Μόσχα η μεγαλοπρεπής!

TRAVEL

Μόσχα η μεγαλοπρεπής!

Η Μόσχα, η πρωτεύουσα της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο της Ρωσίας και μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης, εμβληματική, αινιγματική, ρετρό και συνάμα μοντέρνα και γοητευτική οποιαδήποτε εποχή και στιγμή της ημέρας, συναρπάζει με την μεγαλοπρέπεια, την τέχνη, την ιστορία και την κουλτούρα της.

25.02.2020 | 13:31

Η πολύβοη και πάντα μποτιλιαρισμένη υπερθεματική πόλη με την μεγάλη ιστορία ανά τους αιώνες, τους μεγαλοπρεπείς ναούς, τα μπαρόκ κτίρια, τις εντυπωσιακές στέγες, τα όμορφα πάρκα, τα 15 εκατομμύρια κατοίκους, διαθέτει περίπου 70 μουσεία, διάσημα θέατρα, βιβλιοθήκες, πλατείες, ναούς – περίπου 600 εκκλησίες -, αλλά και εμπορικά κέντρα με όλες τις διάσημες φίρμες και τους διεθνείς οίκους μόδας, εξαιρετικά εστιατόρια και επίσης εντυπωσιακά κλαμπ. Το σοβιετικό παρελθόν της Μόσχας δεν συγκρούεται καθόλου με το καπιταλιστικό μέλλον της, αλλά έρχεται και δένει ιδανικά.

Την Μόσχα την διασχίζει ο ποταμός Μόσκοβας, παραπόταμος του Βόλγα. Η αρχική εικόνα που παίρνεις για την πρωτεύουσα της Ρωσίας όταν φεύγεις από το αεροδρόμιο δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που βρίσκεις στην καρδιά της πόλης. Ατέλειωτες κεντρικές λεωφόροι, που μοιάζουν σαν να μην έχουν ούτε αφετηρία ούτε τέρμα και πανύψηλες εργατικές πολυκατοικίες, που χτίστηκαν επί Λένιν – μερικές από αυτές έχουν κατεδαφιστεί για να ξεπηδήσουν άλλες μοντέρνες – και σοβιετικούς ουρανοξύστες, τις «7 αδερφές», που έχτισε – και έτσι τις αποκαλούσε – ο Στάλιν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ποταμός Μόσχοβας και πίσω διακρίνονται οι εκκλησίες του Κρεμλίνου

 

Ένας από τους σοβιετικούς ουρανοξύστες, τις «7 αδερφές», που έχτισε ο Στάλιν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

9000 εργατικές πολυκατοικίες κατεδαφίστηκαν για να χτιστεί η καινούργια περιοχή με τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες

Κάπου στη διαδρομή συναντάμε και το σπίτι του Τσέχωφ, ένα δίπατο νεοκλασικό με κήπο και αυλόπορτα.

To σπίτι του Τσέχωφ

Όταν φθάνουμε στην Κόκκινη Πλατεία διαπιστώνουμε ότι είναι μία από τις ομορφότερες πλατείες στον κόσμο μπροστά στο Κρεμλίνο. Εκεί είναι και η «καρδιά» της Μόσχας, ιστορικά, πνευματικά και πολιτιστικά. Όταν στέκεσαι εκεί και διακρίνεις τα τείχη του Κρεμλίνου αισθάνεσαι ότι μπαίνοντας μέσα θα ζήσεις στιγμές της τεράστιας ιστορίας της. Στην έδρα των Τσάρων νιώθεις μεμιάς το βάρος της σπουδαιότητας του σημείου μια και είναι το αρχαιότερο τμήμα και το ιστορικό κέντρο της Μόσχας, αφού για αιώνες ήταν πνευματικό και κοινωνικό κέντρο των Μοσχοβιτών.

Το Μουσείο Ιστορίας στην Κόκκινη Πλατεία

Πολλά τμήματα εντός του Κρεμλίνου δεν είναι προσβάσιμα για το κοινό, αφού εκεί είναι η έδρα του προέδρου της Ρωσίας. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να κατεδαφιστούν ορισμένα κτίρια για να δημιουργηθεί ελικοδρόμιο για τις ανάγκες της γρήγορης μετακίνησης του εκάστοτε Προέδρου. Οι καλύτερες απόψεις του συγκροτήματος είναι από το Sofiyskayanab πέρα από τον ποταμό.

Το Κρεμλίνο και η Μονή Νοβοντέβιτσι

Περιπλανηθείτε μέσα στα τείχη του αρχαίου φρουρίου, διασχίστε την πλατεία των Ναών, όπου θα θαυμάσετε το μεγάλο «Τσάρο» κανόνι και την τεράστια «Τσαρίνα» καμπάνα, το πρώην μέγαρο Συνεδριάσεων του Κ.Κ.Σ.Ε., τα κτίρια των υπηρεσιών του Προέδρου της Ρωσίας και το Προεδρικό Μέγαρο. Δείτε τους 29 ξεχωριστούς πύργους του, επισκεφθείτε  τους πιο διάσημους ναούς με τη μεγαλοπρέπεια τους: της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, του Ευαγγελισμού. Επίσης επισκεφθείτε την αίθουσα των Όπλων και το Ταμείο των Διαμαντιών. Θαυμάστε τα εκθέματα, τη συλλογή από τα διάσημα Αυγά Φαμπερζέ, τα φορέματα της Αικατερίνης της Μεγάλης και όχι μόνο. Απολαύστε τον Κήπο του Αλεξάνδρου (Alexandrovsky Sad). Ο κήπος είναι γνωστός για τα αρχιτεκτονικά του μνημεία, τα απίστευτα όμορφα παρτέρια και φυσικά την ιστορία του. Το Κρεμλίνο είναι ένα πραγματικό κέντρο έργων τέχνης.

Ο πύργος Spasskaya του Κρεμλίνου, στην Κόκκινη Πλατεία

Το πιο εντυπωσιακό σημείο της Μόσχας είναι σίγουρα η Κόκκινη Πλατεία! Είναι τεράστια και εκπέμπει δυναμισμό και μεγαλοπρέπεια ταυτοχρόνως. Πήρε το όνομά της φυσικά από το  κατακόκκινο χρώμα της.

Στην πλατεία δεσπόζει ο παραμυθένιος και πιο όμορφος ναός, αυτός του Αγίου Βασιλείου, ο πιο γνωστός ναός της ρωσικής Ορθόδοξης παράδοσης, που είναι και το σύμβολο της. Με το που τον αντικρίζει κανείς έχει την αίσθηση ότι μοιάζει με ζαχαρωτό από τα έντονα χρώματα του και από την αρχιτεκτονική του. Μια εκκλησία με πολλούς κρεμμυδοειδείς τρούλους.

Ο παραμυθένιος και πιο όμορφος ναός της Μόσχας, αυτός του Αγίου Βασιλείου

Στην πλατεία υπάρχει επίσης το μαυσωλείο του Λένιν και το τεράστιο, υπερπολυτελές πολυκατάστημα Gum (Γκούμ).

To Mαυσωλείο του Λένιν

 

To πολυκατάστημα Gum

Απέναντι από το Κρεμλίνο, στην οδό Tverskaya – κεντρικός δρόμος της Μόσχας -, θα βρείτε την πλατεία του Θεάτρου (Theater Square). Η περιοχή οφείλει το όνομά της στα τρία θέατρα που βρίσκονται εκεί, το παγκοσμίου φήμης και συνάμα το μεγαλύτερο θέατρο της ρωσικής πρωτεύουσας, Μπολσόι, το θέατρο Maly και το Ramt (ρωσικό ακαδημαϊκό θέατρο νέων). Το Μπολσόι, την τελευταία δεκαετία ανακαινίσθηκε πλήρως και σχεδόν διπλασίασε με τη Νέα Σκηνή (Novaya Stsena) που προστέθηκε σε ένα παρακείμενο κτίριο.

Το θέατρο Μπολσόι, το μεγαλύτερο θέατρο της ρωσικής πρωτεύουσας

Αν καταφέρετε να δείτε μια παράσταση στη λαμπερή σκηνή του Μπολσόι σίγουρα θα θαυμάσετε τις μπαλαρίνες να αψηφούν τη βαρύτητα. Το Μπολσόι είναι ένα πραγματικό σύμβολο της Ρωσίας και του απονεμήθηκε η τιμή αυτή λόγω της σημαντικής συμβολής του στην ιστορία των ρωσικών τεχνών. Πράγμα που συμβαίνει και στις μέρες μας, μια που οι καλλιτέχνες του συνεχίζουν να παρουσιάζουν το έργο τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μην ξεχνάμε ότι οι κλασικές τέχνες στη Μόσχα παραμένουν μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.

Άλλο ένα μοναδικό αξιοθέατο της Μόσχας είναι το Μετρό ή αλλιώς τα «Κάτω Ανάκτορα του Λαού» με τους διάσημους ιστορικούς σταθμούς του. Μοιάζει με παλάτι, ένα αληθινό έργο τέχνης. Με πολυελαίους, εντυπωσιακές τοιχογραφίες, μαρμάρινους κίονες, γυάλινα βιτρό και θολωτές οροφές. Από τους πιο ξεχωριστούς είναι οι Taganskaya, Konsomolskaya, Novoslobodskaya, Kievskaya. Και τολμήστε να το χρησιμοποιήσετε μια που σίγουρα είναι η πιο γρήγορη και πιο οικονομική μετακίνηση. Γιατί σε ώρα αιχμής, που αλήθεια δεν ξέρω και πότε δεν είναι η μετακίνηση με ταξί δεν έχει τελειωμό … Μην δώσετε ραντεβού γιατί δεν ξέρετε πότε θα φθάσετε.

O εντυπωσιακός σταθμός του μετρό, Komsomolskaya

Περιηγηθείτε σε πλακόστρωτους δρόμους και απολαύστε την ομορφιά των πάρκων, χαλαρώστε στη λίμνη των κύκνων, απολαύστε τα ρετρό καφέ της πόλης, δοκιμάστε την παραδοσιακή κουζίνα σε παλιά σοβιετικά εστιατόρια όπως το Café Pushkin και πιείτε άφθονη βότκα σε πρωτοποριακά κλαμπ μια που η ρωσική πρωτεύουσα έχει μερικά από τα μεγαλύτερα κλαμπ στον κόσμο σαν το Soho.

Το Πάρκο Γκόρκι, η καταπράσινη όαση της Μόσχας, όπου μπορεί κάποιος να το παρομοιάσει με το Central Park της Νέας Υόρκης και το Hyde Park του Λονδίνου είναι το αγαπημένο σημείο των μοσχοβιτών αφού διαθέτει τεχνητή λίμνη, που τον χειμώνα – και η αλήθεια είναι ότι είναι μακρύς – μετατρέπεται σε ένα τεράστιο παγοδρόμιο. Αν τύχει και βρεθείτε τους καλοκαιρινούς μήνες εκεί κάντε μια βαρκάδα. Το πάρκο διαθέτει επίσης καρουζέλ, καφέ, εστιατόρια, θερινό σινεμά! Και πίστες για roller. Το πάρκο, που σχεδιάστηκε το 1920 επί κομμουνιστικής ηγεσίας, απλώνεται κατά μήκος το ποταμού Μόσχοβα.

Το πάρκο Γκόρκι εκτείνεται δίπλα από τον ποταμό Μόσχοβα

Επισκεφθείτε την Πινακοθήκη Tretyakov, που είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου και φιλοξενεί πάνω από 100.000 έργα τέχνης ζωγραφικής, γλυπτικής. Με σημείο αναφοράς την προεπαναστατική ρωσική τέχνη. Επίσης θα θαυμάσετε την ωραιότερη συλλογή ρωσικών ορθόδοξων εικόνων στον κόσμο.

H Πινακοθήκη Tretyakov

Περιηγηθείτε σε ιστορικά πολυκαταστήματα, για παραδοσιακές ρωσικές αγορές όπως τις μπαμπούσκες, που οι Ρώσοι τις αποκαλούν ματριόσκα. Τις ξύλινες δηλαδή κούκλες, που στο εσωτερικό τους είναι στοιβαγμένες άλλες μικρότερες.

Οι γνωστές μπαμπούσκες ή ματριόσκα

Πηγαίνετε στην οδό Petrovka, που είναι ο πιο γκλάμουρους δρόμος της Μόσχας, σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές της Ευρώπης. Διαθέτει  πολυτελή καταστήματα, μεγαλοπρεπή κτίρια και νυχτερινά μαγαζιά. Εκεί κυριαρχούν το ιστορικό Petrovka Passazh με την καλυμμένη στοά με δύο μεγάλες τριώροφες γκαλερί με γυάλινη οροφή και το Tsum.

Το Τsum

Ο δρόμος, που πήρε το όνομα του από την Μονή του Αγίου Πέτρου τελειώνει εκεί όπου βρίσκεται ο κήπος Ερμιτάζ. Είναι ένας πράσινος παράδεισος, που επιλέγουν οι μοσχοβίτες για να ημερώσουν από την πολύβοη πρωτεύουσα και να χαλαρώσουν. Περιέχει θέατρα, ανοικτό στάδιο, παιδική χαρά και καφετέριες με ξαπλώστρες στον εξωτερικό τους χώρο.

Στη Μόσχα υπάρχουν παραρτήματα από τα πιο διάσημα εστιατόρια του κόσμου όπως το Nobu, το Novikov και το Baccarat. Δεν πρέπει να παραλείψετε να πάτε στο Café Pushkin, ένα σημείο συνάντησης της κοινωνικής ελίτ της Μόσχας. Η ατμόσφαιρα θυμίζει την προ-επαναστατική εποχή της Ρωσίας και η διακόσμηση άκρως γοητευτική και αριστοκρατική συνάμα. Σίγουρα θα συναντήσετε τη ρωσική αριστοκρατία και να γευματίζετε σαν τσάρος με μεγάλη ποικιλία στις βότκες. Το Bon είναι ένα από τα πιο ασυνήθιστα εστιατόρια της Μόσχας διακοσμημένο από τον διάσημο διακοσμητή Philippe Starck, με μαύρους τοίχους, κεριά που στάζουν και αμπαζούρ από κεραμίδια Kalashnikov. Το φαγητό είναι υψηλού επιπέδου με ευρύ φάσμα στην ευρωπαϊκή κουζίνα.

To Café Pushkin

Το Gallery Café είναι ένα προπύργιο της πολιτιστικής ζωής της πόλης τα τελευταία χρόνια. Το εστιατόριο φιλοξενεί εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, συναυλίες, παραστάσεις και πάρτι. Το εσωτερικό είναι κομψό, εκλεπτυσμένο και τα βράδια όταν τα φώτα χαμηλώνουν, ο χώρος είναι κατάλληλος για το τέλειο ρομαντικό περιβάλλον. Την εξαιρετική παγκόσμια κουζίνα υπογράφει ο Chef Sergey Markin και συγκεντρώνει την ελίτ της κοινωνίας της Μόσχας.

Για εσάς που αγαπάτε το χαβιάρι, επισκεφτείτε οπωσδήποτε το εστιατόριο Beluga, στο ξενοδοχείο National. Ενώ για εσάς που αγαπάτε την θέα κλείστε ένα τραπέζι στο Ruski, το ψηλότερο εστιατόριο της Ευρώπης ή στο Sakhalin, το νέο hot spot της πόλης.

Για την διαμονή σας επιλέξτε ένα από τα αμέτρητα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης. Τα περιβόητα Four Seasons, Ritz Carlton και St. Regis θεωρούνται τα 3 καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Σε πολύ καλό σημείο, στο εμπορικό κέντρο της Μόσχας, βρίσκεται το Marriott Aurora και το Ararat Hyatt. Ενώ το Metropol, με πολλά δωμάτια πλήρως ανακαινισμένα, είναι το καλύτερο ιδιωτικό ξενοδοχείο στην χώρα.

Από τη Γωγώ Αυγερινοπούλου και τον Ηλία Κοκοτό – Διευθυντής Μάρκετινγκ της Elounda S.A. Hotels & Resorts (Hotels: Elounda Mare, Elounda Peninsula και Porto Elounda)

 

Photos by iStock/Getty Images/Ideal Images

Photo by Nikolay Vorobyev on Unsplash

Photo by Astemir Almov on Unsplash

IN FOCUS

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Exit mobile version