FOOD

Σαρδέλες λαδορίγανη: Νόστιμος ψαρομεζές

Οι εκδόσεις «Πεδίο», σε συνεργασία με το asist.gr, «διαβάζουν» μαζί τις συνταγές μαγειρικής από το βιβλίο «Φοιτητής και στην κουζίνα», της Βίκυς Σμυρλή. Καθημερινά ανεβαίνει στο site και μία συνταγή του βιβλίου. Μαζί με τις εκδόσεις «Πεδίο» σας προσφέρουμε ωραίες, εύκολες και… λαχταριστές συνταγές. Καλή ανάγνωση και καλή όρεξη!    

asist team
Asist Team /
Σαρδέλες λαδορίγανη: Νόστιμος ψαρομεζές

Σαρδέλες λαδορίγανη

Από τα πιο νόστιμα ψαράκια, οι φθηνές σαρδέλες, το μόνο που χρειάζονται είναι ένα καθάρισμα κάτω από το νερό της βρύσης

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 1 κιλό σαρδέλες
  • χυμό από 1-1½ λεμόνι
  • ½φλιτζάνι (125 ml) ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά του τσαγιού ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Πιάνεις μια σαρδέλα με το ένα χέρι και την κρατάς από την ουρά κάτω από νερό της βρύσης. Πιέζεις τη σαρδέλα με τα δάχτυλα του άλλου χεριού, με μια κίνηση προς τα κάτω, προς το κεφάλι, και αφαιρείς με ευκολία τα λέπια.

Κόβεις το κεφάλι και συγχρόνως αφαιρείς τα εντόσθια από τη κοιλιά, και πλένεις καλά. Αφήνεις μία-μία σαρδέλα που τελειώνεις μέσα σε σουρωτήρι για να στραγγίξει. Βάζεις τις σαρδέλες μέσα σε ένα ταψάκι. Ρίχνεις το λάδι και τον χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνεις και πασπαλίζεις με τη ρίγανη.

Ψήνεις τις σαρδέλες για 20-25 λεπτά.

Παραλλαγή

Μπορείς να ψήσεις τις σαρδέλες και με σάλτσα ντομάτας. Έχεις τη σάλτσα έτοιμη και τη ρίχνεις στο ταψί πάνω από τις ωμές σαρδέλες. Προσθέτεις ροδέλες από κρεμμύδι και μπόλικο μαϊντανό, και ψήνεις τις σαρδέλες όπως τις ριγανάτες.

Γαύρος ξιδάτος

Ένας άλλος νόστιμος ψαρομεζές είναι ο γαύρος ξιδάτος.

Κόβεις τα κεφάλια των γαύρων. Χαράζεις και ανοίγεις την κοιλιά μέχρι κάτω, αφαιρείς το μεσαίο κόκκαλο και ξεπλένεις καλά το εσωτερικό τους (τα φιλετάρεις). Βά-ζεις τα φιλέτα σε βάζο, πασπαλίζεις με αλάτι χοντρό (στην αγορά λέγεται μαγειρικό) και γεμίζεις το βάζο με ξίδι. Αφήνεις τα φιλέτα στο ξίδι για 12 ώρες στο ψυγείο. Τα βγάζεις από το ξίδι. Τα ξεπλένεις και τα σερβίρεις με ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξίδι.

Η συνταγή για την «Σαρδέλες λαδορίγανη» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Φοιτητής και στην κουζίνα», της Βίκυς Σμυρλή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ.

 

 

 

 

ΚΟΣΜΙΚΑ

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/07/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/06/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/06/2022

ΚΟΣΜΙΚΑ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/06/2023