ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Άννα Ροκοφύλλου: «Η δική μου φύση δεν αρκείται σε συμβιβασμούς»

Αεικίνητη, έντονη, δραστήρια, η Άννα Ροκοφύλλου μετά από πολλά χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση αποδέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατεβαίνει στις Εθνικές Εκλογές, σε μία δύσκολη εκλογική περιφέρεια, στην Α! Αθηνών. Όσοι την γνωρίζουμε και την έχουμε ζήσει ως δημότες Αθηναίων, ξέρουμε ότι δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, ότι είναι πάντα ενήμερη, άμεση και αποτελεσματική. Μάχιμη δικηγόρος, άλλωστε,  δεν σταματά αν δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και δεν έχει πετύχει τον στόχο της.

asist team
Μαίρη Αυγερινοπουλου /
Άννα Ροκοφύλλου: «Η δική μου φύση δεν αρκείται σε συμβιβασμούς»

Μετά από, σχεδόν, 30 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση αποφασίσατε να αλλάξετε πίστα και να διεκδικήσετε μία θέση στη Βουλή των Ελλήνων. Γιατί τώρα;

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

Πράγματι, βρίσκομαι σχεδόν μια ζωή δίπλα στους συνδημότες μου στον Δήμο της Αθήνας, υπηρετώντας τους από όλες τις θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή τη φορά είμαι υποψήφια για τις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, αυτή η νέα «πίστα, όπως την αποκαλείτε, δεν σημαίνει και νέα ήθη στον τρόπο που πολιτεύομαι. Θα συνεχίσω να είμαι στο πλευρό των συμπολιτών μου, να αφουγκράζομαι τις ανησυχίες του και να τις μετουσιώνω σε πολιτική δράση. Πρωτίστως, όμως, εμπιστεύομαι, ως πολίτης αλλά και ως πολιτικός τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αγκαλιάζω το όραμα του για μια Ελλάδα που προχωρά μπροστά και δεν κοιτά πίσω. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι ένα κόμμα που ανανεώνεται διαρκώς και ενσωματώνει νέες ιδέες και νέα πρόσωπα, με διαχρονική συνέπεια λόγων και έργων. Αυτά όλα ήταν η βάση πάνω στην οποία στήριξα την απόφασή μου να ζητήσω την ψήφο των συμπολιτών μου αυτή τη φορά για το κοινοβούλιο.

Η «σπουδή» σας στην τοπική αυτοδιοίκηση τι εχέγγυα σας παρέχει σε σχέση με τους άλλους συν υποψήφιους;

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα μεγάλο, τεράστιο σχολείο. Είναι το μέσο για να βρισκόμαστε καθημερινά δίπλα σε όλους τους πολίτες και τα προβλήματά τους. Έχω γυρίσει με τα πόδια κάθε γειτονιά του Δήμου της Αθήνας. Γειτονιές δύσκολες, γειτονιές με αντιθέσεις, με πολίτες που αγωνιούν για το σήμερα και το αύριο, το δικό τους και των παιδιών τους. Αυτοί οι άνθρωποι, όμως, είναι και ο θησαυρός της Αθήνας μας. Ξέρω, λοιπόν, από πρώτο χέρι ποια είναι τα ζητούμενα των συμπολιτών μου, ξέρω τις ανάγκες τους και μπορώ και να προτείνω λύσεις και να τους υπηρετήσω με γνώση και εμπειρία.

Η εμπλοκή σας με την πολιτική ήταν μονόδρομος;

Για να είμαι ειλικρινής, όχι! Έχω μια πολυετή σημαντική επαγγελματική σταδιοδρομία στο χώρο της μάχιμης δικηγορίας, μια ωραία οικογένεια που με στηρίζει και με κάνει περήφανη, σημαντικούς για μένα φίλες και φίλους και πολλά ενδιαφέροντα. Δεν ήταν, επομένως, η πολιτική μονόδρομος. Μονόδρομος για μένα είναι η κοινωνική προσφορά κάθε στιγμή της ζωής μου και από όποια θέση. Και αυτό μου το δίδαξαν οι γονείς μου, το ενθάρρυνε η οικογένειά μου και γεμίζει την ψυχή μου τόσο πολύ! Αν η κοινωνική προσφορά μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη μέσω της ενασχόλησης με την πολιτική, θα το κάνω με μεγάλο ενθουσιασμό!

Πόσο σας επηρέασε η πορεία του πατέρα σας;

Όσο επηρεάζει κάθε παιδί η σκιά του γονιού του. Πόσω μάλλον όταν ο γονέας αυτός συγκεντρώνει σχεδόν σε απόλυτο βαθμό τη σοφία, τη μετριοπάθεια, την ευγένεια, την εντιμότητα, την αγάπη και αγωνιστικότητα για τους άλλους. Ο πατέρας μου υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία στον αντιστασιακό, τον πολιτικό αλλά και τον ακαδημαϊκό χώρο. Είναι ένας πλήρης πολίτης. Πώς να μην με επηρεάσει, λοιπόν; Όμως θέλω να αναφερθώ και στην εξίσου επιβλητική παρουσία της μητέρας μου, μιας αυθύπαρκτης προσωπικότητας, σημαντικής επιστήμονος και δυναμικής γυναίκας, που κατόρθωσε σε πολύ δύσκολες συγκυρίες να ισορροπήσει αρμονικά την προσωπική της με την δημόσια ζωή της. Φοβερό παράδειγμα!

Αν και παραδοσιακά δεν ανήκετε στη Νέα Δημοκρατία, πώς έγινε η «μετάβαση» από το ΠΑΣΟΚ; Έχετε δηλώσει άλλωστε ότι «Δεν φύγατε εσείς από το ΠΑΣΟΚ, αλλά το ΠΑΣΟΚ από εσάς», πώς ακριβώς το εννοείτε;

Είναι γνωστό ότι δεν προέρχομαι από την κομματική κοίτη της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Στο παρελθόν έχω πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ. Οι εποχές, όμως, έχουν αλλάξει. Η χώρα μας πέρασε από τις συμπληγάδες πέτρες της οικονομικής κρίσης και έπρεπε όχι μόνο να μην καταρρεύσει και να αντέξει, αλλά και να αποκτήσει όραμα και να ξαναγεννηθεί. Την κρίσιμη λοιπόν εκείνη περίοδο, ο πολιτικός χώρος που υπηρετούσα δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών μου. Δεν κατάφερε να αποβάλει τα βαρίδια που τον κρατούσαν καθηλωμένο. Δεν μπόρεσε να ξαναξεκινήσει με δυναμισμό και άλλη κουλτούρα. Έγινε σχεδόν συνώνυμος της συντήρησης, του κατεστημένου, του φθαρμένου. Η δική μου φύση δεν αρκείται σε συμβιβασμούς. Ούτε στην πολιτική καθήλωση. Ο τρόπος που πολιτεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα επιτεύγματά του την τετραετία που πέρασε ήταν η μόνη πολιτική μου επιλογή. Άλλος δρόμος δεν υπήρχε.

Το γεγονός ότι ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στις επερχόμενες εκλογές, θα είναι κι ο ρυθμιστής της νέαςκυβέρνησης πώς το κρίνετε;

Κάθε κόμμα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, φιλοδοξεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Ωστόσο, ο κυβερνητισμός του αποδεικνύεται ως ένα επίμονο μικρόβιο, το οποίο δεν μπορεί να εξουδετερώσει. Ορίζει τις κινήσεις του, τις σκέψεις του για την επόμενη ημέρα, ακόμη και την καθημερινότητα της ηγεσίας του. Το ΠΑΣΟΚ όλον αυτόν τον καιρό μας έχει συνηθίσει σε μια επιδερμική προσέγγιση των ζητημάτων και σε ασάφεια για την επομένη των εκλογών. Με πυροτεχνήματα για «άγνωστους Χ» Πρωθυπουργούς, αλλά και υπόνοιες για σύμπλευση με όσους απεργάζονται την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Όμως, οι ανάγκες της πατρίδας μας σήμερα είναι κρίσιμες και πολύ διαφορετικές. Χρειάζεται σταθερότητα και εμπειρία, όχι πειραματισμούς και ταχυδακτυλουργικάκόλπα. Η αυτοδύναμη διακυβέρνηση από τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι ο μοναδικός δρόμος για την εθνική ασφάλεια και την οικονομική και κοινωνική προκοπή.

Πόσο σας φοβίζει η αύξηση-γενικότερα στην Ευρώπη- τον ακροδεξιών κομμάτων που ζητούν θέση στη Βουλή και μάλιστα δείχνουν να έχουν και μία δυναμική στα ποσοστά τους;

Με προβληματίζει πολύ και ως πολιτικό και ως πολίτη και ως γονέα. Βασικά, με προβληματίσει η έξαρση του εθνολαϊκισμού και η «αναγόρευσή» του σε πολιτική διέξοδο. Γι’ αυτό έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε κυρίως τα παιδιά μας. Πρέπει να τα διδάξουμε να μπορούν τα ξεχωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα, το δυνατό από το επικίνδυνο, το συμφέρον της πατρίδας και του συνόλου των πολιτών από το συμφέρον των επιτηδείων, των ακραίων και των λαϊκιστών. Πρέπει να τους μεταλαμπαδεύσουμε την ιστορική μνήμη, αλλά και την κριτική ικανότητα απέναντι στα ψέματα και τις αντιδημοκρατικές εναλλακτικές.

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πρώτη σας αντίδραση μόλις ανακοινωθεί η είσοδός σας στη Βουλή;

Θα χαμογελάσω! Και την ίδια στιγμή θα γεμίσω άγχος και ανησυχία για το πώς θα μπορέσω να ανταποκριθώ στην τιμή των συμπολιτών μου. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά.  Ένα λεπτό ικανοποίησης και στη συνέχεια μέρες αγώνα και αγωνίας.

Πίσω από έναν δυνατό άνδρα κρύβεται – όπως υποστηρίζεται- μία δυνατή γυναίκα. Πίσω από μία δυνατή γυναίκα πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη από την οικογένειά της και όταν αυτή μάλιστα αποτελείται από δύο άνδρες;

Διαφωνώ με τη διατύπωση της ερώτησης! Αναδιατυπώνω ως «δίπλα σε κάθε δυνατό άνθρωπο βρίσκονται άνθρωποι που τον αγαπούν, τον εμπιστεύονται, τον ενθαρρύνουν και χαίρονται με την πρόοδό του». Λοιπόν, είμαι τυχερή σ ́αυτό. Ο γιος μου, ο σύζυγός μου, οι γονείς μου, οι φίλες και φίλοι μου είναι το πλαίσιο ασφάλειάς μου για να πορεύομαι στη ζωή, στη δουλειά και στην πολιτική με αλήθεια, δύναμη και ασφάλεια. Πολλά δεν θα είχα καταφέρει χωρίς αυτούς. Όπως και κάθε άλλη γυναίκα αλλά και κάθε άνδρας.

Θα θέλατε ο γιος σας να ασχοληθεί με την πολιτική;

Θα ήθελα να ασχοληθεί με ό, τι τον κάνει χαρούμενο κι ευτυχισμένο. Θέλω να έχει στόχους και όνειρα και να τα κυνηγά. Να αγαπά τον εαυτό του, τη ζωή και τους ανθρώπους και να προσπαθεί γι αυτά. Και αν ο δρόμος για την ολοκλήρωσή του περνάει μέσα από την πολιτική, με το καλό να τον διαβεί.

Είμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών, από πού αντλείτε τη δύναμη για το παραφορτωμένο καθημερινό σας πρόγραμμα;

Παίρνω δύναμη από την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου αλλά και από την ισχυρή μου πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν για την πατρίδα μας περιθώρια ολιγωρίας και αδράνειας. Βρισκόμαστε δίπλα σε έναν άστατο γείτονα και μια ανάσα πριν την επενδυτική βαθμίδα στην οικονομία. Οι θυσίες δεκαετιών όλης της ελληνικής κοινωνίας δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Αυτό με κινητοποιεί καθημερινά.

Τέλος, γιατί πιστεύετε ότι, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική ανάγκη η αυτοδυναμία;

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η αποτελεσματικότερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών, έβγαλε την κοινωνία από τη δίνη της οικονομικής, μεταναστευτικής και υγειονομικής κρίσης. Γιατί η πατρίδα μας έχει ανάγκη από σταθερότητα για να προχωρήσει στην ανάπτυξη και την ασφάλεια. Η αυτοδυναμία στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δίνει ισχυρή αυτοδυναμία

ΚΟΣΜΙΚΑ

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/07/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/06/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/06/2022

ΚΟΣΜΙΚΑ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/06/2023