FOOD

Μπουγάτσα με κρέμα και κρητική υπογραφή

Ένα γλυκό με τεράστια παράδοση, η μπουγάτσα, έχει βρει τον μάστορά της, στην Πλατεία Λεόντων στο Ηράκλειο της Κρήτης, έτσι όπως μοναδικά, εδώ και 100 χρόνια, την ετοιμάζει και την προσφέρει η οικογένεια Σαλκιντζή, δημιουργώντας τις δικές της "Φυλλοσοφίες". Μάλιστα, μοιράστηκαν μαζί μας και την συνταγή της εξαιρετικής μπουγάτσας με κρέμα. Δείτε την και ακολουθήστε την κατά γράμμα. Η επιτυχία είναι δεδομένη.

asist team
Σταύρος Θεοφάνους /
Μπουγάτσα με κρέμα και κρητική υπογραφή

Υλικά για την κρέμα:

1 λίτρο γάλα

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

130 γρ. σιμιγδάλι

180 γρ. ζάχαρη

1 αυγό, βιολογικό κατά προτίμηση

Εκτέλεση:

Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη. Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια ένταση και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μία λεία κρέμα. Στη συνέχεια αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό στην κρέμα ανακατεύοντας γρήγορα. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα άλλο σκεύος για να σταματήσει εντελώς ο βρασμός της και την αφήνουμε να κρυώσει.

Υλικά για το φύλλο μπουγάτσας:

1 κιλό αλεύρι

½ λίτρο νερό

70γρ. βούτυρο

20γρ. αλάτι

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε μια μπασίνα το αλεύρι μας, το βούτυρο και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας για να ενσωματωθούν το βούτυρο με το αλεύρι. Στη συνέχεια αρχίζουμε να ρίχνουμε το νερό σιγά σιγά, ενώ ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι.

Το χωρίζουμε σε ισομεγέθη μπαλάκια [γύρω στα 8 των 200 γρ.]. Τα λαδώνουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μισή ώρα σκεπασμένα.

Ο πάγκος μας πρέπει να είναι ελαφρώς λαδωμένος ώστε το ζυμάρι μας να ανοίγει ευκολότερα.

Στη συνέχεια παίρνουμε ένα ένα μπαλάκι ζύμης και το πατάμε με το χέρι μας. Μετά ξεκινάμε να το ανοίγουμε με τον πλάστη, ώσπου να φτάσει 15 με 20 εκατοστά. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν σκεπασμένα  για άλλη μισή ώρα με μια μεμβράνη.

Αφού ξεκουραστούν,  τα ανοίγουμε κι άλλο με τον πλάστη μας, μέχρι να φτάσουν  σε διάμετρο περίπου 30 με 35 εκατοστών. Σηκώνουμε το ζυμάρι μας από τον πάγκο και το τραβάμε με το χέρι μας μαλακά προς κάθε κατεύθυνση για να πάρει αέρα και να ανοίξει περισσότερο. Όταν θα φτάσουμε στο σημείο που θα έχει λεπτύνει αρκετά το ζυμάρι και θα έχει την όψη ενός πολύ λεπτού σεντονιού, τότε είναι έτοιμο. Προσέχουμε οι άκριες να είναι το ίδιο λεπτές με το υπόλοιπο φύλλο. Αν όχι, τις κόβουμε με ένα μαχαίρι και τις τοποθετούμε στο κέντρο του φύλου. Το φύλλο μας πρέπει να είναι τετράγωνο.

Τέλος, βάζουμε στο κέντρο του φύλου περίπου 200γρ. γέμιση και το κλείνουμε σε σχήμα φακέλου. Το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί, όσο ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο με την ίδια διαδικασία για να βάλουμε στο κέντρο του, το φάκελο που έχουμε ετοιμάσει, ανάποδα και να το ξανακλείσουμε πάλι σε σχήμα φακέλου. Δηλαδή η γέμιση μας περιβάλλεται από δύο φύλλα.  Ομοίως, κάνουμε και τα υπόλοιπα έξι μπαλάκια.

Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο φύλλο κρούστας.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο [αέρα] στους 180ο με 200ο C για 30 με 40 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο.

Μπορούμε να τη γαρνίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

ΚΟΣΜΙΚΑ

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/07/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/06/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/06/2022

ΚΟΣΜΙΚΑ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/06/2023