Στην ταινία «Ammonite», του Βρετανού Φράνσις Λι, που κάνει πρεμιέρα σήμερα στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο (TIFF) και περιλαμβάνεται επίσης στο πρόγραμμα του BFI London Film Festival για τον Οκτώβριο, η Κέιτ Γουίνσλετ ενσαρκώνει ένα υπαρκτό πρόσωπο, τη Μαίρη Άνινγκ, Βρετανή παλαιοντολόγο του 19ου αιώνα. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η ρομαντική σχέση που αναπτύσσει με μια νεαρή εύπορη Λονδρέζα, την οποία υποδύεται η Σίρσα Ρόναν.
«Ήταν μια απόλυτα αξιοπρεπής γυναίκα», ανέφερε η Γουίνσλετ σε συνέντευξή της στο Vanity Fair. «Ήταν φτωχή, αμόρφωτη και εντελώς αυτοδίδακτη… Ανακάλυψε τον πρώτο της ιχθυόσαυρο σε ηλικία 11 ετών, για όνομα του Θεού. Και της πήρε σχεδόν έναν χρόνο να τον ανασύρει. Ζούσε μόνο με τα απολύτως απαραίτητα. Ήταν συμφιλιωμένη με αυτό. Αποδεχόταν το γεγονός ότι ζούσε σε μια εποχή συστημικής καταπίεσης, μια πατριαρχική κοινωνία που επέβαλλε ότι οι επιτυχίες της δεν θα αναγνωρίζονταν ούτε έπαιρναν εύσημα όσο ζούσε. Παρ’ όλα αυτά, δεν παραπονιόταν. Ήταν φιλεύσπλαχνη και ευγενική».
Οι απόγονοι της Άνινγκ έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ιστορικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως είχε ζήσει μια τέτοια σχέση. «Δεν πρόκειται για βιογραφική ταινία και όντως δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία που να υποδεικνύουν αν είχε σχέσεις με γυναίκες ή με άντρες», αναγνωρίζει η Γουίνσλετ. «Πρόκειται για μια ερμηνεία του Φράνσις Λι. Με το “Ammonite”, ο Φράνσις έπλασε μια ιστορία για δυο ανθρώπους που ερωτεύονται. Το γεγονός ότι ανήκουν στο ίδιο φύλο δεν γίνεται ζήτημα ούτε ερμηνεύεται – απλώς συμβαίνει, έτσι απλά. Τέτοιες ιστορίες είναι καθοριστικές για να προχωρήσει και να εξελιχθεί ο τρόπος που το παγκόσμιο κοινό αντιμετωπίζει τα LGBTQ άτομα και τις σχέσεις τους – λέγοντας τέτοιες ιστορίες που αποκαθιστούν και προβάλλουν τον ομόφυλο έρωτα χωρίς δισταγμό ή φόβο ή μυστικοπάθεια. Το γεγονός ότι υποδύθηκα αυτόν τον χαρακτήρα, που δείχνει τέτοια τρυφερότητα και εκφραστικότητα για ένα άτομο του ίδιου φύλου, ήταν μια από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες της καριέρας μου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βραβεία Σεζάρ: οργή των γυναικών για τη βράβευση του Ρόμαν Πολάνσκι
Όταν ρωτήθηκε αν η συγκεκριμένη εμπειρία την έκανε να αναθεωρήσει προηγούμενες επαγγελματικές επιλογές, η συζήτηση έφτασε στο κίνημα #MeToo και τη συμμετοχή της σε ταινίες δημιουργών που έχουν έρθει αντιμέτωποι με σεξουαλικές κατηγορίες. «Τι στο διάολο ήθελα και δούλευα με τον Γούντι Άλεν και τον Ρομάν Πολάνσι;» αναρωτήθηκε η 44χρονη ηθοποιός. «Μου είναι απίστευτο πώς αυτοί οι άντρες έχαιραν τόσο μεγάλης εκτίμησης, σε τόσο ευρεία διάσταση στην κινηματογραφική βιομηχανία και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι μεγάλη ντροπή. Και πρέπει να αναλάβω τις ευθύνες μου για το γεγονός ότι δούλεψα και με τους δύο. Δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω. Παλεύω με τις ενοχές μου, αλλά τι μας μένει αν δεν μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς για όλα αυτά;»
Κεντρική φωτογραφία: Image.net