FOOD

Κορόνα με βασιλική γέμιση και σάλτσα μήλου

Μια άκρως εντυπωσιακή και πεντανόστιμη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου κατάλληλη για να την παρουσιάσετε στο γιορτινό τραπέζι και να ενθουσιάσετε τους καλεσμένους σας.  Με αυτό το γεμιστό χοιρινό καρέ, θα εισπράξετε συγχαρητήρια από όλους.

asist team
Asist Team /
Κορόνα με βασιλική γέμιση και σάλτσα μήλου

ΥΛΙΚΑ

  • 1 χοιρινό καρέ (μπριζόλες ενωμένες με το κόκαλο καθαρισμένο –ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να το καθαρίσει)
  • 2-3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 2-3 φύλλα φασκόμηλο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση

Άση Μπήλιου: Ερωτικές προβλέψεις για την Άνοιξη 2021
Άση Μπήλιου: Ερωτικές προβλέψεις για την Άνοιξη 2021
  • λίγο ελαιόλαδο (2-3 κ.σ.)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • λίγο φρέσκο θυμάρι
  • λίγο φασκόμηλο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1½ φλ. χοντροκομμένα καρύδια
  • 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1½ φλ. ζωμός κότας
  • 2 φλιτζ. κρουτόν
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη σάλτσα μήλου

  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 1 μήλο κομμένο σε μικρά καρέ
  • λίγο ελαιόλαδο (2-3 κ.σ.)
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1/2 φλ. χυμό μήλου
  • 1 φλ. ζωμό κότας
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 4 κ.σ. κρύο βούτυρο κομμένο σε κύβους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα φτιάχνουμε τη γέμιση για το γιορτινό χοιρινό καρέ με σάλτσα μήλου. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το θυμάρι, το φασκόμηλο και το σκόρδο να βγάλουν το άρωμά τους για 1΄-2΄. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να καραμελώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα, περίπου 10΄-12΄. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα βγάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μήλα και τα καρύδια και δυναμώνουμε τη φωτιά για 5΄. Τα αποσύρουμε.

Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, την κρέμα και το ζωμό. Προσθέτουμε τα κρουτόν, τα μήλα με τα καρύδια και το κρεμμύδι, ρίχνουμε το μαϊντανό και λίγο ελαιόλαδο κι αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε το θυμάρι, το φασκόμηλο και το σκόρδο κι αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Δένουμε καλά την κορόνα και τη βάζουμε σε ταψάκι. Την αλείφουμε μέσα κι έξω με το αρωματικό λάδι και γεμίζουμε την κοιλότητά της μέχρι επάνω με γέμιση. Καλύπτουμε με λαδόκολλα κι αλουμινόχαρτο για να μη μαυρίσουν με το ψήσιμο τα κόκαλα που εξέχουν.

Βάζουμε το ταψί στην κάτω σχάρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, για περίπου 2 ώρες. Αφού ψηθεί, βγάζουμε την κορόνα σε ξύλο κοπής και την αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένη για 15΄. Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα μήλου. Αλέθουμε σε μίξερ το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλερι και το μήλο να γίνουν πουρές. Βάζουμε το ταψί στο οποίο ψήσαμε την κορόνα με τα υπολείμματα στο μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τον πουρέ λαχανικών. Ανακατεύοντας ψήνουμε για 6΄-7΄μέχρι να στεγνώσει το μείγμα. Τότε πασπαλίζουμε με το αλεύρι και συνεχίζοντας το ανακάτεμα ψήνουμε για άλλα 2΄. Προσθέτουμε το κονιάκ, το χυμό μήλου και το ζωμό κι ανακατεύουμε καλά με σύρμα να διαλυθούν οι σβόλοι. Σιγοβράζουμε για 20΄ κι αλατοπιπερώνουμε. Σουρώνουμε τη βελούδινη σάλτσα σε ψιλή σήτα και πατάμε καλά με το κουτάλι, να περάσει όση περισσότερη πούλπα λαχανικών γίνεται. Όσο είναι καυτή η σάλτσα, ρίχνουμε λίγο λίγο το παγωμένο βούτυρο κουνώντας καλά την κατσαρόλα ώστε να λιώσει και να πυκνώσει η σάλτσα.

Βγάζουμε την κορόνα ολόκληρη σε τραπέζι και μπροστά στους καλεσμένους μας την κόβουμε κάθετα σε παϊδάκια παίρνοντας μαζί και τη γέμιση. Για τις μερίδες, θα υπολογίσετε όσα είναι και τα μπριζολάκια του καρέ.

 

 

IN FOCUS

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών.

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών.

Δέσποινα Πετρίδου 30/01/2021
7+1 λόγοι εξηγούν γιατί δεν χάνουμε κοιλιακό λίπος

7+1 λόγοι εξηγούν γιατί δεν χάνουμε κοιλιακό λίπος

Asist Team 28/01/2021
Δώστε χώρο στην καρδιά σας.

Δώστε χώρο στην καρδιά σας.

Μαίρη Αυγερινοπουλου 05/02/2021

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χαρμόσυνα νέα για τον Χάρι και την Μέγκαν

Χαρμόσυνα νέα για τον Χάρι και την Μέγκαν

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/02/2021
Μαρία Ηλιάκη: Baby boom

Μαρία Ηλιάκη: Baby boom

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/02/2021
Μία αληθινή ιστορία αγάπης

Μία αληθινή ιστορία αγάπης

Μαίρη Αυγερινοπουλου 14/02/2021