TRAVEL

Καλάβρυτα, το ειδυλλιακό και ιστορικό θέρετρο

Ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού των Καλαβρύτων Λεωνίδας Βασιλόπουλος, μας ταξιδεύει στον ιστορικό και συνάμα τόσο ειδυλλιακό ορεινό οικισμό της Αχαΐας, τα Καλάβρυτα, που λες και έβαλαν οι θεοί το χέρι τους  για να γίνει τόσο όμορφη η περιοχή.

asist team
Γωγώ Αυγερινοπούλου /
Καλάβρυτα, το ειδυλλιακό και ιστορικό θέρετρο

Ένα ειδυλλιακό θέρετρο σκαρφαλωμένο στα Αροάνια όρη, σε υψόμετρο 735μ., στέκει αγέρωχο στο βόρειο τμήμα της ορεινής Πελοποννήσου. Είναι τα Καλάβρυτα. Ένας γραφικός οικισμός, μέσα σε κατάφυτες πλαγιές, περιστοιχισμένος από πηγές με κρυστάλλινα νερά, που αναβλύζουν άφθονα –εξ ου και το όνομα τους «Καλά-βρυτά»-, ποτάμια, φαράγγια με οργιώδη βλάστηση, που σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση και την, σχετικά, κοντινή απόσταση από την Αθήνα (189 χλμ), αποτελούν ένα δημοφιλή προορισμό, που γεμίζει με μοναδικές εμπειρίες τον επισκέπτη.

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

Η δημοφιλής κωμόπολη της Αχαΐας βρίσκεται στην αγκαλιά του Χελμού ανάμεσα στον Χελμό, στον Ερύμανθο και στο Αφροδίσιο όρος. Θρυλικά βουνά με προϊστορία και μύθους. Όπως αυτόν, που θέλει την Θέτιδα να περπατά στον Χελμό για να βαφτίσει τον μονάκριβο γιο της, τον Αχιλλέα, με την κρυφή λαχτάρα να τον κάνει αθάνατο. Ο άλλος πάλι αναφέρεται στον ημίθεο Ηρακλή, που πήγε στον Ερύμανθο για να πιάσει τον κάπρο τον φοβερό, για να δαμάσει δηλαδή την ορμή του ομώνυμου ποταμού και άλλος ένας για τον Πάνα να ερωτοτροπεί με την Αφροδίτη καθημερινά στο Αφροδίσιο όρος.

Το τοπίο λες και συνθέτει μια αρμονική συμφωνία της φύσης. Κατάφυτο, ανυπότακτο, επιβλητικό και συνάμα άγριο. Τα δάση ορθώνονται σαν γιγάντια κάστρα, ντυμένα με κάθε λογής χρώματα, πλημμυρισμένα από τον ήλιο και τη βροχή ή τυλιγμένα στα λευκά. Τα ψηλά έλατα, που στέκουν περήφανα δίνουν την εντύπωση ότι συνομιλούν μυστικά μεταξύ τους.

Τα Καλάβρυτα όμως αποτελούν και σύμβολο των αγώνων του Έθνους για Ελευθερία. Έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη ως το μέρος που συμπυκνώνει τα δομικά στοιχεία της Εθνικής μας ταυτότητας. Στα Καλάβρυτα βρίσκεται η Αγία Λαύρα, το πανελλήνιο σύμβολο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Εκεί υψώθηκε το λάβαρο της επανάστασης και άλλα γεγονότα, που διαδραματίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων σηματοδότησαν την έναρξη του Αγώνα του 1821. Αλλά και ο λόφος του Καππή είναι ιστορικός, αφού εκεί έγινε το μεγαλύτερο Ελληνικό Ολοκαύτωμα,  ο τόπος Εκτέλεσης των Καλαβρυτινών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943. Τα δύο αυτά ιστορικά γεγονότα είναι σημεία αναφοράς τόσο για τα Καλάβρυτα όσο και για την εθνική μας συνείδηση.

 

Στο λόφο απέναντι από τη Αγία Λαύρα υψώνεται το λαμπρότερο μνημείο του Έθνους, το Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών του 1821. Στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη καίει ακοίμητο καντήλι, το φως του οποίου μεταφέρθηκε με λαμπαδηδρομία από την Αγία Λαύρα κατά την ημέρα των αποκαλυπτηρίων του, την 25η Μαρτίου 1932 και στον λόφο του Καππή, στον Τόπο της Εκτέλεσης, που βρίσκεται πάνω από τα Καλάβρυτα, δεσπόζει ο Σταυρός, παγκόσμιο σύμβολο Ειρήνης, Ελευθερίας, Μνήμης.

Στα Καλάβρυτα το σκηνικό είναι ονειρικό και συνάμα ρομαντικό. Ο καπνός από τα τζάκια λες και αγκαλιάζει τον οικισμό. Τα λιθόκτιστα σπίτια με τις κεραμοσκεπές, οι παραδοσιακοί ξενώνες, οι πλατείες με τα πλατάνια, ο πλακόστρωτος κεντρικός πεζόδρομος με εστιατόρια, ταβέρνες καφέ και μαγαζιά και τριγύρω λιθόστρωτα σοκάκια.

Τα Καλάβρυτα διαθέτουν άρτιες υποδομές φιλοξενίας (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια) είτε μέσα στην πόλη, ή στα γύρω χωριά μας ( Κλειτορία, Δάφνη, Σκεπαστό, Ζαχλωρού, Λουσοί, Πριόλιθος, Κέρτεζη, Μάνεσι, Αροανία, Ρογοί, Φίλια, Δροσάτο, Πλανητέρο, Κερπινή, Α. Βλασία, Λειβάρτζι, Λεχούρι, Πεύκο). Επιλέξτε ένα από αυτά, ως αφετηρία, και αρχίστε την περιήγησή σας. Σας περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις που θα σας συναρπάσουν, κάθε λογής δραστηριότητες, για όλες τις εποχές του χρόνου, επισκέψεις σε αξιοθέατα, φυσιολατρικά, ιστορικά, θρησκευτικά, καθώς και συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, κάνοντας μια βόλτα στον πλακόστρωτο δρόμο της αγοράς, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τοπικές λιχουδιές, να γευτείτε την παραδοσιακή κουζίνα και να προμηθευτείτε τα ποιοτικά προϊόντα αυτού του πλούσιου τόπου.

Όμως σήμα κατατεθέν της πόλης είναι  ο περίφημος Οδοντωτός σιδηρόδρομος, το ξακουστό τραίνο, που ενώνει το παραλιακό Διακοπτό με τα Καλάβρυτα, που κάνει το ταξίδι του παράλληλα με τα χνάρια του Βουραϊκού ποταμού μέσα στο ομώνυμο φαράγγι.

Ακούγεται το σφύριγμα του τρένου και το ταξίδι ξεκινά. Ένα ταξίδι ζωής, ένα ονειρικό πέρασμα στο φαράγγι, διασχίζοντας την οργιώδη βλάστηση κι όσο απομακρύνεται ξεπροβάλλει η ομορφιά του τοπίου. Το τρενάκι βουτά στις ράγες με συντροφιά του το ποτάμι . Κι ύστερα βγάζοντας τα δόντια του, γαντζώνεται και σκαρφαλώνει στα κατακόρυφα βουνά, μέσα σε σπηλιές με σταλαγμίτες, πάνω σε γεφύρια. Επιβιβάσου και απόλαυσε μια ειδυλλιακή εμπειρία. Το τραίνο, που είναι το αξιοθέατο της περιοχής , κάνει μία από τις ομορφότερες διαδρομές της Ελλάδας μια που ενσωματώθηκε στο περιβάλλον κι έγινε ένα με το οικοσύστημα του φαραγγιού. Υπάρχουν σημεία μάλιστα, που λες και η αμαξοστοιχία κρέμεται στο φαράγγι ή σκαρφαλώνει πάνω στην πλαγιά, περνά μέσα από σπηλιές  και ακόμα στη θέση Καταρράκτης τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής. Η γραμμή, που εκτελεί τη διαδρομή Καλάβρυτα- Διακοπτό – 22 χλμ.- εγκαινιάστηκε το 1896 και ήταν ένα όνειρο του Χαρίλαου Τρικούπη. Λέγεται δε Οδοντωτός γιατί το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία, όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις.

Στα Καλάβρυτα και στην ευρύτερη περιοχή ανακαλύψτε επίσης μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και ξωκλήσια σε όλα τα γύρω χωριά. Εκτός από την Αγία Λαύρα, επισκεφτείτε και το Μέγα Σπήλαιο, που λες και είναι κολλημένο σε ένα ευρύχωρο σπήλαιο (απ’ όπου και το όνομα του), στη βάση πελώριου ενός απειλητικού, κάθετου βραχώδους συγκροτήματος του Χελμού, σε υψόμετρο 940 μ.. Με το που το αντικρίζεις η εικόνα προκαλεί δέος και θαυμασμό με τη μοναδικότητα του.

 

Τα Καλάβρυτα φημίζονται όμως και για το χιονοδρομικό κέντρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, ιδιαίτερα κοντινό στην Αθήνα ακόμα και για ημερήσιες επισκέψεις. Εκεί θα απολαύσετε του χειμώνα τη φορεσιά και θα περιπλανηθείτε στην απεραντοσύνη της λευκότητας.

Ανακαλύψτε το βουνό κάνοντας σκι, snowboard, freestyle στο μοναδικό snowpark ή απλά απολαμβάνοντας ένα ζεστό ρόφημα και εκλεκτά εδέσματα στο Hippocrates Farm Rest Zone.

Η φύση στην περιοχή είναι πλούσια προικισμένη. Ένα μαγευτικό, καταπράσινο πλατανοδάσος ξεπροβάλλει κάτω από τις πηγές του Αροάνιου και του Λάδωνα ποταμού. Άφθονα, κρυστάλλινα νερά κρατούν σε αδιάκοπη λειτουργία τον παραδοσιακό, πετρόχτιστο νερόμυλο που μας χαρίζει, απλόχερα, εικόνες από την καθημερινότητα μιας άλλης εποχής. Σε αυτό το μεγαλείο της φύσης, που διαθέτει και περιπατητικά μονοπάτια, μπορείς να νιώσεις και να αφουγκραστείς το σφύριγμα του ανέμου, τον ήχο του νερού που κυλά στο ρυάκι, να ακούσεις το κελάηδισμα των πουλιών. Εκτός από πεζοπορία μπορείς να κάνεις ράφτινγκ και καγιάκ στα γύρω ποτάμια Λάδωνα, Ερύμανθο,  Αροάνιο,  Βουραϊκό και Σελινούντα. Επίσης οι λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού μπορούν να επιδοθούν σε ορεινή ποδηλασία, να κάνουν αλεξίπτωτο πλαγιάς από τον λόγο του Πανελλήνιου Ηρώου Αγωνιστών του 1821.

Στην περιοχή υπάρχει και το Σπήλαιο των Λιμνών, που βρίσκεται στο χωριό Καστριά της Αχαΐας -60 χλμ. από την Τρίπολη και 9 χλμ. από την Κλειτορία. Εκεί, όπου οι Νύμφες υφαίνουν ανάγλυφα, πέτρινα υφαντά, με τον υδάτινο αργαλειό, τόσο περίτεχνα μπλεγμένα μεταξύ τους εκεί στο σκοτεινό υπόγειο αλλά τόσο μαγικό κόσμο των σπηλαίων κάνεις ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο. Το τριώροφο παλάτι των νεραϊδών του Χελμού είναι ένα σπάνιο δημιούργημα φύσης με λαβυρινθώδεις διαδρόμους, σταλακτίτες και σταλαγμίτες και 12 μεγάλες κλιμακωτές λίμνες απ΄ όπου πήρε και το όνομά του. Αποτελεί ένα μοναδικό θέαμα, σαν μαγικό παραμύθι, όπου προϊστορικοί άνθρωποι, αρχαίοι μάντεις, και πριγκίπισσες, αναπηδούν μέσα από τους μύθους του αρχαίου κόσμου, από ιστορικές αναφορές, προφορικές παραδόσεις, αλλά και από τις αλλεπάλληλες σπηλαιολογικές και αρχαιολογικές έρευνες των τελευταίων δεκαετιών, παρασύροντας τον επισκέπτη σε ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο.

Σε κοντινή απόσταση από το Σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται το χωριό Πλανητέρο σε ένα μοναδικό τοπίο στο οποίο κυριαρχούν οι καρυδιές, τα πλατάνια και ορμητικά νερά. Εκεί κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια μπορείτε να απολαύσετε στις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής πέστροφα από τα τοπικά ιχθυοτροφεία.

Επίσης μπορείτε να απολαύσετε την τοπική κουζίνα στις παραδοσιακές ταβέρνες: Βαρβιτσιώτης, Η Αυλή μας, Καταφύγιο, Το Σπιτικό, Χαραλαμπάς, Χωριάτικη Ταβέρνα, Ρομάντζο, κ.α.

Πριν φύγετε από τα Καλάβρυτα δοκιμάστε τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Οπωσδήποτε την περίφημη φέτα Καλαβρύτων, την μυζήθρα και την γραβιέρα. Θα βρείτε επίσης αρωματικά βότανα: τσάι και ρίγανη από τα βουνά μας, καρύδια, χειροποίητα ζυμαρικά, με πιο δημοφιλή τις χυλοπίτες και φυσικά το μέλι ελάτης, παραδοσιακό και γνήσιο.

Τέλος θα σας μείνουν αξέχαστα τα γλυκά του κουταλιού και η ονομαστή ροδοζάχαρη, φτιαγμένα με το μεράκι και τη συνταγή «της γιαγιάς».

 

 

ΚΟΣΜΙΚΑ

The pop up project: Christmas in the garden

The pop up project: Christmas in the garden

Μαίρη Αυγερινοπουλου 23/12/2021
“Σμύρνη μου αγαπημένη”: Πρεμιέρα στους κινηματογράφους

“Σμύρνη μου αγαπημένη”: Πρεμιέρα στους κινηματογράφους

Μαίρη Αυγερινοπουλου 22/12/2021
«Sing 2» στους κινηματογράφους

«Sing 2» στους κινηματογράφους

Μαίρη Αυγερινοπουλου 23/12/2021

TRENDING

«Συνταγές με …ιστορία» και την υπογραφή της Μαρίκας Μητσοτάκη

«Συνταγές με …ιστορία» και την υπογραφή της Μαρίκας Μητσοτάκη

Μαίρη Αυγερινοπουλου 29/11/2021
Η Μαρία Ολυμπία πρωταγωνιστεί σε διαφήμιση!

Η Μαρία Ολυμπία πρωταγωνιστεί σε διαφήμιση!

Γωγώ Αυγερινοπούλου 16/11/2021
Σίλια Κριθαριώτη: Έλαμψε στα British Fashion Awards 2021

Σίλια Κριθαριώτη: Έλαμψε στα British Fashion Awards 2021

Γωγώ Αυγερινοπούλου 02/12/2021