Ντοματόπιτα, η πιο καλοκαιρινή πίτα

FOOD

Ντοματόπιτα, η πιο καλοκαιρινή πίτα

Όλη τη γεύση του καλοκαιριού θα τη βρείτε μέσα στη ντοματόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα, που μας προτείνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Δοκιμάστε την χωρίς δεύτερη σκέψη και σίγουρα θα γευτείτε μια μοναδική καλοκαιρινή σπεσιαλιτέ.

24.06.2020 | 10:00

ΥΛΙΚΑ

• 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο με καλαμποκάλευρο

• 1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

• λίγο σουσάμι για την επιφάνεια

Για τη γέμιση

• 1/4 φλ. ελαιόλαδο

• 2 κιλά ντομάτες ώριμες και σφιχτές (χωρίς φλούδα και υγρά)

• 3 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα ή σε λεπτές φέτες)

• 2 γεμάτες κουταλιές αλεύρι (καλαμποκάλευρο ή πίτουρο βρώμης)

• 3 αυγά

• 2½ φλ. γάλα φρέσκο

• 1 κ.σ. κοφτή ρίγανη αποξηραμένη

• αλάτι

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

• 400 γραμ. σκληρή φέτα σε τρίμματα (ή τουλουμοτύρι)

• 1/2 φλ. ελιές της αρεσκείας σας (ψιλοκομμένες)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την ντοματόπιτα με χωριάτικο φύλλο και φέτα, πρέπει πρώτα να ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες και στη συνέχεια να φτιάξουμε την κρέμα ντομάτας με την απίστευτη καλοκαιρινή γεύση.

Χαράζουμε σταυρωτά τη μύτη της κάθε ντομάτας και τη ζεματίζουμε, δηλαδή τη ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 30″. Αμέσως μεταφέρουμε τις ντομάτες σε μπολ με κρύο νερό, προκειμένου να κοπεί ο βρασμός. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε το λάδι σε πλακερί κατσαρόλα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα (χωρίς τα ζουμιά). Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 7΄ να στεγνώσει τελείως η ντομάτα. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τη ρίγανη, ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε με σύρμα τα αυγά το γάλα και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να δέσει η κρέμα ντομάτας και να πήξει. Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η γέμιση της ντοματόπιτας.

Σε ένα λαδωμένο μακρόστενο ταψί 40×28 εκ., στρώνουμε 3 φύλλα τσαλακωτά, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Φροντίζουμε τα χωριάτικα φύλλα να εξέχουν αρκετά από το χείλος του ταψιού. Αδειάζουμε την μισή γέμιση της ντοματόπιτας, πασπαλίζουμε με το μισό τρίμμα φέτας  και τις μισές ελιές. Καλύπτουμε τη γέμιση με ένα φύλλο τσαλακωμένο. Επαναλαμβάνουμε, με γέμιση κρέμα ντομάτας, τρίμμα φέτας και ελιές. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στη γέμιση. Καλύπτουμε την πίτα με τα τελευταία 2 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και στρώνοντάς τα ελαφρώς τσαλακωμένα. Χαράζουμε ελαφρά την πίτα στην επιφάνεια μόνο. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό, πεταχτά με τα δάχτυλα την επιφάνειά της. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε την ντοματόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα. Ψήνουμε για 40΄. Γυρνάμε το φούρνο στην κάτω αντίσταση μόνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20΄ περίπου λεπτά επιπλέον, μέχρι να γίνει τραγανή η πίτα και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 170 °C  για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr

 

 

IN FOCUS

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Exit mobile version