ΘΕΑΤΡΟ

Η «Ομάδα 90οC» παρουσιάζει το «Αίνιγμα»

Η αληθινή ιστορία του εμβληματικού Βρετανού μαθηματικού Alan Turing, ανεβαίνει για ΠΡΩΤΗ φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κομνηνού.

asist team
Asist Team /
Η «Ομάδα 90οC» παρουσιάζει το «Αίνιγμα»

Το «ΑΙΝΙΓΜΑ» του πολυβραβευμένου συγγραφέα Hugh Whitemore, που αφορά στην αληθινή ιστορία του εμβληματικού Βρετανού μαθηματικού Alan Turing, ανεβαίνει για ΠΡΩΤΗ φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κομνηνού.

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

Στο «BIOS BASEMENT», η θεατρική ομάδα «90οC», που έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής με τις πολύ καλές δουλειές «Τω Μάθειμα», «Σπιρτόκουτο», «Fucking Games», «Φαλακρή Τραγουδίστρια» αλλά και άλλες εξίσου «ιδιαίτερες και ωραίες» έχει πρωταγωνιστές με ταλέντο και αυτό το ταλέντο παίζει με το «Αίνιγμα» και το αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο.

Με το Στέλιο Ψαρουδάκη στο ρόλο του Alan Turing, τη Ζώγια Σεβαστιανού στο ρόλο της Σάρας Τιούρινγκ, το Μελέτη Γεωργιάδη στο ρόλο του Ντίλγουιν Νοξ, τον James Rodi στο ρόλο του Κρις Μόρκομ, την Ειρήνη Βαλατσού στο ρόλο της Τζόαν Κλαρκ, το Φοίβο Παπακώστα στο ρόλο του Μάικ Ρος και τον Πέτρο Λιόντα στο ρόλο του Άρνολντ Μάρεϊ, η «Ομάδα 90οC» ανεβάζει θερμοκρασία. Συγκινεί, προκαλεί και ενθουσιάζει με τη συγκλονιστική ιστορία του Alan Turing που παρουσιάζεται στην Ελλάδα.

Ο Alan Turing, μόλις φέτος, ανακηρύχτηκε από το BBC ως η πιο εμβληματική προσωπικότητα του 20ου αιώνα, ενώ η προσωπογραφία του θα κοσμεί, στο εξής, το χαρτονόμισμα των 50 βρετανικών λιρών.

 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΕΡΓΟ

O Turing ήταν ο άνθρωπος που έθεσε τις βάσεις για την ανακάλυψη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά και ο άνθρωπος που θεμελίωσε την ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ήταν ο ιδιοφυής μαθηματικός που κατάφερε να σπάσει τον κώδικα των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επισπεύδοντας (σύμφωνα με την ομόφωνη διαπίστωση όλων των ιστορικών), το τέλος του πολέμου κατά τουλάχιστον 2 χρόνια, σώζοντας έτσι τουλάχιστον, 17 εκατομμύρια ψυχές.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως εάν σήμερα δεν ζούμε κάτω από το ναζιστικό ζυγό, το οφείλουμε στον Alan Turing.

Δεδομένου, όμως, ότι το έργο του Turing στον Πόλεμο ήταν διαβαθμισμένο ως «άκρως απόρρητο», κανείς δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει τι του οφειλόταν, όταν ο βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορούμενου για το σπάσιμο ενός άλλου κώδικα – κοινωνικού αυτή τη φορά…

Ο Turing δεν απολογήθηκε για την ομοφυλοφιλία του.

Παρότι καταδικάστηκε για προσβολή της Δημοσίας Αιδούς (Gross Indecency),  νόμο του 1890, βάσει του οποίου η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα, αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο (ΣΣ.: Πρόκειται  για το νόμο από τον οποίο επέζησαν μόλις 15,000 άνθρωποι, από τους συνολικά 65,000 που καταδικάστηκαν)

Επέλεξε να υποστεί χημικό ευνουχισμό, έναντι της 2ετούς φυλάκισης που του επιβλήθηκε, κι έπειτα από αυτή την εξευτελιστική για τον ίδιο διαδικασία, βρέθηκε νεκρός στις 7 Ιουνίου του 1954. Ήταν μόλις 41 ετών. Στο κομοδίνο, πλάι του, υπήρχε, επαλειμμένο με υδροκυάνιο, ένα μισοφαγωμένο μήλο. (Τυχαίο, άραγε, το λογότυπο της πολυεθνικής Apple;)

Το 2009, o Gordon Brown, πρωθυπουργός της Βρετανίας, υποχρεώθηκε, έπειτα από μαζικό ψήφισμα διαμαρτυρίας των ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων, να ζητήσει δημόσια συγνώμη εκ μέρους της Βρετανικής Κυβέρνησης.

Το 2013, ο Alan Turing έλαβε τη βασιλική  χάρη της Βασίλισσας Ελισάβετ. 59 χρόνια μετά το θάνατό του.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Έπειτα από πολύμηνη ιστορική έρευνα πάνω στο πολύπλευρο έργο, τη ταραχώδη ζωή και την πολυσύνθετη προσωπικότητα του σπουδαίου μαθηματικού, η «Ομάδα 90Οc», στηρίζει τη παράσταση σε δυο άξονες: Το ΘΕΑΤΡΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ – ένα σχετικά άγνωστο είδος θεάτρου (ηλικίας περίπου 100 ετών) που αντλεί τη θεματολογία του από την ιστορική πραγματικότητα – και το ΘΕΑΤΡΟ ΜΝΗΜΗΣ, όπως το πρωτογνωρίσαμε από τον «Γυάλινο Κόσμο», του Τέννεσση Ουίλιαμς. Με προσθήκη σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού της εποχής, που χαρτογραφεί με ακρίβεια το ιστορικό πλαίσιο, ο Δημήτρης Κομνηνός στήνει μια multimedia παράσταση που φωτίζει άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του Άλαν Τιούρινγκ, και εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε αυτό το σπουδαίο μυαλό, προκειμένου να φτάσει στις επιστημονικές ανακαλύψεις που άλλαξαν τον ρου της ανθρωπότητας. Ανακαλύψεις που έφεραν τον Άλαν Τιούρινγκ, δίκαια, στη θέση της πιο εμβληματικής προσωπικότητας του 20ου αιώνα (Πηγή: BBC)

 ΣΧΟΛΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

«Ο Alan Turing ήταν ο μαθηματικός που αποκρυπτογράφησε τους κώδικες επικοινωνίας των Ναζί, συντομεύοντας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά 2 χρόνια – εκτιμάται πως έσωσε τουλάχιστον 17 εκατομμύρια ψυχές. Επινόησε τον προγραμματίσιμο υπολογιστή κι έθεσε τα θεωρητικά θεμέλια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Turing ήταν πρωταθλητής – μαραθωνοδρόμος. Ήταν αυτιστικός. Ήταν άθεος. Ήταν ομοφυλόφιλος. Έζησε την ερωτική του ζωή κόντρα στο πουριτανισμό της εποχής του, από τον οποίο καταδικάστηκε σε χημικό ευνουχισμό.  Βρέθηκε νεκρός στα 41 του χρόνια. Μισό αιώνα μετά το θάνατό του, η ανθρωπότητα αναγνώρισε το έργο του. Το μελέτησε. Η συγκλονιστική του ιστορία συγκίνησε. Η ζωή του έγινε βιβλία, ιστότοποι, ταινίες και θεατρικά έργα.Το 2019 ανακηρύχθηκε ως η «πιο εμβληματική προσωπικότητα του 20ου αιώνα» (πηγές: ΒΒC/ΤΙΜΕ). Η προσωπογραφία του θα κοσμεί στο εξής, το χαρτονόμισμα των 50 βρετανικών λιρών.» – Δημήτρης Κομνηνός.

ΔΙΑΝΟΜΗ

Άλαν Τιουρινγκ: Στέλιος Ψαρουδάκης

Σάρα Τιούρινγκ: Ζώγια Σεβαστιανού

Ντίλγουιν Νοξ: Μελέτης Γεωργιάδης

Κρίστοφερ Μόρκομ: James Rodi

Μάικ Ρος: Φοίβος Παπακώστας

Τζόαν Κλαρκ: Ειρήνη Βαλατσού

Ρον Μάρεϊ: Πέτρος Λιόντας

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ / ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: www.90vathmoic.com /  Viva.gr

Facebook / Instagram / YouTube: 90vathmoic

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλλειμα)

Πρώτη παράσταση: 05/12/2019

Τελευταία παράσταση: 16/02/2020

Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή

Ώρες Παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00.

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 14,00, Ειδικό μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, άνω των 65) 12,00

BIOS

Πειραιώς 84  – www.bios.gr

Από το Σταύρο Θεοφάνους

ΚΟΣΜΙΚΑ

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/07/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/06/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/06/2022

ΚΟΣΜΙΚΑ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/06/2023