Pancakes: Με βασιλική υπογραφή κι ελληνική καταγωγή

IN FOCUS

Pancakes: Με βασιλική υπογραφή κι ελληνική καταγωγή

Το Βρετανικό Παλάτι γνωρίζοντας πολύ καλά το παιχνίδι της επικοινωνίας δεν είναι λίγες οι φορές που βγάζει πρώτο τις ειδήσεις που το αφορούν. Αυτή τη φορά μέσα από την επίσημη σελίδα του στο Instagram αναφέρθηκε ακόμα και στο πρωινό που απολαμβάνει αρκετές φορές η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Δούκας του Εδιμβούργου, Φίλιππος που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και pancakes.

17.02.2021 | 15:14

Κι όχι μόνο αυτό. Στην επίσημη σελίδα παραθέτουν αναλυτικά τις συνταγές που προτιμά η βασιλική οικογένεια κι εξηγούν όλες τις παραλλαγές που απολαμβάνουν.

Τα pancakes τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αγαπημένη συνήθεια πολλών, ειδικά στο πρωινό ή στο brunch καθώς συνδυάζονται άριστα με φρούτα, μέλι, σφένδαμο, ζάχαρη, σαντιγί, σοκολάτα, καρύδια, αμύγδαλα αλλά και με τυρί-ζαμπόν- μπέϊκον καθώς και πολλά άλλα.

Κι αν νομίζετε ότι τα pancakes είναι ένα έδεσμα που μας ήρθε από το εξωτερικό, θα σας εκπλήξουμε. Γιατί μπορεί εκεί να τα λένε pancakes εμάς οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας τα έλεγαν τηγανίτες!

Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν δε ότι οι τηγανίτες είναι ίσως η παλαιότερη και πιο διαδεδομένη τροφή ακόμα και στις προϊστορικές κοινωνίες.

Μάλιστα κι οι Αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν τηγανίτες! Η παλαιότερη αναφορά- σύμφωνα με τη Wikipedia- στον ταγηνία βεβαιώνεται στα έργα ποιητών του 5ου αιώνα π.Χ. Κρατίνου και Μάγνη. Οι τηγανίτες παρασκευάζονταν με αλεύρι σίτου, ελαιόλαδο, μέλι και πηγμένο γάλα και σερβίρονταν για πρωινό.

Από εκεί και πέρα ταξίδεψαν σε διάφορες χώρες, προσαρμόστηκαν στις εκάστοτε γευστικές επιλογές και έγιναν διάσημες.

Η αμερικανική τηγανίτα π.χ. μοιάζει πολύ με τη σκωτσέζικη. Σερβίρεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ενώ στην Αμερική τρώγεται κυρίως στο πρωινό γεύμα. Συνήθως τα pancakes συνοδεύονται με επικάλυψη ή γέμιση από μαρμελάδα, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, φρούτα, ζάχαρη άχνη, σοκολάτα. Επίσης σερβίρονται και με αλμυρή επικάλυψη, αλατισμένο βούτυρο (για να λιώσει και να απλωθεί επάνω στην καυτή τηγανίτα), αβγά, μπέικον, τυρί ή κιμά.

Στη Βρετανία, η κατανάλωση τηγανίτας ξεκίνησε συγχρόνως με το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας και ιδίως την Καθαρά Τρίτη, επειδή άρχιζε η νηστεία της Σαρακοστής και έπρεπε να καταναλωθούν τα τρόφιμα τα οποία ήταν λιπαρά.

Το σχήμα και η δομή της τηγανίτας, ποικίλλει από τόπο σε τόπο. Για παράδειγμα, η κρέπα– που πρωταγωνιστεί στη Γαλλία- είναι μία λεπτή τηγανίτα η οποία ψήνεται και από τις δύο πλευρές σε αντικολλητικό τηγάνι ή κρεπιέρα. Μια παραλλαγή τηγανίτας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ονομάζεται Palačinke και είναι μια λεπτή τηγανίτα, τηγανισμένη και στις δύο πλευρές η οποία συμπληρώνεται με μαρμελάδα, τυρί κρέμα, σοκολάτα ή αλεσμένα καρύδια, αλλά και πολλά άλλα συνοδευτικά, τόσο γλυκά όσο και αλμυρά.

Τη συγκεκριμένη συνταγή μετέφεραν οι παραδοσιακοί Γερμανοί μετανάστες Pfannkuchen, όταν εγκαταστάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον 18ο και 19ο αιώνα.

Εάν, πάντως, θέλετε να απολαύσετε αυτές που προτιμά η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας δεν έχει παρά να πατήσετε εδώ

(Όλες οι φωτογραφίες αφορούν στα pancakes της βασιλικής οικογένειας)

IN FOCUS

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Exit mobile version