INTERVIEW

Healthy is the new beautiful

Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τα κριτήρια της αισθητικής μας;

asist team
Asist Team /
Healthy is the new beautiful

Σήμερα, που οι ισορροπίες ανατρέπονται και όλα φαίνεται να αλλάζουν, σταθερή αξία για όλους μας είναι αναμφισβήτητα η διασφάλιση της υγείας μας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συζητηθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα η διεθνής πρωτοβουλία SANITIZED PROTOCOLS, που ξεκίνησε από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τον πλαστικό χειρουργό Νίκο Μεταξωτό, MD, PhD, Διδάκτωρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με αφορμή αυτή τη διεθνή πρωτοβουλία, αλλά και θέλοντας να μάθουμε τι αλλάζει στην πλαστική χειρουργική, ο Νίκος Μεταξωτός μας δίνει τις απαντήσεις.

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

Τι έχει αλλάξει σήμερα, μετά την πανδημία, στο χώρο της πλαστικής χειρουργικής και αισθητικής ιατρικής;

Νομίζω ότι σήμερα το πρώτο μέλημα όλων είναι η ασφάλεια. Η ασφάλεια είναι εκείνο που αφορά τόσο στο άτομο που επιθυμεί να υποβληθεί σε μία θεραπεία για να ανανεωθεί, όσο και στον γιατρό, ο οποίος πρέπει να προσέξει τους συνεργάτες και εργαζόμενους στο χώρο του, καθώς φυσικά και τον εαυτό του.

Τον τελευταίο καιρό αναφέρεστε σε μία νέα νόρμα, τα SANITIZED PROTOCOLS. Για τι ακριβώς πρόκειται;

Πρόκειται για μία διεθνή πρωτοβουλία στο χώρο της υγείας, που αποτελεί μία κατευθυντήρια γραμμή ως προς τα μέτρα ασφαλείας και κανονισμών υγιεινής σε χώρους παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και ομορφιάς, στην περίοδο μετά τον κορονοϊό. Τα SANITIZED PROTOCOLS μπορεί να διαφοροποιηθούν σε κάθε χώρο ή χώρα, ανάλογα με την παροχή υπηρεσιών και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του αρμόδιου τοπικού φορέα.

Είναι αλήθεια ότι η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την Ελλάδα;

Νομίζω ότι η Ελλάδα έδειξε μια εξαιρετική στάση ως προς τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού. Αν με ρωτούσατε πριν πέντε μήνες, θα τρόμαζα στην ιδέα των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει ο Covid-19 στη χώρα μας. Ωστόσο, η τόσο οργανωμένη  και αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας χάρισε στη χώρα μας μία υψηλή θέση στο διεθνές προσκήνιο του χώρου της υγείας. Στο διάστημα του εγκλεισμού, ήρθα σε επικοινωνία με συναδέλφους μου τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική και άκουσα τους προβληματισμούς τους για την επόμενη μέρα. Έτσι και αλλιώς, οι νέοι κανόνες που θα συνόδευαν τη νέα καθημερινότητά μας στο πλαίσιο της μη επεμβατικής ή λιγότερο επεμβατικής πλαστικής χειρουργικής, ήταν κάτι που απασχολούσε και εμένα. Πάνω σε αυτούς τους προβληματισμούς, δουλέψαμε μαζί με τους πλαστικούς χειρουργούς και συνεργάτες της SYMMETRIA, Angelica Kavouni-Ion, Henry Delmar, Georges Stergiou και δημιουργήσαμε τα SANITIZED PROTOCOLS. Πλέον, η νόρμα αυτή εφαρμόζεται σε κλινικές, ιατρεία, χώρους περιποίησης όπως SPA, στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Μέση Ανατολή και βέβαια, στην Ελλάδα.

Πώς διασφαλίζετε την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών σε ένα χώρο υγείας και ομορφιάς;

Τα SANITIZED PROTOCOLS βασίζονται στα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας και τους κανονισμούς υγιεινής που ισχύουν λόγω κορονοϊού. Λειτουργούν μέσα από τέσσερις πυλώνες δράσης και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, αποστείρωση των χωρών, υποχρεωτική χρήση μάσκας, ειδικά ενδύματα, ψηφιακή θερμομέτρηση και πολλά άλλα μέτρα, που εξασφαλίζουν την πλήρη προστασία και ασφάλεια όλων.

Πώς αποδέχεται ο κόσμος όλα αυτά τα μέτρα που έχετε λάβει στους χώρους σας;

Το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε είναι αρκετά συνειδητοποιημένο. Όσοι μας επισκέπτονται ενδιαφέρονται περισσότερο απ’ όλα για τη διασφάλιση της υγείας τους, επομένως εκτιμούν ιδιαίτερα όλα αυτά που κάνουμε, όχι μόνο για εκείνους αλλά και για τους εργαζομένους μας.

Κατά πόσο πιστεύετε ότι η πλαστική χειρουργική και αισθητική ιατρική έχουν επηρεαστεί από τον Covid-19;

Κάθε τομέας της ζωής και της καθημερινότητάς μας έχει επηρεαστεί και κατά τη γνώμη μου θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες εξελίξεις. Τα πάντα έχουν αλλάξει και νομίζω οι προτεραιότητες όλων αλλάζουν. Στο χώρο της υγείας και της ομορφιάς, πιστεύω ότι θα σημειωθούν εξαιρετικά σημαντικές αλλαγές, που ακόμα και τώρα δεν μπορούμε να φανταστούμε.

Ποιες αλλαγές βλέπετε να έρχονται πιο άμεσα;

Θεωρώ ότι οι μη επεμβατικές θεραπείες θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, ενώ θα υπάρξει μεγάλη μείωση στις επεμβατικές πράξεις αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, που πραγματοποιούνται σε νοσοκομεία. Η αντίληψη των ανθρώπων για το νοσοκομείο αλλάζει, καθώς ο χώρος αυτός συνδέεται πλέον στο μυαλό των ανθρώπων αμιγώς με επείγοντα ή βαριά περιστατικά, που χρήζουν νοσηλείας. Η μέχρι πρότινος αποδεκτή αντίληψη υγιών ανθρώπων που μπαίνουν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε μια επέμβαση αισθητικής χειρουργικής και άρα να χαρακτηριστούν «ασθενείς», θα αλλάξει. Επομένως, θεωρώ ότι οι πράξεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε χώρους μη νοσοκομειακούς, θα βιώσουν μεγάλη άνθηση.

Είναι ασφαλές να προχωρήσει κανείς σε μία επέμβαση αισθητικής χειρουργικής στην πρωτόγνωρη αυτή εποχή που διανύουμε; Τι συμβουλεύετε κάποιον που είχε ήδη προγραμματίσει μία τέτοιου είδους επέμβαση; 

Την περίοδο της πανδημίας είχαν απαγορευθεί όλα τα χειρουργεία που δεν ήταν επείγοντα ή απαραίτητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες. Αυτό έγινε για κυρίως για δύο λόγους: καταρχάς, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου που χειρουργείται γίνεται λιγότερο ισχυρό, άρα είναι πιο εύκολο να δεχτεί την επίθεση ενός μικροβίου ή ενός ιού, ενώ παράλληλα, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι κλίνες χρειάζονταν για τους ασθενείς που θα προέκυπταν από την πανδημία. Άρα, αυτό ήταν επιβεβλημένο για την ασφάλεια όλων. Νομίζω ότι στη χώρα μας σήμερα μπορεί κανείς με ασφάλεια να προχωρήσει σε μια επέμβαση αισθητικής χειρουργικής ή σε οποιαδήποτε πράξη αισθητικής ιατρικής, πάντα στον κατάλληλο χώρο και με τον κατάλληλο γιατρό.

Θεωρείτε ότι οι άνθρωποι αναζητούν πλέον κάτι διαφορετικό, ότι τα πρότυπα ομορφιάς θα αλλάξουν;

Ναι, πιστεύω ότι οδηγούμαστε σε μία περίοδο όπου θα ζητάμε την απόλυτη ισορροπία. Θα επανέλθουμε σε ρυθμούς πολύ πιο ανθρώπινους και θα κυριαρχήσει το μέτρο σε κάθε πτυχή της ζωής και της καθημερινότητας μας. Θεωρώ ότι αυτό που θα έχει ανάγκη ένας άνθρωπος στη μετά τον κορονοϊό εποχή, θα είναι να δείχνει και να αισθάνεται υγιής. Κατά τη γνώμη μου η περίοδος της υπερβολής, τα μεγάλα χείλη, τα φρύδια που σηκώνονται πολύ ψηλά, τα πολύ φουσκωμένα ζυγωματικά, κλείνουν τον κύκλο τους. Έρχεται η περίοδος όπου θα θέλουμε να φαινόμαστε όσο πιο φυσικοί και υγιείς μπορούμε.

Ολοκληρώνοντας αυτή τη συνέντευξη, ποια συμβουλή θα δίνατε στους αναγνώστες μας;

Αν υπάρχει κάτι που θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους, είναι ότι η ιστορία με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει. Οφείλουμε να προσέχουμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους γύρω μας. Η πολιτεία έκανε μέχρι στιγμής το χρέος της απέναντι μας. Από εδώ και πέρα είναι και δική μας ευθύνη, σε μεγάλο βαθμό, να βγούμε υγιείς και αλώβητοι από την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση.

ΚΟΣΜΙΚΑ

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/07/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/06/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/06/2022

ΚΟΣΜΙΚΑ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/06/2023