Μαριάννα Μασάδη: «Θέλω να γίνω η πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής στη Γερμανία»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μαριάννα Μασάδη: «Θέλω να γίνω η πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής στη Γερμανία»

Αετίσια ματιά, πλατύ χαμόγελο που φωτίζει το πρόσωπό της και σε κερδίζει μεμιάς, από το «χαίρω πολύ». Η Μαριάννα Μασάδη, η Ελληνογερμανίδα με το καλογυμνασμένο σώμα, που στο πέρασμά της κάνει τα βλέμματα να γυρίζουν πάνω της, αγαπά την Ελλάδα, την ταχύτητα, τα γρήγορα αυτοκίνητα, το καλό φαγητό, το γκολφ μα πάνω απ’ όλα την μουσική. Κι επειδή ποτέ δεν είναι αργά αποφάσισε, μετά από μια επιτυχημένη καριέρα στα παραϊατρικά επαγγέλματα, να τα αφήσει όλα πίσω της και να ακολουθήσει το όνειρό της: το τραγούδι!

28.09.2021 | 14:14

Συναντηθήκαμε σε μια όμορφη περιοχή της Βαυαρίας, το Τίνγκεζι, που την πόλη αγκαλιάζει μια υπέροχη λίμνη. Εκεί, ανάμεσα στα σαλέ, τις βόλτες μέσα στα καταπράσινα μονοπάτια και στα λουκούλλεια γεύματα με την μπύρα και τις τοπικές σπεσιαλιτέ να πρωταγωνιστούν ξεδιπλώσαμε την πολυσχιδή προσωπικότητα της Μαριάννα Μασάδη. Μην ξεχάσω δε να αναφέρω και την μαεστρία της στο τιμόνι, που δεν φοβάται την ταχύτητα ούτε τα σπινιαρίσματα. Όπως ακριβώς κάνει και στη ζωή της.

Η Μαριάννα Μασάδη, παιδί μεταναστών γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία αλλά κράτησε βαθιά την Ελλάδα μέσα της. Αν και πήγε σε γερμανικό σχολείο στη Στουτγάρδη γαλουχήθηκε και με την ελληνική κουλτούρα και ρουφούσε τα μαθήματα ελληνικών που έκανε δύο φορές την εβδομάδα αν κι έπρεπε να διανύσει χιλιόμετρα για να τα παρακολουθήσει.

Μπορεί να μεγάλωσα με την γερμανική κουλτούρα όμως το DNA μου είναι ελληνικό και φυσικό είναι ότι η Ελλάδα είναι  βαθιά ριζωμένη μέσα μου παρ’ ότι μεγάλωσα, σπούδασα και δούλεψα εδώ στην Γερμανία.  Αν και στα παιδικά μου χρόνια τα πράγματα δεν ήταν  και τόσο καλά  γιατί δεν ήξερα που τελικά ανήκω. Στην Γερμανία ήμουν η Ελληνίδα μετανάστρια και στην Ελλάδα η λαζογερμανίδα πράγμα, που με πείραζε πολύ και δεν ένοιωθα όμορφα. Τώρα αισθάνομαι ότι πήρα τα καλύτερα χαρακτηριστικά και από τα δύο κράτη. Νοιώθω πολίτης του κόσμου.

Μπόνυ Τάϊλερ, Μαριάννα Μασάδη

Πώς ήταν δηλαδή τα παιδικά σου χρόνια στη Γερμανία; Υπήρχε το ελληνικό στοιχείο μέσα στο σπίτι σου;

Στο σπίτι μας η Ελλάδα ποτέ δεν έλειπε. Η οικογένειά μου αγαπούσε πολύ την μουσική και φυσικό ήταν η ελληνική μουσική να κυριαρχεί  παντού. Όχι μόνο στα γλέντια μας αλλά και στην καθημερινότητά μας, αφού όλη η οικογένεια τραγουδούσε και χόρευε. Μεγάλωσα με τα ακούσματα του Χατζιδάκι, του Ξαρχάκου, του Λέο Λέανδρος, του Ζαμπέτα και φυσικά του Μίκη Θεοδωράκη, που ήταν και φίλος του πατέρα μου και μας επισκεπτόταν όταν έρχονταν στην Γερμανία.

Ο πατέρας σου δηλαδή ήταν ιδιαίτερα αγαπητός ως Έλληνας της διασποράς;

Ακριβώς ο πατέρας μου ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και σε πολιτικές προσωπικότητες όπως στον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, που πάντα τον συναντούσε στα ταξίδια του στην Γερμανία.

Έχεις δύο παιδιά κι από ό, τι καταλαβαίνω τους μετέδωσες την αγάπη σου για την Ελλάδα

Κοίτα η αλήθεια ότι δεν έχω ζήσει ποτέ στην Ελλάδα όμως πάντα υπάρχει η πατρίδα μέσα μου κι ήταν κάτι που ήθελα να μεταδώσω και στα παιδιά μου. Να μάθουν την μητρική μας γλώσσα και να γνωρίσουν την Ελλάδα τόσο μέσα από τους παππούδες τους, από τις διακοπές μας εκεί όποτε είχαμε την ευκαιρία να πάμε κι από τα μαθήματα που τους έβαλα να κάνουν μετά από το γερμανικό σχολείο τους. Αν και μεγάλωσαν με γερμανούς η Ελλάδα  είναι μέσα τους.

Πότε κατάλαβες ότι η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου;

Νομίζω ότι η αγάπη μου στη μουσική ξεκίνησε από την στιγμή που ήμουν στην κοιλιά της μητέρας μου. Η  οικογένειά μου είναι άρρηκτα δεμένη με την μουσική και μου μετέφεραν την αγάπη τους γι’ αυτήν πράγμα που έγινε μέρος της ζωής μου και τρόπος, πολλές φορές, να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Ήταν ξεκάθαρο ότι η μουσική ήταν το μονοπάτι, που κάποια στιγμή θα ακολουθούσα στη ζωή μου. Στα 12 μου ξεκίνησα πιάνο και πήρα μαθήματα φωνητικής. Όμως πέντε χρόνια μετά, επειδή ήμουν πολύ αθλητικός τύπος και έκανα πολλά σπορ έπρεπε να αφήσω το πιάνο γιατί δεν προλάβαινα να ανταπεξέλθω σε όλα.

Η Μαριάννα Μασάδη με τον σύζυγό της Ραλφ Κάλμπαχ

Τι σπορ κάνεις;

Τα σπορ είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Κάνω σκι, μπαλέτο, κολύμπι, τρέξιμο και φυσικά γκολφ, που το λατρεύω και είναι κι η αιτία, που γνώρισα τον λατρεμένο σύζυγο μου, Ραλφ.

Αν και σπούδασες παραϊατρικά επαγγέλματα και έκανες σημαντική καριέρα τελικά κατέληξες να τα αφήσεις όλα πίσω και να ασχοληθείς με το τραγούδι.

Ό, τι στόχους έβαλα στη ζωή μου τους πραγματοποίησα. Αρχικά ήθελα να ασχοληθώ με τα παραϊατρικά επαγγέλματα όμως κάποια στιγμή, που κατάλαβα ότι είχα πιάσει τους στόχους μου, αποφάσισα να εγκαταλείψω τον ιατρικό κλάδο και να ακολουθήσω το όνειρό μου, να ασχοληθώ με την μουσική. Ένα όνειρο, που είχα από τα 15 μου.

Δεν ήταν κάπως αργά για να αποφασίσεις να αλλάξεις το ρου της ζωής σου;

Όχι γιατί τα γιατί τα όνειρα ποτέ δεν τελειώνουν. Τα παιδιά είχαν φύγει από το σπίτι και εγώ αισθανόμουν τόσο γεμάτη από ενέργεια και αγάπη για να ακολουθήσω τον δρόμο που πάντα ήταν βαθιά χαραγμένος μέσα μου, οπότε έκανα το επόμενο βήμα μου. Κάνοντας το χόμπι μου επάγγελμα συγχρόνως έκανα κάτι που γεμίζει την ψυχή μου. Και το νοιώθω σε κάθε μου συναυλία, αφού η ψυχή μου πλημμυρίζει χαρά, γιατί αυτό που έχω μέσα μου το μοιράζομαι με τον κόσμο.

Θέλω επίσης να στείλω κι ένα μήνυμα σε όλες τις μητέρες, που όταν τα παιδιά τους φεύγουν από το σπίτι νομίζουν ότι τελματώνουν, ότι πρέπει να ξέρουν ότι η ζωή δεν τελειώνει. Πραγματοποιήστε τα όνειρα σας και κάντε αυτό που πραγματικά σας αρέσει. Θέλω να δώσω ελπίδα και όραμα έστω και σε μία ψυχή, που υπάρχει εκεί και με ακούει σε όποια γωνιά του πλανήτη.

Η Μαριάννα Μασάδη με την σοπράνο Άννα Μαρία Κάουφμαν

Πότε ξεκίνησες να τραγουδάς επαγγελματικά;

Πριν από 12 χρόνια παίρνοντας μέρος σε συναυλίες αρχικά που διοργανωνόντουσαν σε τουρνουά του γκολφ. Έτσι ξεκίνησα σιγά- σιγά και στη πάροδο των χρόνων με συμπαραστάτη τον σύζυγο του, που είναι δίπλα μου σε κάθε ταξίδι της ζωής μου, έκανα όλο και περισσότερες παραστάσεις για να φθάσω σήμερα να έχω και τα δικά μου τραγούδια.

Η αλήθεια είναι ότι η αγάπη σου για τον Ραλφ δεν κρύβεται, φαίνεται στα μάτια σου. Μίλησε μου για την σχέση του με τον συνοδοιπόρο της ζωής σου.

Ο Ραλφ με αγαπά βαθιά, με συγκινεί η αφοσίωσή του, η αλήθειά του, η εντιμότητά του, η προσήλωσή του και η συμπαράσταση σε αυτό που κάνω, που ξέρει πόσο πολύ το αγαπώ. Ο έρωτας μας δεν έσβησε στην πάροδο των χρόνων αλλά μένει πάντα ζωντανός και αναλλοίωτος.

Μαριάννα, η αγάπη σου για την μουσική σε έκανε να αγοράσεις σπίτι στην Κέρκυρα;

Η αλήθεια είναι ότι με το που πρωτοπάτησα το πόδι μου στην Κέρκυρα την λάτρεψα μεμιάς. Είναι ένας τόπος πλημμυρισμένος με μελωδίες. Δεν νομίζω να υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο μέρος με περισσότερες φιλαρμονικές. Όμως είναι και πανέμορφο νησί με υπέροχες παραλίες.  Έτσι, πέρσι αποφασίσαμε με τον Ραλφ να αγοράσουμε ένα σπίτι εκεί και να μοιράζουμε τον χρόνο μας μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Τώρα το ότι από παντού ακούγονται μουσικές αυτό είναι μοναδικό, αφού λατρεύω την μουσική και ποτέ δεν έλειψε από την ζωή μου.

Τι ονειρεύεσαι για την καριέρα σου;

Ονειρεύομαι τα τραγούδια μου, που τα έχει γράψει η Κριστίνα Μπαχ και πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε λίγο καιρό,  να τα αγαπήσει ο κόσμος και να αισθανθεί την ψυχή μου. Ανάμεσά τους θα υπάρχει και μία διασκευή ενός αγαπημένου τραγούδι του Λέο Λέανδρος, που αυτή την περίοδο το ηχογραφώ. Μεγάλο μου όνειρο είναι να μπορέσω  να γίνω πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής στη Γερμανία.

 

 

 

 

 

 

IN FOCUS

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Exit mobile version