ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ρίτα Πικρού- Μωραϊτάκη: “Όραμά μου να μην υπάρχει μοναχικός και δυστυχισμένος άνθρωπος”

H Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος ΕΚΑΠΤΥ, Ρίτα Πικρού-Μωραϊτάκη, δυναμική και αεικίνητη, παρά το έντονο πρόγραμμά της, πάντα έχει χρόνο και κυρίως τεράστια θέληση να ασχολείται με τα κοινά και με φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.  Η πορεία της στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα σωματεία στα οποία δραστηριοποιείται αποδεικνύουν περίτρανα ότι η προσφορά αποτελεί σκοπό ζωής.

asist team
Μαίρη Αυγερινοπουλου /
Ρίτα Πικρού- Μωραϊτάκη: “Όραμά μου να μην υπάρχει μοναχικός και δυστυχισμένος άνθρωπος”

Αφορμή για τη συνάντησή μας στάθηκε η εκδήλωση που διοργανώνει τη Δευτέρα 4 Απριλίου στο «Βαρούλκο» για την υποστήριξη των σκοπών του Make-A-Wish που επιτρέπει σε παιδιά-μαχητές να εκπληρώνουν την ευχή τους.

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

Πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της φιλανθρωπίας στη ζωή σου;

Ήμουν πολύ τυχερή στη ζωή μου όταν ήμουν υποψήφια στις εκλογές του 2006 στον Δήμο Αθηναίων και γνώρισα την αείμνηστη Αγγέλα Φραντζεσκάκη – Νταϊφά που με πίστεψε και με αγάπησε. Στη ζωή μου η Μαριάννα Βαρδινογιάννη,  Πρόεδρος του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, με ενέπνευσε στην πραγματική φιλανθρωπία με την ψυχή  της, το όραμά της, την αληθινή αγάπη της για τα παιδιά και τον συνάνθρωπό μας. Είναι μεγάλο σχολείο για εμένα και την ευχαριστώ που μου έδωσε τη δυνατότητα να βοηθάω. Είναι για εμένα πλέον κάτι βιωματικό η συμμετοχή σε δράσεις φιλανθρωπίας, κάτι που με απασχολεί καθημερινά. Έχω μία έντονη παρουσία  για πάρα πολλά χρόνια, σε φιλανθρωπικούς συλλόγους, σωματεία, όπως στο Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» φίλων παιδιών με καρκίνο, στο ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ, στην ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ, στο LIFELINE HELLAS.  Πιστεύω ότι μόνο όταν βοηθάμε και δίνουμε λύσεις, βρίσκουμε νόημα στη ζωή μας και δίνουμε το σωστό μήνυμα στα παιδιά μας.

Ποιος είναι ο σκοπός της εκδήλωσης;

Να ενώσουμε τον κόσμο και δώσουμε χαρά σε ένα ακόμα παιδί εκπληρώνοντας την ευχή του, στηρίζοντας το τεράστιο έργο που κάνει το “ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ“. Ένα σωματείο που στηρίζεται από αξιόλογα πρόσωπα με εξέχουσα την Γενική Διευθύντρια Σάντρα Ζαφειρακοπούλου. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο  κόσμος πραγματικά στήριξε, αγκάλιασε την εκδήλωση θέλοντας να δώσει από την ψυχή του αγάπη στα παιδιά. Στα παιδιά που δοκιμάζονται σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που βιώνουμε.

Με τι ασχολείται ακριβώς το ΕΚΑΠΤΥ ( Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της ποιότητας και τεχνολογίας στην υγεία ΑΕ); Πότε ανάλαβες τα ηνία του;

Στο ΕΚΑΠΤΥ ορίστηκα Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος το Μάρτιο του 2020. Ήταν για μένα πολύ συγκινητικό και ανθρώπινο ότι με εμπιστεύτηκε και με τίμησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ,προτείνοντας μου τη θέση αυτή. Ανέλαβα ένα φορέα, μία ΔΕΚΟ του Υπουργείου Υγείας σε μία δύσκολη στιγμή για τον οποίο χρειάστηκε να καταβάλω μεγάλη προσπάθεια κι ενέργεια. Ο φορέας έχει ως αντικείμενο την πιστοποίηση συστημάτων ποιότητας αλλά κι ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Δίνει την άδεια κυκλοφορίας για αυτά αφού πρώτα αξιολογήσει την απαραίτητη τεκμηρίωση, επιθεωρήσει τη γραμμή παραγωγής και εκδίδει στο τέλος το πιστοποιητικό συμμόρφωσης. Στην παρούσα χρονική περίοδο κάνω ό, τι είναι δυνατό, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου για να διατηρηθεί ο φορέας και να μπορέσει να περάσει με επιτυχία μία επικείμενη αξιολόγηση από φορείς της Ε.Ε. προκειμένου να συνεχίσει το έργο της αξιολόγησης και πιστοποίησης των προϊόντων σύμφωνα με το νέο ενωσιακό νομοθετικό πλαίσιο. Ο φορέας στη φάση αυτή είναι στελεχωμένος με αρκετές γυναίκες και όπως λέμε η υπόθεση του ΕΚΑΠΤΥ (η αξιολόγηση, η πιστοποίηση, η ποιότητα) είναι μία γυναικεία υπόθεση. Ανταγωνιζόμαστε μεγάλους φορείς του εξωτερικού, αμιγώς ιδιωτικούς. Αυτό κάνει τη δουλειά μου πιο ενδιαφέρουσα, με αρκετή προσπάθεια και ρίσκα. Ο νομικός χαρακτήρας του φορέα ο οποίος είναι ΔΕΚΟ λειτουργεί με κριτήρια και νομικό πλαίσιο που αφορά ανώνυμες εταιρείες, μου δίνει την ευκαιρία να δρω όπως έχω μάθει τόσα χρόνια για να έχω αποτέλεσμα. Και με χαρά συνεργάζομαι με προσωπικό που αναγνωρίζω τις προσπάθειες και τους κόπους που καταβάλλουν. Πρέπει να υπάρχει αναγνώριση για τους ανθρώπους που απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, γιατί και στο Δήμο Αθηναίων αλλά και στο ΕΚΑΠΤΥ γνώρισα ανθρώπους ικανούς με διάθεση δημιουργίας και σκληρά εργαζόμενους.

Τι σημαίνει «ποιότητα» για εσένα στη ζωή, στις σχέσεις στην εργασία;

Ποιότητα σημαίνει αλήθεια, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια. Στο χώρο εργασίας του ΕΚΑΠΤΥ είναι η συμμόρφωση με απαιτήσεις νομοθεσίας αλλά και προτύπων. Στη ζωή όμως, η ποιότητα και η αξιολόγηση είναι πολύ σημαντική για την ενθάρρυνση των κόπων και των προσπαθειών στη δύσκολη κοινωνία που ζούμε. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ακόμη και όταν κανείς δεν μας προσέχει αλλά ευχόμαστε  ότι στο τέλος έρχεται η αναγνώριση, άλλοτε εύκολα και άλλοτε με κάποια πικρία γιατί έχουμε καταβάλλει προσπάθειες και κόπο και ψυχή. Ποιότητα είναι να τηρούμε τις υποσχέσεις για να είμαστε σε αρμονία με τον εαυτό μας. Όλοι μπορούμε να γίνουμε μια αγκαλιά και ο δυνατός, ο πρώτος να κοιτάει πραγματικά και κυριολεκτικά τον αδύναμο για να νοιώσει και αυτός ότι οι ανάγκες του αναγνωρίζονται και μπορούν να ικανοποιηθούν όταν υπάρχει συνέργεια και ποιότητα. Ποιότητα είναι να μην λέμε ψέματα. Ήμουν τυχερή που συνάντησα ανθρώπους που πιστεύουν στην ποιότητα και αυτό με έχει κάνει να εργάζομαι πολύ σκληρά και με σεβασμό για τους άλλους. Ποιότητα είναι αυτό που χαρακτηρίζει όμως τις σχέσεις ζωής σε προσωπικό επίπεδο.  Είναι αυτό που με βοηθάει να μεγαλώνω τα παιδιά μου με αρχές και αξίες. Όπως έκαναν οι γονείς μου με εμένα και τον αδελφό μου. Η ποιότητα για εμένα ξεκινάει από τη γιαγιά μου, Αγγελική Γιακουμάκη, 97 ετών σήμερα, η οποία μου θυμίζει πόσα έχει περάσει ο ελληνικός λαός για να μπορέσει να επιβιώσει και να χαιρόμαστε εμείς σήμερα όλα τα αγαθά και την ελευθερία μας.

Μία γυναίκα σε θέση ισχύος, ποιο είναι το πλεονέκτημά της και ποιο το μειονέκτημά της σε σχέση με έναν άνδρα στην ίδια θέση;

Το πλεονέκτημά μου είναι ότι συνδυάζω το συναίσθημα με την καλή πρακτική εργασίας. Λαμβάνω υπόψιν μου τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε συνεργάτη. Με ενδιαφέρει να έχω καλό εργασιακό αποτέλεσμα και ικανοποιημένο πελάτη στο τέλος της ημέρας αλλά και οι συνεργάτες μου θέλω να είναι πλήρεις και μέτοχοι στην ομαδική εργασία. Ως γυναίκα με χαρακτηρίζει η ομαδικότητα και η ενσυναίσθηση. Ως μητέρα θέλω να κάνω το καλύτερο για τα παιδιά μου. Κατά συνέπεια, θέλω να δώσω το καλύτερο για την ομάδα στην οποία ηγούμαι. Θέλω να δώσω κάθε εφόδιο ώστε η ομάδα να πάει καλύτερα αλλά και να ξεχωρίζω τον καθένα ανάλογα με το τι προσφέρει. Χρειάζεται και η αναγνώριση και η ανταμοιβή. Χαρακτηριστικό της γυναικείας φύσης είναι και το όραμα. Όταν έμαθα ότι το δεύτερο παιδί μου είναι κορίτσι, ήθελα από τότε- όπως μέχρι και σήμερα- να της προσφέρω όσα περισσότερα μπορούσα και μπορώ για να σταθεί σε μία κοινωνία με αυτοπεποίθηση, αυτοσεβασμό, αξιοπρέπεια και άριστη παιδεία. Το μειονέκτημα είναι ότι μία γυναίκα πρέπει να διαχειριστεί πολλά θέματα στα οποία καλείται να αποδεικνύει την ικανότητά της, την αποτελεσματικότητά της και την επιτυχία της από νεαρή  ηλικία.

Πόσο σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή σου έπαιξε η οικογένειά σου κι αυτή που έχεις δημιουργήσει;

Oι αξίες των γονιών μου, Τερέζα και Πέτρου Πικρού,  μου έμαθαν να προσπαθώ και να δίνω αξία στο άνθρωπο και όχι στα υλικά αγαθά. Ήταν η αρχή που με έμαθε και με διαμόρφωσε σε αυτό που είμαι σήμερα και είμαι περήφανη για αυτό. Έμαθα να αγαπώ όποιον προσπαθεί και να παλεύω μαζί του. Οι γονείς μου αλλά και ο σύζυγός μου, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης ήταν και είναι δίπλα μου, σε κάθε δύσκολη και εύκολη στιγμή. Συμπαραστέκονται, υποστηρίζουν, συμβουλεύουν, κάνουν υπομονή γιατί είμαι παρορμητική μερικές φορές κι εμπιστεύομαι την καρδιά μου. Μεγάλωσα κοντά σε ανθρώπους και ζω δίπλα σε έναν άντρα που μου έμαθαν να βοηθάω, να προσφέρω και να δίνω χέρι βοηθείας σε όποιον με χρειάζεται ή μπορώ να του κάνω λίγο πιο εύκολη τη ζωή του. Οι αρχές της οικογένειας μου και η γνώση-δύναμη του Αλέξανδρου με έχουν διαμορφώσει ως γυναίκα-μητέρα-κόρη-αδελφή-φίλη. Είμαι αρωγός σε ό,τι μπορεί να κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους, ειδικά τα παιδιά. Για εμένα όμως πάνω από όλα είναι η μητέρα μου, Τερέζα Πικρού, με την αγάπη της και την αυτοθυσία της ως μια αληθινή γυναίκα-μητέρα-αγωνίστρια που είναι. Τα παιδιά μου είναι η ευτυχία μου και βλέπω τον εαυτό μου μέσα από αυτά.

Ποιο είναι το motto , η βασική αρχή που λες στα παιδιά σου;

Αξιοπρέπεια, ήθος, εργασία, γνώση και εφόδια που θα τα βοηθήσουν να ξεχωρίσουν και να είναι αυτάρκη και ευτυχισμένα. Ευγένεια και αγάπη. Να προχωρούν κάνοντας το καλύτερο που μπορούν. Να αγωνίζονται ακόμη και όταν πέφτουν. Να αγαπούν ακόμη και όταν πληγώνονται. Να προσπαθούν για το δίκιο τους. Ζητώ συγνώμη στα παιδιά μου, αν κάποια στιγμή ήμουν πιεστική ως μητέρα αλλά ήθελα να τα μάθω να μάχονται στο δικό τους δρόμο και να ανοίξουν τα δικά τους φτερά με δύναμη. Όπως είχαν κάνει και οι γονείς μου με εμένα. Το πρωταρχικό βήμα είναι ό, τι γίνεται να γίνεται με αγάπη.

Μέχρι σήμερα, τι σου έχει μάθει η ζωή;

Η ζωή με έχει μάθει να είμαι αληθινή, ειλικρινής αλλά και αυθόρμητη. Θέλω οι φίλοι μου να μπορούν να βασίζονται πάνω μου. Θέλω να δώσω στα παιδιά μου ό, τι περισσότερο μπορώ, ηθικά-κοινωνικά-μαθησιακά-ανθρωπιστικά για να συνεχίσουν την οικογενειακή πορεία και στίγμα της οικογένειάς μας.

Για ποιο πράγμα δεν μετανιώνεις ποτέ;

Για όσα έχω προσφέρει σε ανθρώπους που με έχουν πληγώσει. Στεναχωριέμαι αλλά το ξεπερνάω. Προσπαθώ να μάθω την καρδιά μου να μην πληγώνεται αλλά δεν είναι εύκολο. Είμαι αυθόρμητη και ευαίσθητη. Κυριαρχεί πολλές φορές το συναίσθημα και δεν με αφήνει να καταλάβω ότι κάποιος με χρησιμοποιεί. Αλλά το ξεπερνάω. Βελτιώνομαι. Δεν μπορώ να μην εμπιστεύομαι τους φίλους μου ή τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μου. Θέλω να μιλάω, να λέω αυτό που σκέφτομαι και να είμαι ειλικρινής.

Τι σε κάνει πάντα να χαμογελάς;

Τα παιδιά, οι επιτυχίες τους, το χαμόγελο της κόρης μου, οι αρχές του γιου μου, η αγάπη του κόσμου. Η συμμετοχή σε μία δράση που θα βοηθήσει τη ζωή κάποιων ανθρώπων που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις. Η υποστήριξη όπου μου ζητηθεί, το μοίρασμα της γνώσης μου σε όποιον μου ζητά μια ιδέα ή μία πρόταση ή μια σκέψη. Μία γνωριμία μεταξύ συνεργατών ή φίλων. Θέλω και επιδιώκω πάντα να φέρνω σε επικοινωνία διαφορετικούς ανθρώπους. Θέλω να τους γειτνιάζω, να τους ενώνω. Χαμογελώ όταν βρίσκονται μέσα από εμένα άνθρωποι που διστάζουν λίγο στην αρχή αλλά μετά γίνονται φίλοι ή συνεργάτες. Πιστεύω στην αλυσίδα ανθρώπων. Πιστεύω στη μαγική αγκαλιά και στην ικανότητα των ανθρώπων που μας βοηθούν να στηριχθούμε και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Επειδή είσαι ένας αεικίνητος άνθρωπος, πέρα του ό,τι κάνεις ποιο είναι το επόμενο project που μελετάς και σχεδιάζεις;

Θέλω να καταφέρω να ολοκληρώσω μία επιτυχημένη θητεία στο  ΕΚΑΠΤΥ, και γιατί όχι να συνεχίσω να προσφέρω, όπου κριθεί, ότι είμαι σημαντική ή απαραίτητη. Να καμαρώσω την κόρη μου να φοιτά στο Πανεπιστήμιο της επιλογής της για το οποίο έχει κοπιάσει πάρα πολύ αλλά θα είναι το αποτέλεσμα της κοινής μας πορείας. Εγώ την στήριζα και αυτή προχωρούσε και άνοιγε τα φτερά της. Να καμαρώσω την πορεία του γιού μου. Παρόλο που η γνώση μου είναι στα οικονομικά και στα διοικητικά θέματα, η αγάπη μου είναι η εκπαίδευση και η προσφορά. Είναι όραμα μου είναι να δημιουργήσω μια δομή  στην οποία οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν πρόσβαση και να εκπαιδεύονται, να μαθαίνουν νέα πράγματα για να παραμένουν ζωντανοί και δραστήριοι στη ζωή τους. Eίναι όραμά μου να μην υπάρχει μοναχικός και δυστυχισμένος άνθρωπος.

 

 

ΚΟΣΜΙΚΑ

The pop up project: Christmas in the garden

The pop up project: Christmas in the garden

Μαίρη Αυγερινοπουλου 23/12/2021
“Σμύρνη μου αγαπημένη”: Πρεμιέρα στους κινηματογράφους

“Σμύρνη μου αγαπημένη”: Πρεμιέρα στους κινηματογράφους

Μαίρη Αυγερινοπουλου 22/12/2021
«Sing 2» στους κινηματογράφους

«Sing 2» στους κινηματογράφους

Μαίρη Αυγερινοπουλου 23/12/2021

TRENDING

«Συνταγές με …ιστορία» και την υπογραφή της Μαρίκας Μητσοτάκη

«Συνταγές με …ιστορία» και την υπογραφή της Μαρίκας Μητσοτάκη

Μαίρη Αυγερινοπουλου 29/11/2021
Η Μαρία Ολυμπία πρωταγωνιστεί σε διαφήμιση!

Η Μαρία Ολυμπία πρωταγωνιστεί σε διαφήμιση!

Γωγώ Αυγερινοπούλου 16/11/2021
Σίλια Κριθαριώτη: Έλαμψε στα British Fashion Awards 2021

Σίλια Κριθαριώτη: Έλαμψε στα British Fashion Awards 2021

Γωγώ Αυγερινοπούλου 02/12/2021