FOOD

Λαχταριστό σάμαλι

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας μια παραδοσιακή πολίτικη συνταγή για ένα από τα πιο ωραία σιροπιαστά γλυκά, το σάμαλι με μαστίχα.

asist team
Asist Team /
Λαχταριστό σάμαλι

 ΥΛΙΚΑ

  •     600 γραμ. γιαούρτι
  •     1 ½ φλ. ζάχαρη
  •     2 κοφτά κ.γλ σόδα μαγειρική
  •     1 φλ. νερό
  •     1 κοφτό κ.γλ μαστίχα (κοπανισμένη σε σκόνη)
  •     500 γραμ. σιμιγδάλι χονδρό
  •     ξύσμα από 1 λεμόνι
  •     1 κ.σ βούτυρο για το ταψί

Για το σερβίρισμα

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
  •     παγωτό καϊμάκι
  •     φιστίκι Αιγίνης ψίχα

Για το σιρόπι

  •     4 φλ. ζάχαρη
  •     3 φλ. νερό
  •     φλούδα λεμόνι
  •     3 κ.γλ χυμό λεμόνι
  •     1 ξύλο κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το παραδοσιακό πολίτικο σάμαλι με μαστίχα, ανακατεύουμε πρώτα σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι με το 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη.

Αραιώνουμε τη σόδα στο νερό και τα  ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και το σιμιγδάλι, βροχηδόν,  ανακατεύοντας λίγο-λίγο με το χέρι ή με κουτάλι για να μην σβολιάσει. Φροντίζουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να διαλυθεί το σιμιγδάλι χωρίς να κάνει κόμπους.

Βουτυρώνουμε καλά ταψί 24×30 εκατοστά.  Αδειάζουμε το σάμαλι στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνειά του.

Το αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά και να φουσκώσει καλά το σιμιγδάλι μέσα στα υπόλοιπα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στις αντιστάσεις στους 180ο C, στην κάτω σχάρα. Αν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε την θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς και ψήστε στη μεσαία σχάρα.

Το βάζουμε στον φούρνο  και το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει πολύ καλά, να ψηθεί σωστά και να σκάσει ο κόκκος από το χονδρό σιμιγδάλι. Θα χρειαστεί περίπου 45-50 λεπτά.

Για το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμόνι, το χυμό και την κανέλα.

Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, να γίνει παχύ. Το διατηρούμε ζεστό και βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο. Έτσι όπως είναι ζεστό το γλυκό, το χαράζουμε γρήγορα σε κομμάτια βρέχοντας κάθε φορά, το μαχαίρι σε καυτό νερό για να μην χαλάσει η επιφάνεια του σάμαλι. Το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι λίγο-λίγο, θα το απορροφήσει όλο.

Αφήνουμε το σάμαλι να σταθεί μια νύχτα και να κρυώσει τελείως. Σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι και ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.

 

ΚΟΣΜΙΚΑ

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/07/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/06/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/06/2022

ΚΟΣΜΙΚΑ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/06/2023