Το μικρό νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου κατάφερε να παραμείνει ανέγγιχτο από την πανδημία του κορωνοϊού και ήδη εμβολιάστηκαν κι οι, περίπου, 350 κάτοικοι του και πλέον χαρακτηρίζεται ως covid free προορισμός, που είναι πανέτοιμος να υποδεχθεί τους τουρίστες.

Με το που φθάνεις στο απάνεμο λιμάνι της Χάλκης η εικόνα, που αντικρίζεις σου κλέβει αμέσως την καρδιά, αφού μοιάζει με καρτ ποστάλ. Τα πανέμορφα αρχοντικά που το περιβάλλουν λες κι είναι ένα με τον γιαλό, με τις σκαλίτσες να οδηγούν από την εξώπορτα τους μεμιάς στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου δημιουργώντας μια εικόνα ακαταμάχητη.

Η πόλη της Χάλκης ή αλλιώς Νημποριό, δεν μπορεί παρά να σε συγκινήσει από την πρώτη κιόλας ματιά. Καταλαβαίνεις αμέσως ότι ο τόπος αυτός εκπέμπει μια μαγεία, μια ξεγνοιασιά και η ζωή φαίνεται ότι κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς. Το σίγουρο είναι ότι οι διακοπές θα είναι ήσυχες με ατέλειωτες ώρες χαλάρωσης.

Η εικόνα του οικισμού, που είναι και ο μοναδικός στο μικρό νησάκι των Δωδεκανήσων είναι γραφικός με διώροφα, στην πλειοψηφία, σπίτια σε όλη την χρωματική παλέτα με κεραμοσκεπές και με επιρροές από την πολυετή ιταλική κατοχή. Σκαλίτσες παντού, στα κεφαλόσκαλα των κτισμάτων, που για αυλή έχουν το Αιγαίο πέλαγος. Βεράντες στολισμένες με ομπρέλες, στο δεύτερο όροφο των σπιτιών δίνουν την δυνατότητα να αγναντεύεις το απέραντο γαλάζιο.  

Τα πλακόστρωτα δρομάκια  ανάμεσα στα αρχοντικά είναι πλημμυρισμένα με λουλούδια, που μαζί με το ίσκιο των δένδρων χαρίζουν ανάσες δροσιάς κάτω από τον καυτό ήλιο των Δωδεκανήσων. Από τα πιο όμορφα σημεία του Νημποριού είναι ο Δημαρχείο, ένα παλιό αρχοντικό  με το ρολόι με τον πετρόχτιστο πύργο του και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το μεγαλοπρεπή καμπαναριό.

Τα αυτοκίνητα είναι σχεδόν ανύπαρκτα στον οικισμό και όλα δημιουργούν μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα πλημμυρισμένη με ηρεμία και ρομαντισμό. Το νησί προσφέρεται για πεζοπορία και μπορείτε να το ανακαλύψετε με μεγάλους περιπάτους.

Για την προέλευση του ονόματος της  Χάλκης υπάρχουν δύο εκδοχές: είτε ονομάστηκε έτσι από τα ορυχεία και τα εργαστήρια επεξεργασίας χαλκού που υπήρχαν στο νησί κατά την αρχαιότητα, είτε από τη φοινικική λέξη «κάρκι» ή «κάλχι», που σημαίνει «πορφύρα», το όστρακο δηλαδή, που υπήρχε άφθονο στις ακτές της και το οποίο εμπορεύονταν οι Φοίνικες.

Πάνω από το Νημποριό και σε απόσταση 2,5 klm βρίσκεται το Χωριό, που είναι η παλαιά πρωτεύουσα της Χάλκης και βρίσκεται μακριά από το λιμάνι. Εκεί ζούσαν επί αιώνες οι κάτοικοι του νησιού για να έχουν θέα στο πέλαγος και να προστατεύονται  από τις επιδρομές των πειρατών. Πάνω από το Χωριό βρίσκεται το μεσαιωνικό κάστρο του νησιού, χτισμένο από τους Ιωαννίτες Ιππότες επάνω στα ερείπια αρχαίας ακρόπολης.

Για να φθάσεις στη «μαγική» Χάλκη, που έχει ανακηρυχθεί ως «Το νησί της Ειρήνης και της Φιλίας των Νέων όλου του Κόσμου» και έχει γίνει σημείο αναφοράς της απανταχού νεολαίας αρκεί να ταξιδέψεις ως την Ρόδο και μετά να περάσεις απέναντι είτε με πλοίο από το κεντρικό λιμάνι του νησιού των Ιπποτών, είτε με καταμαράν από το μικρότερο λιμάνι, την Κολώνα είτε να κατευθυνθείτε νοτιοδυτικά, 35 χλμ. από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» και  να περάσετε απέναντι με καραβάκι από το λιμανάκι Κάμειρος-Σκάλα.

Το γραφικό νησάκι της Χάλκης το αγκαλιάζουν ειδυλλιακές μικρές αμμώδης παραλίες με γαλαζοπράσινα διάφανα απάνεμα νερά, που δεν θα θέλεις να τις αποχωριστείς μέχρι να φύγει και η τελευταία λάμψη του αιγαιοπελαγίτικου ήλιου. Στις περισσότερες μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια και σε άλλες με καΐκι από το Νημποριό. Ο Πόνταμος είναι η πιο δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία του νησιού με κατάλευκη αμμουδιά με ομπρέλες, ξαπλώστρες και ταβέρνα. Η Φτεναγιά επίσης πανέμορφη,  με βότσαλα, ομπρέλες και με ταβέρνα. Η Κάνια είναι μια γραφική παραλία με βότσαλο, όπως το Γιάλι και η Αρέτα, που είναι προσβάσιμη μόνο με καραβάκι. Παντού τα νερά είναι διάφανα και γαλαζοπράσινα. Όμως και στην Τραχειά, η πρόσβαση γίνεται μόνο με καΐκι και η εικόνα είναι μοναδική καθώς η παραλία αυτή μοιάζει με ακρωτήριο και βρέχεται από δύο θάλασσες.

Τα θρησκευτικά μνημεία της Χάλκης είναι το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ, με την σπάνια εικόνα του Αγίου, το εκκλησάκι του Σταυρού του Ξύλου και το μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη Αλάργα, στο δυτικό τμήμα του νησιού, στην τοποθεσία Στάφια με το ξακουστό πανηγύρι του στις 29 Αυγούστου.

Μεταξύ Χάλκης και Ρόδου υπάρχουν μικρές νησίδες, που ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Χάλκης και οι περισσότερες είναι προστατευόμενοι βιότοπου του Natura 2000: Αλιμιά, Άγιος Θεόδωρος, Πάνω Πρασούδα, Κολόφωνας, Κρεβάτια, Μαελονήσι, Νησάκι, Μακρύ, , Στρογγύλη, Τραγούσα. Κάντε μία ημερήσια απόδραση στον νησάκι Αλιμιά, που βρίσκεται μεταξύ Χάλκης και Ρόδου και απολαύστε τις βουτιές και το κολύμπι.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τις τοπικές σπεσιαλιτέ όπως τα χαλκίτικα μακαρούνια, τα χαλκίτικα κουλιά, τα χειροποίητα ζυμαρικά δηλαδή σε σχήμα κοχυλιού, το οφτό κατσικάκι, που είναι γεμιστό με συκωτάκια, ρύζι και μυρωδικά, το γαριδάκι του νησιού, την κουλουρία αλλά και τα ξεροτήγανα με το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι.