ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Η πρόληψη αποτελεί ασπίδα

Η Παγκόσμια Ημέρα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού καθιερώθηκε κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον γυναικείο πληθυσμό σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει η πρόληψη στην αντιμετώπιση της νόσου αυτής.

asist team
Μαριάννα Νομικού /
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: Η πρόληψη αποτελεί ασπίδα

Η καλύτερη ασπίδα προστασίας στην μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού είναι η ενημέρωση, η γνώση του σώματός μας και η πρόληψη.

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού οργανώθηκε για πρώτη το 2009 με πρωτοβουλία της Μ.Κ.Ο. «Europa Donna» και της διάσημης Ισπανίδας τενίστριας Αράντσα Σάντσεθ Βικάριο. Η Europa Donna συσπειρώνει στις τάξεις της οργανώσεις από 47 χώρες της Ευρώπης και έχει στόχο την διάχυση της γνώσης για την υγεία του μαστού και την σπουδαιότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, που σώζει ζωές.

Προληπτικός έλεγχος

Η πιθανότητα προσβολής από τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής της Ελληνίδας υπολογίζεται σε 1 στις 10 γυναίκες. Για το λόγο αυτό η απόφαση της γυναίκας να αρχίσει να υποβάλλεται σε προληπτικό έλεγχο των μαστών της, αποτελεί μια σημαντική στιγμή στην ζωή της. Ο έλεγχος αυτός είναι, προς το παρόν, το σημαντικότερο όπλο στην μάχη κατά του καρκίνου του μαστού.

Σήμερα, ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται σε ποσοστό 100% αν διαγνωσθεί έγκαιρα στο λεγόμενο υποκλινικό στάδιο. Συνεπώς η καλύτερη θεραπεία είναι η έγκαιρη διάγνωση. Αυτή επιτυγχάνεται με τον προληπτικό έλεγχο στις γυναίκες που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα ή ενόχληση από τους μαστούς τους. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο μαστού περισσότερες από 400.000 γυναίκες, κάθε χρόνο.

Στη χώρα μας ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 5.000. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα ανέρχεται σε 56%. Η επιβίωση όμως ξεπερνά το 80% και βελτιώνεται συνεχώς λόγω της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού με την ψηφιακή μαστογραφία και της προόδου των θεραπευτικών μέσων που διαθέτει η ιατρική Επιστήμη.

Αιτίες εμφάνισης

Ποιες όμως είναι οι αιτίες εμφάνισης καρκίνου του μαστού;

  • Πρώιμη εμμηναρχή και η όψιμη εμμηνόπαυση.
  • Μεγάλη ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης.
  • Παχυσαρκία μετά την εμμηνόπαυση.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Η ύπαρξη σε συγγενείς α’ βαθμού (μητέρα, αδελφή, κόρη) καρκίνου του μαστού ή καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η γενετική προδιάθεση. Το 5-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού είναι κληρονομικοί.
  • Γονιδιακές μεταλλάξεις (BRCA 1 & BRCA 2) και άλλων γονιδιακών διαφοροποιήσεων αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού. Η ελπίδα είναι να διαπιστωθούν και να μειωθούν παράγοντες του περιβάλλοντος που μαζί με τη γενετική προδιάθεση συμβάλλουν στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.
  • Πολλές ορμόνες που παράγονται στον οργανισμό ενισχύουν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και η διατροφή επηρεάζει τη στάθμη των ορμονών.
  • Επιβεβαιώνεται από ερευνητικές μελέτες, ότι οι μακροχρόνιες ορμονικές θεραπείες μετά την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα ο συνδυασμός οιστρογόνων – προγεστερόνης, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού.
  • Διατροφικοί παράγοντες.

Ενισχυτικοί και προστατευτικοί παράγοντες

Την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού επηρεάζουν:

  • Η µμεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
  • Το κάπνισα
  • Η υπερκατανάλωση κορεσµένων λιπών
  • Η έκθεση σε ακτινοβολία.

Στον αντίποδα προστατεύουν τον οργανισμό από τον καρκίνο του μαστού:

  • Τα λαχανικά
  • Τα φρούτα
  • Η φυσική άσκηση
  • Το ελαιόλαδο.

Πότε είναι ώρα για την πρώτη μαστογραφία;

Οι γυναίκες που δεν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου συνιστάται να αρχίζουν τον προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία γύρω στα 40 τους χρόνια κι από κει και πέρα να ελέγχονται κάθε χρόνο. Προηγείται η ψηλάφηση από ειδικό του μαστού, αλλά και η αυτοψηλάφηση ώστε κάθε γυναίκα να  γνωρίσει τη φυσιολογική μορφολογία των μαστών της και να μπορέσει να αναγνωρίσει έγκαιρα οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση. Τα διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι 1 άνδρας για κάθε 100 γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα παρουσιάσει και αυτός καρκίνο του μαστού.

(Φωτογραφία εξωφύλλου: iStock / Getty Images/ Ideal Images)

(Φωτογραφία από την Angiola Harry στο Unsplash)

 

ΚΟΣΜΙΚΑ

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/07/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/06/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/06/2022

ΚΟΣΜΙΚΑ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/06/2023