Φοροδιαφεύγει ο Ντόναλντ Τραμπ;

ΔΙΕΘΝΗ

Φοροδιαφεύγει ο Ντόναλντ Τραμπ;

Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει βρει δημιουργικούς τρόπους για να πληρώνει ελάχιστους έως καθόλου φόρους.

28.09.2020 | 11:47

Πριν γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένας επιτυχημένος και πάμπλουτος επιχειρηματίας; Ή μήπως όχι; Ο τρόπος ζωής του και η εικόνα που ήθελε να πλασάρει προς τα έξω συνηγορούν υπέρ του πρώτου. Οι φόροι, όμως, που πλήρωνε στο κράτος λένε μια άλλη ιστορία.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των New York Times, τη χρονιά που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές κατέβαλε μόλις 750 δολάρια σε φόρους. Στο ίδιο ποσό ανέρχονταν οι φόροι την πρώτη χρονιά της προεδρίας του. Η εφημερίδα κατάφερε να εξασφαλίσει στοιχεία για δύο ολόκληρες δεκαετίες και διαπίστωσε ότι τα δέκα από τα δεκαπέντε χρόνια που είχαν προηγηθεί της νίκης του στις εκλογές ο Τραμπ δεν είχε πληρώσει καθόλου φόρο εισοδήματος, γιατί οι επιχειρήσεις του έμπαιναν μέσα.

Οι φόροι που πλήρωνε ο Τραμπ και οι επιστροφές που έπαιρνε είναι κάτι για το οποίο είχε ερωτηθεί ευθέως από πριν ακόμα επιβεβαιωθεί η υποψηφιότητά του για την προεδρία, αλλά ο ίδιος φρόντιζε να το αποφεύγει με διάφορους τρόπους.

«Οι επιστροφές φόρων που ο κ. Τραμπ έχει παλέψει για καιρό να μείνουν απόρρητες αφηγούνται μια ιστορία εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή που έχει πλασάρει στο αμερικανικό κοινό», γράφει η εφημερίδα. «Οι δηλώσεις του στην Εφορία σκιαγραφούν έναν επιχειρηματία που εισπράττει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, αλλά καταγράφει χρόνιες απώλειες τις οποίες εκμεταλλεύεται για να αποφεύγει την καταβολή φόρων. Τώρα, καθώς οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει γιγαντώνονται, τα αρχεία δείχνουν ότι εξαρτάται όλο και περισσότερο από το να βγάζει λεφτά από επιχειρήσεις που δυνητικά ή ακόμη και ευθέως έρχονται σε σύγκρουση με τα καθήκοντα που έχει ως πρόεδρος».

Σχεδόν έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα κρίνουν αν ο Τραμπ θα έχει δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, οι πιθανές φορολογικές ατασθαλίες του είναι για τους πολιτικούς του αντιπάλους ισχυρό επιχείρημα εναντίον του. Η ομάδα του Δημοκρατικού αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν, κυκλοφόρησε αμέσως διαφημιστικό μήνυμα στο οποίο αναφέρονται τα ποσά που πληρώνουν κάθε χρόνο σε φόρους διάφοροι επαγγελματίες: «Δάσκαλος δημοτικού: 7.239 δολάρια. Πυροσβέστης: 5.283 δολάρια. Επιβλέπων οικοδομής: 16.447 δολάρια. Νοσοκόμα: 10.216 δολάρια».

Δικηγόρος του Trump Organization δήλωσε στους New York Times ότι «τα περισσότερα, αν όχι όλα τα στοιχεία φαίνονται ανακριβή» και ζήτησε να δει τα έγγραφα στα οποία βασίζονται. Η εφημερίδα, από την άλλη, δεν αποκαλύπτει τις πηγές της, αλλά γνωρίζοντας το κύρος της θεωρείται βέβαιο ότι τα έχει ελέγξει για να διαπιστώσει την εγκυρότητά τους.

Μια «υποσημείωση», πάντως, που σχολιάζεται στα social media είναι ότι ο Τραμπ δεν έχει κρύψει από τους ψηφοφόρους του την αντιπάθειά του για τους φόρους. Οπότε, μπορεί η εκλογική βάση του να μην πτοηθεί από τις αποκαλύψεις, για να μην πούμε ότι θα τον συγχαρεί και θα συνεχίσει να τον στηρίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντόναλντ Τραμπ: Το βιβλίο της ανιψιάς του που τον καίει!

Κεντρική φωτογραφία: Ethan Miller/Getty Images/Ideal Image

IN FOCUS

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Exit mobile version