ΥΓΕΙΑ

Διαλειμματική νηστεία: Η δίαιτα των επωνύμων!

Η διαλειμματική νηστεία έγινε μόδα, τάση κι έχει πολλούς ακόλουθους, κυρίως στον κόσμο του Χόλυγουντ. Πόσο αποτελεσματική είναι όμως στην απώλεια σωματικού βάρους και στον μεταβολισμό; Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Θαλής Παναγιώτου, μας εξηγεί ό, τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη διαλειμματική νηστεία.

asist team
Asist Team /
Διαλειμματική νηστεία: Η δίαιτα των επωνύμων!

1. Τι είναι η διαλειμματική νηστεία; Η διαλειμματική νηστεία είναι μία από τις δημοφιλέστερες και νέες τάσεις στη διατροφή. Κατά καιρούς προκύπτουν διάφορα διατροφικά σχήματα και μοτίβα τα οποία υπόσχονται γρήγορη απώλεια σωματικού βάρους. Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τη IntermittentFasting (IF) ή αλλιώς διαλειμματική δίαιτα ή νηστεία, η οποία παρουσιάζει  σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον.

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

Είναι μια μέθοδος με κυκλικό πρόγραμμα μεταξύ περιόδων νηστείας και περιόδων φαγητού, δεν περιλαμβάνει αποκλεισμό τροφών από τις ομάδες τροφίμων αλλά εστιάζει στη χρονική περίοδο που θα καταναλωθεί η τροφή. Η «δίαιτα» αυτή περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, η οποία ανάλογα με το διατροφικό μοτίβο εστιάζει σε διαφορετικές μεθόδους όπως μειωμένη ημερήσια θερμιδική πρόσληψη, εναλλασσόμενη νηστεία, ημερήσια νηστεία και χρονικά περιορισμένη πρόσληψη τροφής.

2.Πώς λειτουργεί η διαλειμματική νηστεία; Όπως προαναφέρθηκε η διαλειμματική νηστεία περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος προσεγγίσεων, καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά πρωτόκολλα αυτού του μοντέλου διατροφής. Τα πιο γνωστά μοτίβα της διαλειμματικής νηστείας είναι δύο:

  • Η μέθοδος 16:8

Η κατανάλωση φαγητού γίνεται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο μέσα στην ημέρα, για 16 ώρες το σώμα βρίσκεται σε νηστεία δηλαδή δεν υπάρχει πρόσληψη τροφής και τις επόμενες 8 ώρες γίνεται η πρόσληψη τροφής. Το πρωινό γεύμα παραλείπεται και η έναρξη φαγητού ξεκινά για παράδειγμα από τη 1 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Μετά την πάροδο των 8 ωρών το άτομο συνεχίζει να παραμένει σε περίοδο νηστείας για 16 ώρες.

  • Η μέθοδος 5:2

Για πέντε ημέρες της εβδομάδας το άτομο τρώει κανονικά, ενώ τις άλλες δύο περιορίζει κατά πολύ την ημερησία ενεργειακή πρόσληψη δηλαδή τις θερμίδες, σε ένα χαμηλό ποσοστό  20-25% της κανονικής πρόσληψης σε θερμίδες. Η νηστεία γίνεται μόνο δύο και μη διαδοχικές ημέρες την εβδομάδα.  Η θερμιδική πρόσληψη για τους άνδρες και τις γυναίκες τις ημέρες της νηστείας είναι 500 και 600 θερμίδες αντίστοιχα για το κάθε φύλο.

Για περισσότερα, μπείτε εδώ

3. Πόσο αποτελεσματική είναι στη μείωση βάρους και στην υγεία η διαλειμματική διατροφή; Αυτός ο χρονικός περιορισμός της πρόσληψης φαγητού που εφαρμόζεται σε αυτό το σχήμα δίαιτας φαίνεται πως οδηγεί στην απώλεια βάρους. Οι προσεγγίσεις αυτές μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε βελτιώσεις στη σύσταση σώματος, δηλαδή μείωση βάρους και λίπους, μείωση τηςLDL (κακή) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επίσης έχει παρατηρηθεί μείωση στην αντίσταση της ινσουλίνης, μειώνοντας τη  γλυκόζη στο αίμα και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Όλοι αυτοί, είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συνεπώς μειώνονται οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά. Τέλος συμβάλλει η διατροφή αυτή μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο της πείνας.

4. Μπορούν όλοι να την ακολουθήσουν; Ένα τέτοιο είδος διατροφής είναι αρκετά περιοριστικό, καθώς ο χρονικός περιορισμός της λήψης τροφής και η μειωμένη θερμιδική πρόληψη καθιστούν αυτό το διατροφικό σχήμα μη ρεαλιστικό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το σχήμα διατροφής σίγουρα δεν ταιριάζει και δεν απευθύνεται σε όλους. Αν έχετε κάποια ιατρική κατάσταση ή ανήκετε  στις παρακάτω ομάδες του πληθυσμού  καλό είναι να μην ακολουθήσετε τη διαλειμματική νηστεία:

  • Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
  • Γυναίκα που προσπαθεί να συλλάβει
  • Παιδιά και έφηβοι
  • Άτομα με ιστορικό ή τάση για διατροφικές διαταραχές
  • Γυναίκα με ιστορικό αμηνόρροιας
  • Λήψη φαρμακευτικής αγωγής
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • Σακχαρώδη Διαβήτη

5. Ποια είναι τα πιο σημαντικά ευρηματικά δεδομένα; Πρόσφατη έρευνα μελέτησε το μεταβολισμό και πιο συγκεκριμένα στη διαδικασία που επάγει τη δυνατότητα να βελτιωθεί η σύσταση του σώματος σε άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος,  και  παρατηρήθηκε πως πράγματι ο μεταβολισμός βελτιώνεται,  με τους παρακάτω μηχανισμούς:

  • Ο οργανισμός χρησιμοποιεί κετόνες που παράγονται από τα λιπαρά οξέα, αντί για την κατανάλωση γλυκόζης
  • Από τη σύνθεση λιπιδίων-χοληστερόλης και την αποθήκευση λίπους έχουμε κινητοποίηση του λίπους μέσω της οξείδωσης λιπαρών οξέων και κετονών που προέρχονται από λιπαρά οξέα
  • Διατήρηση της λειτουργιάς της μυϊκής μάζας

Μια ακόμα μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις της διαλειμματικής νηστείας στο οργανισμό και φάνηκε πως να βοηθά στην επιβράδυνση των διαδικασιών γήρανσης.

6. Υπάρχουν μειονεκτήματα και κίνδυνοι για την υγεία με τη δίαιτα αυτή; Ένα τέτοιο μοτίβο δίαιτας είναι δύσκολο να τηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ημέρες δίαιτας είναι αρκετά υποθερμιδικές, κάτι που οδηγεί συχνά σε μεγάλη πείνα. Η πείνα είναι το βασικό μειονέκτημα της διαλειμματικής νηστείας. Επίσης, οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής είναι σε μικρό δείγμα και για σύντομο χρονικό διάστημα.

7. Σακχαρώδης διαβήτη τύπου ΙΙ και διαλεμματική νηστεία. Μελέτη μας αναφέρει πως δύο μέρες διαλειμματικής νηστείας αποδίδουν παρόμοια αποτελέσματα με το κλασικό σχήμα δίαιτας, όσον αφορά στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, όπως αυτή παρουσιάζεται από τις τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Επιπλέον, η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να είναι ασφαλής για μικρό χρονικό διάστημα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, που δεν λαμβάνουν όμως φάρμακα που προκαλούν υπογλυκαιμία.

8. Ποια είναι η γνώμη του Διατροφολόγου; Είναι γεγονός πως αυτό το διατροφικό σχήμα νηστείας μπορεί να θεωρεί ως μία αποτελεσματική μέθοδο απώλειας βάρους με πιθανά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί πως δεν είναι ένα ρεαλιστικό πλάνο διατροφής, είναι αρκετά στερητικό τόσο με τους χρονικούς περιορισμούς όσο και με την μειωμένη κατανάλωση φαγητού και θερμίδων.

Στη διαχείριση βάρους η καλύτερη και η πιο αποτελεσματική προσέγγιση φαίνεται πως  είναι αυτή που περιλαμβάνει αλλαγή στον τρόπο σκέψης για το φαγητό και αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών. Ένα μοντέλο διατροφής που έχει μελετηθεί περισσότερο απ’ όλα είναι φυσικά η Μεσογειακή Διατροφή, η οποία περιλαμβάνει συχνά και μικρά γεύματα καθώς και τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Η συμβολή και η συστηματική παρακολούθηση από ένα επαγγελματία υγείας όπως ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος είναι απαραίτητη προτού αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια διατροφή.

Από τον Θαλή Παναγιώτου. www.allazwdiatrofi.gr

Φωτογραφία: iStock/Getty Images/Ideal Images

 

ΚΟΣΜΙΚΑ

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/07/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/06/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/06/2022

ΚΟΣΜΙΚΑ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/06/2023