FOOD

 Νόστιμη μελιτζανόπιτα με κιμά

Η μελιτζάνα σίγουρα είναι το αγαπημένο λαχανικό του καλοκαιριού. Μπορείς να φτιάξεις πολλά φαγητά με την μελιτζάνα και το σίγουρο είναι ότι θα έχουν μια γλύκα παραπάνω.

asist team
Asist Team /
 Νόστιμη μελιτζανόπιτα με κιμά

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει μια συνταγή για μελιτζανόπιτα με κιμά. Μπορεί να έχει λίγη δουλειά παραπάνω στην προετοιμασία της, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει και θα εντυπωσιάσει.

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

ΥΛΙΚΑ

• 6 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε καρεδάκια

• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

• 2 ντομάτες ψιλοκομμένες

• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

• 250 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος

• 1/2 ματσάκι μαϊντανός

• 250 γραμ. φέτα βαρελίσια σε τρίμματα

• 1/2 φλ. ελαιόλαδο

• 1 φλ. τραχανάς γλυκός ή πλιγούρι ή ρύζι

• 2 αυγά χτυπημένα

• αλάτι

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το τραγανό φύλλο με τυρί

• 700 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

• 200 γραμ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου

• 1/2 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο ή παρμεζάνα

• όσο σηκώσει (περίπου 1½ ποτήρι) νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μελιτζανόπιτα με κιμά, πρώτα ετοιμάζουμε το φύλλο.

Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι, ρίχνουμε τη μαργαρίνη και ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα μέχρι να βραχεί καλά και να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Τότε προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι, ανακατεύουμε καλά και λίγο-λίγο ρίχνουμε το νερό.

Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει πια στα χέρια και να είναι εύπλαστη. Την αφήνουμε στο μπολ, τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε λαμαρίνα. Τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10΄, ίσα να πάρουν ελαφρύ χρώμα.

Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά για 7-8΄, απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν, για 4-5΄. Τέλος, ρίχνουμε και τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10΄.

Στο μεταξύ έχουν γίνει οι μελιτζάνες και τις ρίχνουμε κι αυτές στο μείγμα του κιμά. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε για να πιει τα υγρά της γέμισης. Τέλος, προσθέτουμε τη φέτα και τα χτυπημένα αυγά.

Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα ν. 36 και χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το απλώνουμε στο ταψί φροντίζοντας να καλύπτει και τα πλαϊνά του. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι. Έπειτα ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε την πίτα. Περνάμε τον πλάστη πατώντας τα δύο φύλλα να ενωθούν στο χείλος και να κοπεί αυτό που εξέχει και μετά τα στρίβουμε λίγο προς τα μέσα σε λεπτό κόθρο να κλείσει η πίτα. Χαράζουμε σε κομμάτια και τρυπάμε καθένα τους σε 2-3 σημεία με το μαχαίρι γιατί το φύλλο φουσκώνει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 50΄ έως 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά για 7-8΄, απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν, για 4-5΄. Τέλος, ρίχνουμε και τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10΄.

Στο μεταξύ έχουν γίνει οι μελιτζάνες και τις ρίχνουμε κι αυτές στο μείγμα του κιμά. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε για να πιει τα υγρά της γέμισης. Τέλος, προσθέτουμε τη φέτα και τα χτυπημένα αυγά.

Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα ν. 36 και χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το απλώνουμε στο ταψί φροντίζοντας να καλύπτει και τα πλαϊνά του. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι. Έπειτα ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και καλύπτουμε την πίτα. Περνάμε τον πλάστη πατώντας τα δύο φύλλα να ενωθούν στο χείλος και να κοπεί αυτό που εξέχει και μετά τα στρίβουμε λίγο προς τα μέσα σε λεπτό κόθρο να κλείσει η πίτα. Χαράζουμε σε κομμάτια και τρυπάμε καθένα τους σε 2-3 σημεία με το μαχαίρι γιατί το φύλλο φουσκώνει.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 50΄ έως 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.

 

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr

ΚΟΣΜΙΚΑ

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/07/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/06/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/06/2022

ΚΟΣΜΙΚΑ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/06/2023