ΚΟΣΜΙΚΑ

«Ένδυμα Ψυχής»: Μία υπέροχη έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης

Μία εξαιρετική δουλειά, με τίτλο «Ένδυμα Ψυχής» παρουσιάζουν στο Μουσείο Ακρόπολης, με τα εμβληματικά του έργα, ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης κι ο εκφραστής της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ, μία έκθεση που μαγεύει από την πρώτη εικόνα και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 26 Μαρτίου. Μία έκθεση που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

asist team
Μαίρη Αυγερινοπουλου /
«Ένδυμα Ψυχής»: Μία υπέροχη έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Ένδυμα Ψυχής» έγιναν από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

Τα 70 μοναδικά έργα της έκθεσης, που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο σύνολό τους, εντυπωσίασαν το κοινό, καθώς αποτελούν έναν μοναδικό διάλογο ανάμεσα στις τέχνες της φωτογραφίας και της κεντητικής, που δίνουν σε φωτογραφικά έργα τρισδιάστατη μορφή και μια νέα πνοή στην ελληνική ιστορία και παράδοση.

«Η Τέχνη είναι μια ανώτερη σύνθετη δομή, που κρατά μέσα της τη γραφή και το όνειρο της Ιστορίας, συνυφαίνεται από το κοσμοόραμα των δημιουργών κάθε φορά και σε κάθε γενιά με τρόπους διαφορετικούς και εργαλεία που πλέκουν νήματα-νοήματα εκφραστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης. Και συνέχισε: «Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται στολές ανδρών και γυναικών, στολές που ξεχώριζαν τον κάθε τόπο και φορεσιές που φορούσαν πρόσωπα ιστορικά, ενδύματα – ποιήματα των χεριών ανθρώπων της υφαντικής τέχνης, αυθεντικά κι ατόφια, που στα έργα στο Μουσείο Ακρόπολης συνομιλούν με τα σώματα προσώπων σημερινών, που τα φόρεσαν για να φωτογραφηθούν κι αποτυπώθηκαν με τρόπο μαγικό από το χέρι του καλλιτέχνη φωτογράφου που πάτησε το κουμπί, το κλικ του μαγικού κουτιού της μηχανής του καθόλου τυχαία αλλά σαν αστραπή του ματιού του, που έβλεπε αλλιώτικα από όλους εμάς, χαρίζοντας αθανασία όχι μόνο στα παράγωγα της υφαντικής τέχνης του 19ου αιώνα αλλά απαθανατίζοντάς τα με την ψυχή των προσώπων που «ενεδύθησαν την δύναμίν» και αιχμαλωτίστηκαν για την αιωνιότητα».

«Αυτά τα έργα μιλούν στην ψυχή μας προκαλώντας θαυμασμό, δέος και βαθιά συγκίνηση. Γιατί οι παραδοσιακές φορεσιές κάθε λαού αποτελούν μέρος της ταυτότητάς του και μάρτυρα της διαχρονικής του πορείας και των επιρροών που δέχτηκε μέσα στους αιώνες» ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Η Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Καθηγήτρια Φανή Μαλλούχου-Tufano μίλησε για την εξαιρετική πρωτοτυπία του τρόπου παρουσίασης των παραδοσιακών ενδυμασιών της Λαογραφικής Συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ιστορία του ενδύματος διαχρονικά, τεκμαίρει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορική, πολιτισμική, αισθητική, οικονομική εξέλιξη των κοινωνιών μας. Αποδεικνύει την επιρροή ή την έμπνευση μιας εποχής σε μια άλλη. Μαρτυρεί πολύ όμορφα και πολύ ανάγλυφα την τέχνη και την τεχνική κάθε εποχής με τρόπο άμεσο, οικείο, καθημερινό. Για το σημαντικό αυτό εγχείρημα, που αποτίει φόρο τιμής στο ελληνικό παραδοσιακό ένδυμα και δικαιώνει τις επιλογές και τις προσδοκίες όσων το εμπνεύστηκαν και το υλοποίησαν, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες και τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια προς όλους τους συντελεστές».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανάφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της: «Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζω σήμερα την έκθεση «Ένδυμα Ψυχής», την τόσο δημιουργική επαναπροσέγγιση της εθνικής μας ενδυμασίας χάρη στην έμπνευση του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του καλλιτέχνη της βελόνας Ανατόλι Γεωργίεφ. Χαίρομαι πολύ που η έκθεση αυτή βρίσκει στο Μουσείο της Ακρόπολης το χώρο για να αναπτυχθεί πλήρως χάρη στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, με την σύμπραξη του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Θέλω επίσης να συγχαρώ το Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκο Σταμπολίδη που ανταποκρίθηκε ενθουσιωδώς στην ιδέα να φιλοξενηθούν στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου αυτές οι έξοχες δημιουργίες, συμπληρωμένες μάλιστα με δύο ξεχωριστά έργα που αναφέρονται στην αρχαιότητα. Με αυτή την επιλογή υπογραμμίζεται η διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να διακοσμήσει το ένδυμα με βάση την συμβολική λειτουργία του, το προσωπικό γούστο, τις αισθητικές αντιλήψεις αλλά και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της εποχής και γεφυρώνεται η φιλοκαλία των αρχαίων με την καλαισθησία της λαϊκής παράδοσης».

Στη συνέχεια η κυρία Βαρδινογιάννη, μαζί με τον κύριο Σταμπολίδη, παρέδωσαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον συλλεκτικό τόμο με τα έργα της έκθεσης. Το εξώφυλλο του τόμου που παραδόθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η ενδυμασία του Γενναίου Κολοκοτρώνη, γιου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κεντημένη αριστοτεχνικά με ασημοκλωστή.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης από τους ίδιους τους καλλιτέχνες Βαγγέλη Κύρη και Ανατόλι Γεωργίεφ, οι οποίοι μίλησαν αναλυτικά για το έργο και την έμπνευσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους εξαιρετικούς φωτισμούς της έκθεσης επιμελήθηκε η πολυβραβευμένη Ελευθερία Ντεκώ. Ανάμεσα σε αυτούς που φόρεσαν τις στολές και φωτογραφήθηκαν διακρίναμε τους: Γιώργο Νανούρη, Γιώργο Γεροντιδάκη, Χριστίνα Χειλά- Φαμέλλη, Έσθερ Μαστρόγιαννη, Μάρα Δεσύπρη, κ.ά.

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: STUDIO PANOULIS. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: ΑΝΑΤΟΛΙ ΓΕΩΡΓΙΕΦ, ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΡΗΣ )

ΚΟΣΜΙΚΑ

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/07/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/06/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/06/2022

ΚΟΣΜΙΚΑ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/06/2023