουμπάμε στη μέση του απλωμένου κιμά τα αυγά κατά μήκος. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα όλη την επιφάνεια του κιμά.

Με την βοήθεια της λαδόκολλας, τυλίγουμε σε σχήμα φρατζόλας και σφραγίζουμε τις ενώσεις της λαδόκολλας ερμητικά. Ακουμπάμε σε σχάρα ή ταψί και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 45΄.

Ανοίγουμε το ρολό κιμά και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αφού κρυώσει το ρολό, προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 220 βαθμούς C στον αέρα.

Βάζουμε τα δύο φύλλα σφολιάτας στον πάγκο, το ένα δίπλα στο άλλο. Τσιμπάμε με πιρούνι τις ενώσεις, ώστε να γίνει ένα μεγάλο φύλλο σφολιάτας. Ακουμπάμε το μισοψημένο ρολό και τυλίγουμε τη σφολιάτα ολόγυρά του. Σφραγίζουμε τις ενώσεις στα πλαϊνά. Τοποθετούμε το τυλιγμένο με σφολιάτα ρολό, με την ένωση της σφολιάτας από κάτω να ακουμπάει στο ταψί.

Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της σφολιάτας σε κομμάτια όπως δηλ θα κόψουμε για να σερβίρουμε τις φέτες. Αλείφουμε ολόγυρα με το χτυπημένο αυγό. Βάζουμε αμέσως στον καυτό φούρνο και ψήνουμε για περίπου 15′ στους 220ο  C, στον αέρα, μέχρι φουσκώσει η σφολιάτα και να πάρει γρήγορα όγκο. Χαμηλώνουμε τότε το φούρνο στους 190ο  και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30΄μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά η σφολιάτα. Αφού ψηθεί το ρόλο κιμά στην τραγανή σφολιάτα, αφήνουμε να σταθεί για 10′. Έπειτα, κόβουμε σε εντυπωσιακές φέτες και σερβίρουμε με μια σαλάτα εποχής και πουρέ πατάτας.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr

 

 

 

ΚΟΣΜΙΚΑ

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/07/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/06/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/06/2022

ΚΟΣΜΙΚΑ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/06/2023