Κριθαρότο με κοτόπουλο

FOOD

Κριθαρότο με κοτόπουλο

Μια ιδιαίτερη συνταγή για κριθαρότο με κοτόπουλο και μανιτάρια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για ένα γκουρμέ και άκρως γευστικό τραπέζι . Είναι μια εύκολη συνταγή με την τεχνική του ιταλικού ριζότο.

26.07.2020 | 10:11

ΥΛΙΚΑ

• 1/3 φλ. ελαιόλαδο

• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

• 1 καρότο τριμμένο

• 1 σκελίδα σκόρδο

• 6 ασπρομανίταρα μεγάλα (κομμένα σε φέτες)

• 350 γραμ. κριθαράκι χονδρό

• 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί

• 1 λίτρο ζωμό κότας (ζεστό)

• 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο (μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο)

• ψητά ντοματίνια προαιρετικά

• λίγο φρέσκο θυμάρι (ή σχινόπρασο ψιλοκομμένο)

• αλάτι

• πιπέρι φρεσκοτριμμένο

• τριμμένη ώριμη γραβιέρα για το σερβίρισμα

• 1 κομμάτι κρύο βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κριθαρότο με κοτόπουλο, ζεσταίνουμε πρώτα το μισό από το ελαιόλαδο σε μικρή πλασοτέ κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Σοτάρουμε για 2 λεπτά. Τα βγάζουμε σε πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, για να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε να λαδωθεί και να αδιαβροχοποιηθεί, να βγάλει το γήινο άρωμά του. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τα ντοματίνια.

Λίγο λίγο και σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό, ακολουθώντας τη διαδικασία, όπως φτιάχνουμε το ριζότο. Κάθε φορά που απορροφάται ο ζωμός προσθέτουμε επιπλέον.  Στα μισά του βρασμού προσθέτουμε το καρότο και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο. Δεν ξεχνάμε το τακτικό ανακάτεμα, αλλά όχι συνεχές, γιατί στο τέλος σπάει το κριθαράκι και λασπώνει το κριθαρότο.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο ψιλοκομμένο. Μαγειρεύουμε περίπου για 15 λεπτά από την ώρα που μπαίνει ο ζωμός στο τηγάνι. Αρωματίζουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο προς το τέλος του βρασμού. Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο ακόμα το κριθαρότο είναι ζουμερό και κρατάει λίγο η καρδιά του, δηλαδή είναι al dente. Προσθέτουμε 1 κουταλιά κρύο βούτυρο και με κουτάλι ανακατεύουμε εκτός φωτιάς στο κέντρο του τηγανιού, να λιώσει το βούτυρο και να χυλώσει το κριθαρότο.

Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί. Σερβίρουμε αμέσως όσο ακόμα το κριθαρότο είναι ζουμερό.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr

 

IN FOCUS

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Exit mobile version