INTERVIEW

Μάρα Μεϊμαρίδη: “Κορίτσια βάλτε λίγο νερό στο κρασί σας”

Δεκαοκτώ χρόνια μετά το σαρωτικό best seller «Οι Μάγισσες της Σμύρνης», η Μάρα Μεϊμαρίδη ζωντανεύει τη συνέχεια της ιστορίας της Κατίνας Καραμάνου- της έξυπνης κι αδίστακτης Σμυρνιάς, που γνώρισε στους φτωχομαχαλάδες μια Τουρκάλα μάγισσα, την Αττάρτη, μυήθηκε στην τέχνη της μαγείας και από την Σμύρνη βρέθηκε στην Αίγινα- στο νέο της βιβλίο,- με τίτλο "Κατίνα 1922-1925".

asist team
Μαίρη Αυγερινοπουλου /
Μάρα Μεϊμαρίδη: “Κορίτσια βάλτε λίγο νερό στο κρασί σας”

Με αφορμή, αυτό νέο γεμάτο πάθος, ανατροπές, μυστήριο και μαγεία- όπως σημειώνει η συγγραφέας- βιβλίο, που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες  μιλήσαμε με τη Μάρα Μεϊμαρίδη, μία γυναίκα με σαφή, ξεκάθαρο, πηγαίο λόγο που πιστεύει πρώτα και πάνω από όλα στη δύναμη του μυαλού. Αν την έχουν αποκαλέσει «Μάγισσα»; Ναι, απαντά, γιατί δεν ξέρουν. Αν θα επιστρέψει ξανά, αργότερα, με νέες ιστορίες από την Κατίνα; Δεν την ρώτησα γιατί είμαι σίγουρη ότι θα το κάνει. Η ηρωίδα της άλλωστε έχει πολλά ακόμα να πει!

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

Πόσο συνδεδεμένη είστε με την Κατίνα; Και πόσα ακόμα έχει να μας δώσει το συγκεκριμένο πρόσωπο;

ΜΑΡΑ ΜΕΙΜΑΡΙΔΗ: Αλίμονο. Είναι η ηρωίδα μου. Στο μυαλό μου καιστην ψυχή μου είναι ολοζώντανη. Κι ένας ζωντανός άνθρωπος εξακολουθεί να παράγει. Η Κατίνα έχει να δώσει ακόμα πολλά.

Οι λέξεις ζωντανεύουν και οι εικόνες ταξιδεύουν κάθε φορά, σε κάθε βιβλίο σας τον αναγνώστη. Τι είναι αυτό που εσείς θέλετε να επικοινωνήσετε μέσα από τα βιβλία σας;

Μ.Μ: Τί να επικοινωνήσω ε; Για να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, επιτρέψτε μου να πάρω ένα παράδειγμα από ένα φαινόμενο της εποχής. Τους haters… Ας μιλήσουμε γι’ τους haters. Κρύβονται πίσω από την ανωνυμία της οθόνης, κι από εκεί επιτίθενται. Αν τον hater τον συναντούσες στη στάση του λεωφορείου π.χ. «Ζωντανά» πιστεύω πως θα έβλεπες ένα δύστυχο, μαζεμένο πλάσμα που θα έσκυβε το κεφάλι.  Μέσα του βράζει ένας θυμός. Το ίδιο το όνομά τους δηλώνει «Μίσος» «έχθρα», «θυμός». Κι όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο θυμός δεν είναι ποτέ για τον απέναντι. Είναι πάντα για τον εαυτόν. Θέλουν οι δύστυχοι να κάνουν τη φιγούρα τους, προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή, να θαυμαστούν, από άλλους ομοϊδεάτες και οι απόψεις τους να ακουστούν και να αποκτήσουν οπαδούς. Βρίσκουν εύκολο να το κάνουν αυτό με την επίθεση και τρέφονται μόνο με αυτό. Με δυο λόγια βγάζουν το άχτι τους. Θα έλεγα σε αυτούς τους haters να διαβάσουν την Κατίνα. Και ίσως τότε έρθουν να μου πουν «έχετε δίκαιο Η αγάπη πάντα κερδίζει». Δεν θα το κάνουν, αλλά έτσι λέω… Σε κουβέντα να βρισκόμαστε… (γέλια)

Πόσες γυναίκες με τη δύναμη της «Κατίνας» έχετε συναντήσει στη ζωή σας;

Μ.Μ.: Καλή ερώτηση. Και περιέργως πως, τόσα χρόνια, δεν μου την έχουν ξανακάνει. Ας τη σκεφτώ λίγο παρακαλώ… Χμ…Η Ραχέλ  νομίζω… η Ελενίτσα… Η Ευταλία… Η Χαμύνη…. Ποιες είναι αυτές; Είναι άλλες ηρωίδες μου.

Τελικά οι δυνατές και δυναμικές γυναίκες φοβίζουν; Ή είναι η συνήθης…καραμέλα;

Μ.Μ: Είναι αυτό που γυναίκες θα ήθελαν να ισχύει για να έχουν μία δικαιολογία. «Να, εγώ είμαι τόσο δυναμική, που οι άντρες με αποφεύγουν. Είμαι πιο έξυπνη από αυτούς, είμαι πιο ταλαντούχα από αυτούς, είμαι πιο αξιέπαινη από αυτούς που με φοβούνται.  Επ…! Ωπ…! Έχεις κυρία αλλάξει λάστιχο;  Ο  καθένας στον τομέα του μαντάμ. Η έξυπνη γυναίκα, είναι όντως πιο δυναμική, αλλά δεν του το δείχνει ούτε του το τρίβει του αλλουνού στη μούρη. Πιστεύει τότε αυτός πως έχει το πάνω χέρι αλλά τελικά το κουμάντο το κάνει αυτή.

Τι κάνουν λάθος, οι γυναίκες και δεν έχουν τις προσωπικές σχέσεις που επιθυμούν;

Μ.Μ.: Η καλή σχέση και ο καλός γάμος, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παρασύρονται αυτές από το Χόλυγουντ. Θέλουν το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι, ανακατεμένο με σαντιγί Δυναστείας. Θέλουν τον γαμπρό τον όμορφο τον πλούσιο, τον έξυπνο, τον μορφωμένο, τον καρδιοκατακτητή, τον γόη, τον μάγκα και τον μπίζνεσμαν με τον ντόμπρο χαρακτήρα. Λάθος, αυτό το ον δεν υπάρχει. Κατά δεύτερον, πιστεύουν πως τα 35-36 είναι μια καλή ηλικία για γάμο. Λάθος, η μήτρα τότε μπαίνει στην τρίτη της δεκαετία. Βρες τε κορίτσια ένα καλό παιδί που να θέλει κι αυτό να κάνει οικογένεια. Δεν είστε η Αλέξις… η Σταυρούλα είστε. Και βάλτε λίγο νερό στο κρασί σας.

​Υπάρχουν πρώιμα σημάδια που δείχνουν ότι μία σχέση δεν πηγαίνει σωστά; Τα βλέπουμε ή βολευόμαστε στον ενθουσιασμό του θέλω μας;

Μ.Μ.: Ο καθρέφτης θα στο πει αυτό. Είναι το μάτι σου μαύρο; Έφυγες κι ακόμα τρέχεις. Μην κάτσεις να το παλέψεις.

Η λέξη «μαγεία» μοιάζει και γοητευτική, η λέξη «μάγια» δημιουργεί φόβο, απέχθεια. Εσείς όμως μιλάτε ανοιχτά για τα «μάγια» και πώς μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ζωής. Μάγια γίνονται κυρίως για κακό. Τα πιστεύετε; Τα χρησιμοποιείτε; Τα εμπιστεύεστε; Σας έχουν αποκαλέσει ποτέ «μάγισσα»;

Μ.Μ.: «Μάγια» τα λέγαμε στη Σμύρνη και αρνούμαστε κάποιος να μας αλλάξει τη γλώσσα. Ναι, με έχουν αποκαλέσει «Μάγισσα», αλλά επειδή δεν ξέρουν τί σημαίνει αυτό, το καλοδέχομαι, και τους ευχαριστώ, ο τίτλος με τιμάει. Ο Μάγος, η Μάγισσα δεν είναι αυτός που έχει το μαγικό ραβδάκι, δεν είναι ούτε η Νονά της Σταχτοπούτας, δεν είναι ένας ταχυδακτυλουργός, ούτε οι τρείς Μάγοι με τα δώρα που πήγαν στον Ιησού. Ο αληθινός Μάγος είναι ένας σκεπτικιστής, που συνειδητοποιεί τη ζωή του, την ταπεινή ζωώδη ύπαρξή του, τον σύντομο του βίου του, την θεϊκή ενέργεια μέσα του, εκείνος που επιλέγει το καλό αντί του κακού και σε κάθε εμπόδιο της ζωής, της δικής του ή των γύρων του, εμψυχώνει ώστε το άτομο να προχωρήσει με κουράγιο (και να μην καταρρακωθεί) και να πετυχαίνει τους στόχους του κάνοντας μόνο ένα πράγμα. Αλλάζοντας νοοτροπία, ιδέα ή στάση ζωής.

Η δύναμη του μυαλού, μπορεί να φέρει τις αλλαγές που θέλουμε στη ζωή μας;

Μ.Μ: Μα ναι, αυτό είναι τελικά. Δεν το πετυχαίνουν όλοι δυστυχώς, επειδή έχουν ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο, τον φόβο. «Αδύνατον» λένε είναι αυτό. Κι αυτός ο φόβος κατοικεί όχι στο συνειδητό, αλλά στο ασυνείδητο. Θέλω να κάνω απόλυτα κατανοητό σε αυτό το σημείο πως «Ο Μάγος» ή «Η Μάγισσα» όπως λέτε έχει τους τρόπους να επικοινωνήσει με αυτό τον αθέατο κόσμο της Ψυχής που ο Φρόιντ ονόμασε ασυνείδητο κι αυτούς τους τρόπους τους λέμε «Μάγια» ή «ξόρκια». Η τελετή, τα υλικά και τα μαγικά λόγια, εσάς μπορεί να σας φαίνονται ηλίθια, σε εμένα επίσης, αλλά το ασυνείδητο – δυστυχώς- μόνο έτσι κατανοεί. Με δόνηση με δύο λόγια. Η δόνηση θα φέρει ένα αποτέλεσμα. Θα ελαχιστοποιήσει το φόβο. Όλα αυτά τα παραπάνω ανήκουν στη σφαίρα της μεταφυσικής. Είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο ακόμα, μόνο και μόνο επειδή όλοι φοβόνται τις λέξεις. Μάγια μαγείες και σατανάδες, ΑΧ! Αν ξέρατε, ότι επί είκοσι χρόνια τώρα με ρωτούν αν η μαγεία έχει να κάνει με τους Σατανάδες, είκοσι χρόνια απαντώ πως «όχι» «ουδεμία σχέση» και πάλι ξαναγυρίζουμε από τη  αρχή. Σήμερα ακόμα δεν ξέρουμε πού εδρεύει η Ψυχή. Μερικοί μελετητές δεν δέχονται καν την ύπαρξη της Ψυχής. Άλλοι μπερδεύουν την Ψυχή με τη διανόηση, με το Πνεύμα…. τρέχα γύρευε Πιστεύω πως η μεταφυσική σήμερα, είναι εκεί που ήταν η Ψυχολογία πριν εκατό χρόνια.

Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πιο πολύπλοκες από άλλες εποχές ή πάντα τα θέματα έρωτος είναι ίδια και επαναλαμβανόμενα;

Μ.Μ.: Αν διαβάσεις Μένανδρο, τότε θα καταλάβεις πως εδώ και τρείς χιλιάδες χρόνια, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Επιπροσθέτως, δεν έχει αλλάξει ούτε το DNA του λαού μας. Ραγδαία μόνο εξελίσσεται η τεχνολογία. Αυτή μόνο. Ταξιδεύουμε πιο γρήγορα, επικοινωνούμε πιο εύκολα, έχουμε τώρα Messenger, face time, Tik Tok, της Παναγιάς τα μάτια, αλλά μέρα με τη μέρα, κάθε μέρα και περισσότερο απομονωνόμαστε από το περιβάλλον μας από τους ανθρώπους τριγύρω μας. Ο εγκέφαλος, για να προσαρμοστεί στα νέα αυτά δεδομένα, θα αρχίσει τις αλλοιώσεις. Δεν θα γίνει βέβαια αύριο το πρωί. Αλλά εκείνοι οι «εξωγήινοι» της επιστημονικής φαντασίας του ’50, με εκείνα τα μάτια μύγας, θα είμαστε τελικά εμείς. Δεν θα έχουμε χρόνο για σεξ, θα μας δονεί και θα μας αναπαράγει το μηχάνημα,  γιατί εμείς θα παίζουμε με το κινητό μας.

Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και να αλλάξουμε ή η «ζώνη ασφαλείας μας» όσο κι αν μας ταλαιπωρεί είναι γνώριμη άρα επιλέγουμε να κινηθούμε μέσα σε αυτή λόγω φόβου;

Μ.Μ.:Ναι, φυσικά, Έχεις την τάση να πηγαίνεις πάντα πίσω στην ασφάλεια. Φοβάται το άτομο το άγνωστο. Ακόμα κι εκείνος ο «Μήτσος» ο κακοποιητής, που με δέρνει και με βαράει… είναι κάτι οικείο, ξέρω πως να το χειριστώ, ξέρω πως να τον ξεγελάσω, ξέρω πώς να ελίσσομαι εκεί, ενώ ένας καινούργιος.. με αγχώνει. Δύσκολα πράγματα

Τα πράγματα και οι καταστάσεις στη ζωή σας, ήρθαν πάντα όπως επιθυμούσατε; Πόσο συμβάλλατε εσείς σε αυτό;

Μ.Μ.: Έχω μια αρχή, που την έχω γράψει παντού. Στο αυτοκίνητο, στο ψυγείο, στα σνίκερς μου. Η αρχή αυτή λέει πως «Δεν επιβιώνει  ούτε ο πιο έξυπνος, ούτε ο πιο ρωμαλέος. Επιβιώνει αυτός που προσαρμόζεται….»

Πιστεύετε ότι υπάρχει μία ανώτερη δύναμη που μας κατευθύνει ή στο κισμέτ;

Μ.Μ.: Όχι. Είναι θέμα επιλογών μας.

 

ΚΟΣΜΙΚΑ

The pop up project: Christmas in the garden

The pop up project: Christmas in the garden

Μαίρη Αυγερινοπουλου 23/12/2021
“Σμύρνη μου αγαπημένη”: Πρεμιέρα στους κινηματογράφους

“Σμύρνη μου αγαπημένη”: Πρεμιέρα στους κινηματογράφους

Μαίρη Αυγερινοπουλου 22/12/2021
«Sing 2» στους κινηματογράφους

«Sing 2» στους κινηματογράφους

Μαίρη Αυγερινοπουλου 23/12/2021

TRENDING

«Συνταγές με …ιστορία» και την υπογραφή της Μαρίκας Μητσοτάκη

«Συνταγές με …ιστορία» και την υπογραφή της Μαρίκας Μητσοτάκη

Μαίρη Αυγερινοπουλου 29/11/2021
Η Μαρία Ολυμπία πρωταγωνιστεί σε διαφήμιση!

Η Μαρία Ολυμπία πρωταγωνιστεί σε διαφήμιση!

Γωγώ Αυγερινοπούλου 16/11/2021
Σίλια Κριθαριώτη: Έλαμψε στα British Fashion Awards 2021

Σίλια Κριθαριώτη: Έλαμψε στα British Fashion Awards 2021

Γωγώ Αυγερινοπούλου 02/12/2021