Εύκολο ψωμί στη γάστρα 

FOOD

Εύκολο ψωμί στη γάστρα 

H Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μας δίνει την συνταγή για ένα εξαιρετικό, τραγανό, αρωματικό ψωμί που παραμένει ανέπαφο και τις επόμενες ημέρες! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ασχοληθείτε 10΄ και στη συνέχεια να το βάλετε στη γάστρα. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο φούρνος σας.

02.11.2020 | 09:30

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό σκληρό αλεύρι για ψωμί
  • 2 κύβους των 25 γραμ. μαγιά (ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά)
  • 2 κ. σ. κοφτές αλάτι
  • 1 κ. σ. ζάχαρη (ή μέλι θυμαρίσιο)
  • 640 γραμ χλιαρό νερό
  • 50 γραμ ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 1 γεμάτη κ.σ γλυκάνισο
  • 2 δάκρυα μαστίχας (κοπανισμένα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θα ζυμώσουμε σε ένα βαθύ ταψί ή σε λεκάνη με φαρδιά βάση.

Τοποθετούμε στη μια μεριά της λεκάνης (από κάτω), μια διπλωμένη πετσέτα, έτσι ώστε να γέρνει από τη μία πλευρά. Στην πλευρά που γέρνει, τρίβουμε τη μαγιά με τα δάχτυλα σε κομματάκια. Ρίχνουμε πάνω στη μαγιά τη ζάχαρη (ή το μέλι), το γλυκάνισο και το νερό (όλα στη μεριά που γέρνει το σκεύος).

Από την άλλη πλευρά (την ανασηκωμένη), αδειάζουμε όλο το αλεύρι και το αλάτι. Με τα δάχτυλα αρχίζουμε να κάνουμε κυκλικές κινήσεις για να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη στο νερό. Σιγά σιγά αρχίζουμε να παίρνουμε λίγο-λίγο αλεύρι με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να σφίξει ή ζύμη.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά, ανακατέψτε τη με το αλεύρι, και ρίξτε το αλάτι στο νερό, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό και όχι καυτό.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ πιάτο και βουτώντας τα χέρια σε γροθιά στο λάδι ζυμώνουμε τη ζύμη. Τη γυρνάμε από την άλλη και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα λαδωμένα χέρια κλεισμένα σε γροθιά. Όταν η ζύμη πιει όλο το λάδι, τη βγάζουμε από τη λεκάνη και της δίνουμε σχήμα φραντζόλας.

Την ακουμπάμε σε ελαφρά λαδωμένη μικρή γάστρα. Σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα. Τη βάζουμε στο φούρνο στην τελευταία κάτω σχάρα, στις αντιστάσεις, στους 50οC, και την αφήνουμε για 1 ώρα ακριβώς. Δυναμώνουμε το φούρνο στους 250º C στις αντιστάσεις και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 50΄. Στο τελευταίο δεκάλεπτο του ψησίματος μπορείτε να βγάλετε το καπάκι ή ακόμα και  να βγάλετε το ψωμί στη σχάρα του φούρνου ώστε να ροδίσει και να τραγανίσει η κόρα του ολόγυρα.Όταν ροδοκοκκινίσει και φουσκώσει, βγάζουμε το ψωμί από τη γάστρα πάνω σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα, για να μη νοτίσει και να παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.

 

IN FOCUS

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Exit mobile version