JUST NOW

Δράσεις αφιερωμένες στον Νέλσον Μαντέλα

Με όραμα τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου ισότητας, σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνικής αλληλεγγύης, στον δρόμο που χάραξε ο Νέλσον Μαντέλα, το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», με πρωτοβουλία της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, υλοποιεί μια σειρά δράσεων αφιερωμένων στο έργο και τη σπουδαία παρακαταθήκη της κορυφαίας αυτής προσωπικότητας.

asist team
Μαίρη Αυγερινοπουλου /
Δράσεις αφιερωμένες στον Νέλσον Μαντέλα

Με αφορμή τη βράβευση της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη από τον ΟΗΕ με το Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020, η Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα τιμήσουν την παρακαταθήκη του αγωνιστή-συμβόλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα διατηρήσουν ζωντανή την παρακαταθήκη του για τις νέες γενιές.

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

Οι πρωτοβουλίες αυτές θα κινούνται σε δύο άξονες:  Από την μια πλευρά σε διεθνές επίπεδο, με τη συνεργασία διεθνών οργανισμών και φορέων, με στόχο την εξεύρεση πολιτικών ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις καθώς και τρόπων με τους οποίους μπορούν να αλλάξουν οι νοοτροπίες μέσα σε κοινωνίες που πλήττονται από τέτοια φαινόμενα. Και από την άλλη πλευρά δράσεις που θα αφορούν στην Ελλάδα με κύριο στόχο η νέα γενιά της χώρας μας να γίνει κοινωνός του αγώνα ζωής του Νέλσον Μαντέλα για ελευθερία, ισότητα και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» προχωρά στην υλοποίηση των παρακάτω δράσεων:

1) Διαδικτυακή Συζήτηση αφιερωμένη στην μνήμη του Νέλσον Μαντέλα σε συνεργασία με την UNESCO:  Η συγκεκριμένη δράση θα υλοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο 2021.  Κορυφαίες προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο θα ενώσουν τις φωνές τους υπό την αιγίδα της UNESCO με θέμα τη δημιουργία ισχυρού θεσμικού και νομικού πλαισίου ενάντια στον ρατσισμό και την εξάλειψη των προκαταλήψεων.

Τα πρακτικά της Συζήτησης θα εκδοθούν σε ειδικό τόμο ο οποίος θα διανεμηθεί σε διεθνείς οργανισμούς, φορείς και σχολεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

2) Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού αφιερωμένος στον Νέλσον Μαντέλα:  Μέσα από τον διαγωνισμό αυτό, μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, μέσα από τη ζωγραφική, με τα διδάγματα ζωής του Μαντέλα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.  Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας, ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 Απριλίου 2021 (για περισσότερες πληροφορίες: https://www.mvvfoundation.gr και https://sites.google.com/site/paidikipinakothikielladas )

Τα 6 έργα που θα αναδειχθούν θα κοσμούν την χριστουγεννιάτικη κάρτα του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», ενώ θα δημιουργηθεί ειδική έκδοση με τα 50 καλύτερα έργα συνοδευόμενα από αποφθέγματα του Νέλσον Μαντέλα.

3) Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ»:  Στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ», που υλοποιεί το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με το Κέντρο «Robert F. Kennedy Human Rights» σε περισσότερα από 150 σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, νέο ειδικό κεφάλαιο αφιερωμένο στο έργο του Μαντέλα, συμπεριλήφθηκε στο ελληνικό εγχειρίδιο διδασκαλίας με πρωτοβουλία του Ιδρύματος.

Στόχος οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου να έρθουν σε επαφή με το έργο του και να εμπνευστούν από τη σπουδαία παρακαταθήκη του για ισότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο έργο του Μαντέλα θα είναι επίσης αφιερωμένα τα δύο Σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2021.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί πως η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Unesco, Πρόεδρος του Συλλόγου “Ελπίδα” Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη βρίσκεται ήδη σε στενή επαφή με τον ΟΗΕ αλλά και με το «Nelson Mandela Foundation» στην Ν. Αφρική προκειμένου να προχωρήσουν στην από κοινού ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών, όπως τη διοργάνωση διεθνούς εκδήλωσης για να τιμηθεί η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα .

 

INTERVIEW

«Sex and the City»: Η πρώτη επίσημη φωτογραφία των τριών πρωταγωνιστών

«Sex and the City»: Η πρώτη επίσημη φωτογραφία των τριών πρωταγωνιστών

Τζένη Χαρτά 10/07/2021
Η Λούρδη Λεόν έγινε … Μαντόνα

Η Λούρδη Λεόν έγινε … Μαντόνα

Μαριάννα Νομικού 07/07/2021
Τζένιφερ Λόπεζ – Μπεν Άφλεκ: Βόλτα με τα παιδιά τους

Τζένιφερ Λόπεζ – Μπεν Άφλεκ: Βόλτα με τα παιδιά τους

Μαριάννα Νομικού 05/07/2021

TRENDING

«Άγριες Μέλισσες»: Κωνσταντής και Δρόσω ξανά μαζί

«Άγριες Μέλισσες»: Κωνσταντής και Δρόσω ξανά μαζί

Μαριάννα Νομικού 10/07/2021
Άννα Βίσση: Ετοιμάζει συναυλία στο Μονακό

Άννα Βίσση: Ετοιμάζει συναυλία στο Μονακό

Δέσποινα Πετρίδου 08/07/2021
«Βασιλιάς Όττο»: Το θαύμα του Euro 2004 έγινε ταινία

«Βασιλιάς Όττο»: Το θαύμα του Euro 2004 έγινε ταινία

Μαριάννα Νομικού 06/07/2021