ΤΑΞΙΔΙ

Βόλτα στο μαγικό σκηνικό της Λίμνης Κερκίνης και στα Άνω Πορόια

Μπορεί η λίμνη Κερκίνη να είναι τεχνητή, όμως η σπάνια ομορφιά της την κάνει απαράμιλλη. Αν ανηφορίσετε μέχρι εκεί, μην παραλείψετε να κάνετε μια επίσκεψη στα γραφικά Άνω Πορόια.

asist team
Γωγώ Αυγερινοπούλου /
Βόλτα στο μαγικό σκηνικό της Λίμνης Κερκίνης και στα Άνω Πορόια

Είπαμε, η Ελλάδα είναι πανέμορφη και οι εναλλαγές των εικόνων μοναδικές. Κάθε διαμέρισμα της χώρας έχει τη δική του προσωπικότητα, αρχιτεκτονική, γαστρονομία, ντοπιολαλιά και μουσική, που παντρεύονται όλα μαζί μοναδικά και συνθέτουν εικόνες μαγικές. Μπορεί το καλοκαίρι να κλέβουν τις εντυπώσεις τα νησιά μας, όταν όμως έρχεται το φθινόπωρο όλοι λίγο πολύ αναζητούμε προορισμούς στην ενδοχώρα.

Μάρτιος: Ο μήνας των επανακινήσεων
Μάρτιος: Ο μήνας των επανακινήσεων

Παντού τα τοπία είναι ξεχωριστά, ακόμα και στα μέρη όπου ο άνθρωπος έχει βάλει το χέρι του. Όπως στη λίμνη Κερκίνη, που είναι μεν τεχνητή, όμως η σπάνια ομορφιά της την κάνει απαράμιλλη. Ηρεμία κυριαρχεί παντού και το τοπίο σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή που το αντικρίζεις.

Γενική άποψη της λίμνης Κερκίνη.

Πλούσια δάση, ζωηρές ιτιές, πολύχρωμα νούφαρα, νεροβούβαλοι που βόσκουν παντού, άπειρα είδη ψαριών και αμέτρητα πουλιά, με τα ψηλόλιγνα ροζ φλαμίνγκος να δημιουργούν εικόνες μοναδικές, που λες και τις φιλοτέχνησε ταλαντούχος ζωγράφος.

Δυο φλαμίνγκο που αντικατοπτρίζονται στα ήρεμα νερά της λίμνης.

Το καλοκαίρι, μάλιστα, μπορείς να αντικρίσεις μέχρι και 300 διαφορετικά είδη πουλιών, που κατακλύζουν την λίμνη καθ’ όλη την θερινή περίοδο. Μπορείς να δεις ερωδιούς, κορμοράνους, αργυροπελεκάνους, χουλιαρομύτες, χαλκόκοτες, λαγκόνες και φυσικά χήνες. Η βαρκάδα στα ήρεμα νερά της με παραδοσιακές βάρκες, τις «πλάβες» ή κανό, που χωράνε τρία άτομα, είναι επιβεβλημένη.

Παραδοσιακές βάρκες στις όχθες.

Αρκούν λίγα λεπτά για να καταλάβεις ότι βρίσκεται σε έναν τόπο μοναδικό, σ’ ένα ονειρικό καταφύγιο, ένα τεχνητό θαύμα της φύσης. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος δεν την επέλεξε τυχαία ως σκηνικό για την ταινία του «Το λιβάδι που δακρύζει».

Κορμοράνοι, ένα από τα είδη των υδρόβιων πτηνών που μπορεί να δει κανείς στη λίμνη.

Η λίμνη «γεννήθηκε» το 1932, όταν αποφασίστηκε να δημιουργηθεί φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα. Το 1982 κατασκευάστηκε και νέο φράγμα, και με το πέρασμα του χρόνου έγινε ένας προστατευμένος υδροβιότοπος.

Μια ματιά αρκεί για να καταλάβεις γιατί η περιοχή έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο.

Η Κερκίνη έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και συγκαταλέγεται στους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της χώρας μας. Βρίσκεται 45 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Σερρών, δίπλα στο χωριό Λιθότοπος. Το ειδυλλιακό τοπίο σπάνιας ομορφιάς έχει θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα των Σερρών και, όταν βρίσκεσαι εκεί, αισθάνεσαι ότι γίνεσαι ένα με το περιβάλλον.

Κορμοράνοι στις φωλιές τους.

Η λίμνη κάθε εποχή του χρόνου ντύνεται με διαφορετικά χρώματα, που δημιουργούν πάντα ένα υπέροχο σκηνικό. Απολαμβάνεις την απόλυτη ισορροπία της φύσης, την ηρεμία του τοπίου και αναζωογονείσαι. Αγαπημένη άθληση εκτός από την πεζοπορία είναι και η ποδηλατάδα γύρω από τη λίμνη, όπου ανακαλύπτεις τους οικισμούς της περιοχής. Δηλαδή, το χωριό Κερκίνη, το χωριό Λιθότοπος και, σε κοντινή απόσταση βορειοδυτικά, τα χωριά Άνω και Κάτω Πορόια, που είναι χτισμένα στους πρόποδες του όρους Μπέλες. Πρόκειται για δύο πολύ όμορφα και γραφικά χωριά, που τα χωρίζει απλώς μία πινακίδα. Τα Άνω Πορόια είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένα τουριστικά. Βρίσκονται στα βόρεια του νομού Σερρών, 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πρωτεύουσά του και 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καβάλα, η πόλη του «Ήλιου»

Τα Άνω Πορόια, με θέα την Κερκίνη.

Τα αρχοντικά νεοκλασικά κτίσματα στα Πορόια διατηρούν τα χαρακτηριστικά της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος είχε γίνει επί τουρκοκρατίας πόλος έλξης των μπέηδων της περιοχής, που έφτιαξαν εκεί τα εξοχικά τους σπίτια. Γι’ αυτό τον λόγο το μέρος ήταν γνωστό ως «Μικρή Κωνσταντινούπολη».

Πλακόστρωτα δρομάκια και αιωνόβια πλατάνια στην καρδιά του χωριού.

Τα Άνω Πορόια είναι από τα πιο ζωντανά χωριά της περιοχής, με ανηφορικά πλακόστρωτα δρομάκια, ρυάκια με τρεχούμενα κρυστάλλινα νερά, δάση με αιωνόβια πλατάνια, μαύρα πεύκα, οξιές και έλατα. Στην πλακοστρωμένη πλατεία, με τους τεράστιους πλάτανους και τις βρύσες με τα τρεχούμενα νερά που κατεβαίνουν από το βουνό, βρίσκονται καφενεία και ταβέρνες που σερβίρουν εξαιρετικό φαγητό. Πέστροφες από το γειτονικό ιχθυοτροφείο, που λειτουργεί μέσα στο δάσος, αλλά και γουρουνόπουλο, λουκάνικα, καβουρμά και, φυσικά, πολλά πιάτα με βουβαλίσιο κρέας, καθώς γύρω από την λίμνη της Κερκίνης ζουν άφθονα βουβάλια. Το γάλα τους μάλιστα είναι περιζήτητο στην περιοχή, αφού με αυτό φτιάχνονται πολλά τυροκομικά προϊόντα, αλλά και το φημισμένο γλυκό καζάν ντιπί.

Κοπάδι βουβαλιών στη λίμνη.

Στα Πορόια μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε και ιππασία, μια που το χωριό έχει Ιππικό Όμιλο με άλογα και πόνι. Καβαλήστε ένα άλογο και κάντε βόλτα στην περιοχή. Θα ζήσετε στιγμές μοναδικές, θα αντικρύσετε εικόνες που σίγουρα θα χαραχτούν στην μνήμη σας. Θα απολαύσετε την ομορφιά της φύσης και θα νιώσετε τους παλμούς της μέσα στο πλούσιο δάσος της περιοχής. Στη βόλτα σας μπορείτε να δείτε και βουβάλια που θα περπατήσουν κοντά σας.

Η ιππασία με άλογα ή πόνι θα σας χαρίσει μοναδικές στιγμές.

Στην περιοχή υπάρχουν ξενώνες για τη διαμονή σας και πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ στις ταβέρνες «Πέστροφες» και «Πλαγιά του Μπέλες».

Η ταβέρνα «Πέστροφες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γαλαξίδι: Η ιστορική ναυτοπολιτεία!

IN FOCUS

Γιατί δεν μπορώ να έχω τη σχέση που θέλω;

Γιατί δεν μπορώ να έχω τη σχέση που θέλω;

Δέσποινα Πετρίδου 01/03/2021
Σπάστε τη σιωπή σας! Μιλήστε!

Σπάστε τη σιωπή σας! Μιλήστε!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 28/02/2021
Γραμμή υποστήριξης: #metoogreece

Γραμμή υποστήριξης: #metoogreece

Μαίρη Αυγερινοπουλου 25/02/2021

TRENDING

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαλ Μαρκλ στην Οπρα Γουίνφρεϊ

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαλ Μαρκλ στην Οπρα Γουίνφρεϊ

Γωγώ Αυγερινοπούλου 01/03/2021
Μάρτιος: Ο μήνας των επανακινήσεων

Μάρτιος: Ο μήνας των επανακινήσεων

Asist Team 01/03/2021
Μπιγιόνσε άκρως σέξι σε ρόλο μοντέλου

Μπιγιόνσε άκρως σέξι σε ρόλο μοντέλου

Γωγώ Αυγερινοπούλου 22/02/2021