FOOD

Μοναδική κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μας προτείνει μια παραδοσιακή συνταγή με λίγα, απλά και παραδοσιακά προϊόντα της Μυκόνου και με την γαστρονομία του Αιγαίου σε όλο της το μεγαλείο: την κρεμμυδόπιτα με χωριάτικο φύλλο. Μια πίτα μοναδική, που η τυροβολιά, η γλύκα των κρεμμυδιών και τα αρώματα από τα βότανα κάνουν κάθε μπουκιά της αξεπέραστη.

asist team
Asist Team /
Μοναδική κρεμμυδόπιτα Μυκόνου

ΥΛΙΚΑ

• 6 χωριάτικα φύλλα (ή δυο παραδοσιακά χοντρά φύλλα)

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

• 1/3 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

• λίγο νερό

• προαιρετικά λίγο σουσάμι

Για τη γέμιση

• 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου (ή φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο ή μίξη νησιωτικών τυριών: μανούρι χλωρό-ξινομυζήθρα-μυζήθρα φρέσκια)

• 3-4 αυγά

• 10 φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά με τα πράσινα φύλλα τους)

• 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)

• 2 φωλιές φιδέ ψιλό

• 1/2 ματσάκι άνηθο

• 1/2 ματσάκι μάραθο

• 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο

• αλάτι

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνουνε την τυροβολιά και τα υπόλοιπα τυριά με πιρούνι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα βότανα, αλατοπίπερο και τον σπασμένο φιδέ.

Διαλέγουμε τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια. Αν είναι πολύ μεγάλα, βάλτε τα μισά. Θα χρησιμοποιήσουμε και τα πράσινα φύλλα τους. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια. Τα προσθέτουμε στο τυρί. Χτυπάμε τα αυγά με το λάδι  σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε στα τυριά. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τη γέμιση. Αν έχετε φρέσκο μάραθο, τον βάζετε γιατί κάνει την πίτα μαγική. Γενικά στα νησιά του Αιγαίου χρησιμοποιούμε πολύ τον μάραθο και το φρέσκο δυόσμο, ειδικά στις πίτες.  Αλλιώς, βάζουμε λίγο παραπάνω άνηθο.

Σε λαδωμένο ρηχό ταψί 40 εκατ. για πίτα, στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και στρώνουνε τα υλικά με ένα κουτάλι. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν πάνω στη γέμιση. Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα στρώνουμε τσαλακωμένα και ραντίζουμε ελαιόλαδο ανάμεσα στα φύλλα. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζουμε επιφανειακά. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο κι ελάχιστο νερό, ραντίζοντας την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η κρεμμυδόπιτα πάνω και κάτω. Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, ψήνω για 20′ μόνο στην κάτω αντίσταση. Αφήνω την πίτα να σταθεί για 15′ και να τραβήξει τα υγρά της. Έτσι το φύλλο θα παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Για περισσότερα, μπείτε στο www.argiro.gr

ΚΟΣΜΙΚΑ

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/07/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/06/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/06/2022

ΚΟΣΜΙΚΑ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/06/2023