WELL BEING

6 εργαλεία για να έχουμε λειτουργική και χαρούμενη ζωή

Η ευτυχία είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι παλεύουν και ψάχνουν τρόπους για να επιβιώσουν, να ζήσουν αξιοπρεπώς, να βρουν λύσεις στα προβλήματα της ζωής.

asist team
Asist Team /
6 εργαλεία για να έχουμε λειτουργική και χαρούμενη ζωή

Η ευτυχία έχει γίνει μια λέξη-φάντασμα μπροστά στις αντιξοότητες που φέρνει η ενήλικη ζωή. Παρόλ’ αυτά, ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να ευτυχήσει, να ζει «Εν Ειρήνη», να μπορεί να ζει μια λειτουργική ζωή. Υπάρχουν άπειρες λίστες για το πως μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι. Η κοινωνία μας προάγει έναν ιδανικό κόσμο πλημμυρισμένο από ευτυχία, η εμμονή του να μην βιώσουμε ποτέ αρνητικά συναισθήματα, όπως πόνο και απώλεια είναι μια παγίδα που πολλές φορές μας απομακρύνει από το να νιώσουμε στιγμές πραγματικής πληρότητας και ευτυχίας!

Μάρτιος: Ο μήνας των επανακινήσεων
Μάρτιος: Ο μήνας των επανακινήσεων

Η φύση, όπως και ο ίδιος ο άνθρωπος, διέπεται από πολικότητες: δεξί – αριστερό, θηλυκό – αρσενικό, φως – σκοτάδι, μέρα – νύχτα, καλό – κακό … και η λίστα δεν τελειώνει! Η ευτυχία ακολουθεί την δυστυχία και το αντίθετο. Αν καταφέρουμε να αντιληφθούμε με ωριμότητα αυτή την αυτογνωσιακή αλήθεια, έχουμε ήδη ξεκινήσει το ταξίδι προς την εσωτερική πληρότητα και ευτυχία! «Η λέξη ευτυχία θα έχανε την σημασία της αν δεν την εξισορροπούσε η λύπη» υποστήριξε ο Κάρλ Γιουνγκ.

Πώς μπορούμε λοιπόν να έχουμε μια λειτουργική και χαρούμενη ζωή;

• Αυτογνωσία. Όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε τι μας κάνει αληθινά και προσωπικά ευτυχισμένους και όχι αυτό που οι άλλοι θεωρούν για εμάς ευτυχία! Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρούμε έναν καλό θεραπευτή που θα μας καθοδηγήσει στα ενδότερα του εαυτού μας ώστε να τον ανακαλύψουμε και να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας. Το ταξίδι την Αυτογνωσίας, μας επιτρέπει να εμβαθύνουμε και να δούμε πιο εσωτερικά την ίδια μας την ύπαρξη.

• Υγιείς σχέσεις. Η ποιότητα των σχέσεων μας, είτε είναι ερωτικές, γονεϊκές, φιλικές, επαγγελματικές, είναι ένα βασικό και κυρίαρχο συστατικό της ευτυχίας μας. Χρειαζόμαστε αγάπη, στήριξη, φροντίδα, αλληλεγγύη, χρειάζεται να μάθουμε να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα μας, να τα εκφράζουμε, να τα ανακαλύπτουμε μέσα από το «σχετίζεσθαι». Οι σχέσεις με ουσία και νόημα, μας βοηθούν να ανακαλύψουμε και να βιώσουμε με αλήθεια τον εαυτό μας και τον κόσμο. Η συναισθηματική νοημοσύνη ανοίγει δρόμους προς την ευτυχία!

• Εργασία. Ο Φρόυντ, όπως και πολλοί άλλοι κορυφαίοι θεραπευτές, θεμελίωσαν την σημασία της εργασίας στην αυτοπραγμάτωση και ευτυχία του ανθρώπου! Το να κάνουμε την δουλειά που μας αρέσει και μας εκφράζει είναι η βάση για μια ευτυχισμένη ζωή, καθώς περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας δουλεύοντας! Δίνει μεγάλη ικανοποίηση και χαρά το να δίνει κάποιος τον καλύτερο εαυτό του, να κάνει την δουλειά του με ειλικρίνεια, να χρησιμοποιεί τα ταλέντα του, να αναπτύσσει δεξιότητες, να βοηθάει άλλους, να έχει έναν στόχο και σκοπό. Αρκεί φυσικά η εργασία να μην είναι ένα μέσο μόνο για υλική ικανοποίηση!

• Πνευματικότητα. Το να πιστεύουμε σε κάτι, είτε αυτό είναι θρησκεία ή φιλοσοφία είναι ένα ακόμα σκαλοπάτι που οδηγεί στην ευτυχία! Η πίστη έχει να κάνει με την αντίληψη ότι υπάρχει κάποια δύναμη μεγαλύτερη από εμάς που διέπει το σύμπαν. Δεν έχει σημασία αν κάποιος το ονομάζει Θεό, Μπράχμα, Ενέργεια! Η πίστη προσφέρει μια υπερβατική εμπειρία που μας βγάζει από τον μικρόκοσμο και τα καθημερινά προβλήματα και μας βοηθάει να αντιλαμβανόμαστε με ένα νέο, πιο φιλοσοφικό και ανοιχτό τρόπο την ζωή. Μας προσφέρει βαθύτερο νόημα και σκοπό. Μας δίνει δύναμη, οξύνει την διανοητική μας κατάσταση και ανοίγει την καρδιά μας. Πνευματικές πρακτικές όπως η Προσευχή, ο Διαλογισμός, το Ρέικι.

• Καθημερινή Άσκηση. Η φυσική άσκηση είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να αναζωογονούμε το σώμα μας και να εγκρίνονται υγιείς ορμόνες, καθώς η βιοχημεία παίζει τεράστια σημασία στην επίτευξη της ευτυχίας μας. Ένα άρρωστο και κουρασμένο άτομο είναι δύσκολο να βιώσει την ευτυχία, αν και όχι απίθανο. Μεγαλύτερες πιθανότητες όμως έχει ένας άνθρωπος που νιώθει ζωντανός, δυνατός, που το σώμα του απορρέει ζωτικότητα και σθένος, να νιώσει ικανοποίηση. Η καθημερινή άσκηση, είτε είναι γρήγορο βάδισμα, ήπιο τρέξιμο, κάποιο άθλημα, βοηθάει στην διατήρηση του ιδανικού βάρους, της ευεξίας και της αίσθησης της φροντίδας του εαυτού καθώς έχει θετικά αποτελέσματα στο σώμα μας και στην ψυχή μας.

• Κάλλος: Φύση και τέχνη. Η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε εσωτερικά την ομορφιά που μας προσφέρει η φύση και η Τέχνη είναι αδιαμφισβήτητα ένα σκαλοπάτι προς την ευτυχία. Μπορεί να νιώθουμε μεγάλη αγαλλίαση και ευτυχία μπροστά σε ένα καλοκαιρινό, πορτοκαλοκόκκινο ηλιοβασίλεμα, στην θέα ενός καταπράσινου λιβαδιού με πολύχρωμα λουλούδια, στο άκουσμα κελαηδίσματος πουλιών, στην ησυχία του δάσους, στον ήχο των κυμάτων. Με τον ίδιο τρόπο η Τέχνη αντιγράφει την φύση προσφέροντας μας, στιγμές ευτυχίας καθώς κοιτάζουμε έναν πίνακα ζωγραφικής, γεμίζει την καρδιά μας με μελωδίες μιας συναυλίας, ανακουφίζει την ψυχή μας παρακολουθώντας μια εμπνευσμένη θεατρική παράσταση, συγκινεί το είναι μας, διαβάζοντας ένα ποίημα. Η έκφραση, της δημιουργικότητας μας και η αναγνώριση του κάλλους είναι μείζονος σημασίας για την καθημερινή μας ευτυχία. Το να βρίσκουμε ομορφιά στο καθετί που μας περιβάλλει ή το να καταφέρουμε να μας περιβάλλει καθετί που εμπεριέχει ομορφιά είναι τέχνη.

Η λίστα μπορεί να μην τελειώσει ποτέ στην αναζήτηση της ευτυχίας. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τι είναι αυτό που κάνει την καρδιά μας και το μυαλό μας να χαμογελάει. Μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας κάποια από τα παραπάνω tips ή έστω να συλλογιστούμε πάνω σε αυτά. Με αγάπη και φως.

Από την Άννα Φύσσα, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας – Δασκάλα Ρέικι και Διαλογισμού Spiritual Coacher

IN FOCUS

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών.

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών.

Δέσποινα Πετρίδου 30/01/2021
7+1 λόγοι εξηγούν γιατί δεν χάνουμε κοιλιακό λίπος

7+1 λόγοι εξηγούν γιατί δεν χάνουμε κοιλιακό λίπος

Asist Team 28/01/2021
Δώστε χώρο στην καρδιά σας.

Δώστε χώρο στην καρδιά σας.

Μαίρη Αυγερινοπουλου 05/02/2021

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χαρμόσυνα νέα για τον Χάρι και την Μέγκαν

Χαρμόσυνα νέα για τον Χάρι και την Μέγκαν

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/02/2021
Μαρία Ηλιάκη: Baby boom

Μαρία Ηλιάκη: Baby boom

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/02/2021
Μία αληθινή ιστορία αγάπης

Μία αληθινή ιστορία αγάπης

Μαίρη Αυγερινοπουλου 14/02/2021