FOOD

Νηστίσιμη μανιταρόπιτα

Μια νόστιμη πίτα με χωριάτικο φύλλο και μανιτάρια μας προτείνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Νηστίσιμη μανιταρόπιτα γεμάτη ενέργεια, φυτικές πρωτεΐνες και super foods.

asist team
Asist Team /
Νηστίσιμη μανιταρόπιτα

ΥΛΙΚΑ

  •     1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 χωριάτικα σπιτικά φύλλα
  •     ½ φλ. ελαιόλαδο
  •     1 κιλό φρέσκα ανάμεικτα μανιτάρια (κομμένα σε φέτες)
  •     3 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  •     1 σκ. σκόρδο σπασμένη
  •     1 ψιλοκομμένη ντομάτα χωρίς σπόρους
  •     αλάτι
  •     πιπέρι
  •     1 κ.σ. μπούκοβο
  •     1 ½ φλ. καρύδια χοντροκομμένα
  •     2 κ.σ. σουσάμι ή λιναρόσπορο αλεσμένο
  •     λίγο μοσχοκάρυδο ή λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για άρωμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη νηστίσιμη μανιταρόπιτα με χωριάτικο φύλλο, πρώτα απ’ όλα, θα ψήσουμε δυο χωριάτικα φύλλα για να μαζέψουν τα υγρά και να γίνει πιο νόστιμη η πίτα μας. Απλώνουμε τα δυο φύλλα σε 2 λαμαρίνες και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς C για 10′, μέχρι να στεγνώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μέτα τα θρυμματίζουμε σε ακανόνιστα κομμάτια.

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια. Εγώ χρησιμοποίησα ποικιλία από άγρια φρέσκα μανιτάρια, ασπρομανίταρα και πόρτο μπέλο. Τα κόβουμε σε φέτες και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή πλακερή κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά πάντα, για 4-5΄, μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο σπασμένο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν για 3-4΄. Προσθέτουμε τη ντομάτα (χωρίς ζουμιά), το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο. Βράζουμε τη γέμιση για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά της.

Αφού κρυώσει η γέμιση ελαφρά, προσθέτουμε το καρύδι και το σουσάμι και ανακατεύουμε. Αν σας αρέσει το μοσχοκάρυδο ταιριάζει πολύ με τα μανιτάρια. Προσθέστε 2-3 πρέζες. Αλλιώς προσθέστε λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Αλείφουμε ένα ταψί 40 εκ. με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε δυο φύλλα έτοιμο χωριάτικο ή σπιτικό φύλλο, ραντίζοντας ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.

Σκορπάμε μέσα τα σπασμένα ψημένα φύλλα. Αδειάζουμε πάνω τη γέμιση μανιταριών.

Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί πάνω στη γέμιση. Καλύπτουμε την πίτα με τα δυο τελευταία, λαδωμένα ενδιάμεσα, φύλλα. Φροντίζουμε να στρώσουμε τα φύλλα με αρκετές πτυχές, τσαλακωμένα. Χαράζουμε την πίτα στην επιφάνεια, λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.

 

ΚΟΣΜΙΚΑ

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/07/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/06/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/06/2022

ΚΟΣΜΙΚΑ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/06/2023