TRAVEL

Βουδαπέστη, το διαμάντι του Δούναβη!

Η Βουδαπέστη είναι όντως ένα κόσμημα στο ταξίδι του Δούναβη στα κράτη από όπου περνά. Είναι παράλληλα δε και η μητρόπολη των spa της Ευρώπης γιατί 100 και πλέον ιαματικές πηγές αναβλύζουν στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

asist team
Asist Team /
Βουδαπέστη, το διαμάντι του Δούναβη!

Η Βουδαπέστη είναι ρομαντική, μεγαλοπρεπής, παραμυθένια, ρομαντική με τον Δούναβη να χωρίζει την πόλη στα δύο και να βάζει την δική του πινελιά στην εικόνα της με τις περίφημες γέφυρες, που μοιάζουν με γλυπτά λες και στεφανώνουν τον ποταμό.

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

Μεγαλοπρεπή κτίρια, μπαρόκ μνημεία, μέγαρα art nouveau κάνουν την πόλη να  μοιάζει  με ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα.

Λένε ότι το ταξίδι στο παρελθόν είναι σαν την πορεία στη γνώση, γιατί όσο πιο πολλά μαθαίνεις, τόσο πιο έντονα αντιλαμβάνεσαι την έλλειψή της. Έτσι είναι λοιπόν και η έρευνα για το παρελθόν. Όσο πιο πολλά μαθαίνεις τόσο πιο πολλά ανακαλύπτεις, αναζητώντας τις σωστές απαντήσεις για αυτά που βλέπεις, ακούς και σε βοηθούν να καταλάβεις μια πόλη, μια κουλτούρα, έναν λαό.

Ο Δούναβης χωρίζει τη Βούδα από την Πέστη

Η Βουδαπέστη, η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, είναι ένας ξεχωριστός προορισμός. Αποτελείται από δύο πόλεις, την Βούδα και την Πέστη, χτισμένες η μια απέναντι από την άλλη, στις όχθες του Δούναβη. Συνδέθηκαν μεταξύ τους το 1849, όταν χτίστηκε η πιο επιβλητική γέφυρα της χώρας, η γέφυρα των Αλυσίδων.

Η Γέφυρα των Αλυσίδων

Από την πρώτη φορά, που επισκέφθηκα την Βουδαπέστη την ερωτεύτηκα και δεν άργησαν να έρθουν διαδοχικά ταξίδια για να γίνει τελικά η δεύτερη κατοικία μου. Μαγεύτηκα από την ομορφιά και την επιβλητικότητα της αρχιτεκτονικής των κτιρίων της.

Η Βουδαπέστη, που την θεωρώ μία από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές πόλεις, δεν είναι μόνο ο Δούναβης και το Κάστρο της Βούδας, το οποίο αποτελεί σημαντικό μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και η πολύχρωμη κλασική αρχιτεκτονική της, οι μελωδίες από το πιάνο, τα τσιγγάνικα βιολιά, η έντονη ζωή της, η ουγγρική κουζίνας και ζαχαροπλαστική της.

Ο Δούναβης

Η Βούδα, στη δυτική όχθη, χτισμένη πάνω σε καταπράσινους λόφους είναι κατάλληλη για βόλτες στα δρομάκια και τις πλατείες αλλά και περιήγηση στα μνημεία και  τα μουσεία της, Από την άλλη στην Πέστη, στην ανατολική ακτή, που είναι επίπεδη θα συναντήσετε ιστορικά καφέ, κομψούς δρόμους με αριστοκρατικές πολυκατοικίες, πολυτελή καταστήματα και ξενοδοχεία, ιδιαίτερα εστιατόρια και έντονη βραδινή ζωή.

Το Κάστρο της Βούδας

Γενικώς, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε έναν όμορφο, αρχοντικό τόπο, γεμάτο μελωδίες από τα τσιγγάνικα βιολιά. Και όταν το βράδυ αντικρίζεις τις επτά περίφημες γέφυρες, που διασχίζουν τον Δούναβη από τον βορρά προς τον νότο υπέροχα φωταγωγημένες τότε το σκηνικό γίνεται μαγικό.

Η Βουδαπέστη όμως έχει και πολλά ιαματικά λουτρά, που είναι κάτι σαν τα δικά μας καφενεία για τους ντόπιους. Τα λουτρά είναι μια συνήθεια, που αρκετοί Ούγγροι τηρούν ευλαβικά σε σταθερό σημείο συνάντησης, σε σταθερή ώρα της μέρας και συνήθως πρωινή. Μια συνήθεια, που έχει ρίζες στην ιστορία από την εποχή των Ρωμαίων αλλά και των Οθωμανών κατακτητών.

Τα ιαματικά λουτρά είναι μια συνήθεια, που αρκετοί Ούγγροι τηρούν ευλαβικά, καθημερινά

Ένας άλλος ωραίος τόπος για να ανακαλύψεις την πόλη και τα μυστικά της, είναι κάνοντας ποδηλατάδα στις όχθες του Δούναβη. Θα συναντήσετε μάλιστα και αρκετά υπερπολυτελή ξενοδοχεία, διεθνών αλυσίδων όπως το Four Seasons, το Intercontinental, το Sofitel κ.ά., αλλά και σημεία, που αράζουν τα ποταμόπλοια, που κάνουν κρουαζιέρες στον ποταμό.

Το κάστρο, που στέκει επιβλητικό στην κορυφή του λόφου δίπλα στον Δούναβη είναι το βασιλικό ανάκτορο της Βούδας. Το μπαρόκ ανάκτορο στεγάζει σήμερα την Εθνική Πινακοθήκη και το Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης.

O Προμαχώνας των Ψαράδων

Ο λόφος του κάστρου περιβάλλεται από τη πιο τουριστική περιοχή της πόλης, διάσημη για τα μεσαιωνικά, μπαρόκ και νεοκλασικά σπίτια, εκκλησίες, δημόσια κτίρια και μνημεία. Ο λόφος συνδέεται με τη πλατεία Κλαρκ Άνταμ και τη Γέφυρα των Αλυσίδων με τελεφερίκ. Τα ελικοειδή πλακόστρωτα σοκάκια και τα καταπράσινα μονοπάτια του Castle Hill είναι γεμάτα μνημεία από την εποχή της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Εκεί και ο Προμαχώνας των Ψαράδων -Halaszbastya-, που είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης. Οι επτά πύργοι χαρακτηρίζουν τους επτά οπλαρχηγούς, που είχαν οδηγήσει τις φυλές του στην Ουγγαρία για να εγκατασταθούν το 895μ.Χ. και να δημιουργήσουν την σημερινή χώρα. Από τις βεράντες του προμαχώνα  θα έχετε την καλύτερη πανοραμική θέα της Βουδαπέστης. Μπροστά του βρίσκεται και το άγαλμα του Αγίου Στεφάνου, του πρώτου Ούγγρου βασιλιά, που είναι ένα ιστορικό μνημείο για την χώρα.

Tο άγαλμα του Αγίου Στεφάνου

Στην καρδιά όμως της περιοχής του κάστρου βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Ματθαίου –Matyas Templom, που πήρε το όνομα της από το βασιλιά Ματθαίο που ήταν  προστάτης των Τεχνών και της διαφώτισης.

H εκκλησία του Αγίου Ματθαίου

Κάντε στάση για καφέ και επιλέξτε το ιστορικό Cafe Ruszwurm με τα εξαιρετικά γλυκά του. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το διάσημο dobos torte αλλά και το μοναδικό somlói galuska.

Το 1873, όταν οι δυο πόλεις ενώθηκαν άρχισε  και ο ρυθμός ανάπτυξης της πόλης. Τότε χτίστηκαν τα πάρκα της πόλης καθώς επίσης και η πολύ chic  λεωφόρος Αντράσι – Andrássy-, που εκτείνεται από το κέντρο ως το μεγάλο πάρκο. Αρχικά εκεί υπήρχαν παλάτια και ήταν η περιοχή που κατοικούνταν από την αριστοκρατία.

H λεωφόρος Αντράσι

Σήμερα πολλά από αυτά τα κτίρια, φιλοξενούν πρεσβείες. Εκεί χτίστηκε και η επιβλητική Όπερα, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την Όπερα της Βιέννης αφού είναι εφάμιλλη σε λαμπρότητα. Έχει εντυπωσιακή πρόσοψη διακοσμημένη με αγάλματα των σπουδαιότερων εθνικών συνθετών: Φέρεντς Έρκελ και Φραντς Λιστ, ενώ εντυπωσιακοί φανοστάτες φωτίζουν τα πέτρινα σκαλοπάτια και την είσοδο του κτιρίου.

Η λεωφόρος είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς δρόμους με πολυτελείς μπουτίκ αλλά και ωραίες καφετέριες, εστιατόρια και θέατρα.

Πολυτελείς μπουτίκ στη Λεωφόρο Αντράσι

Στο τέλος της λεωφόρου Αντράσι συναντάμε την Πλατεία Ηρώων -Hősök tere- , που χτίστηκε προς τιμήν των ηρώων της Ουγγρικής ιστορίας εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με το πόσο μεγάλη είναι. Στο κέντρο της, είναι το Μνημείο της Χιλιετίας, με τον αρχάγγελο Γαβριήλ στην κορυφή του και είναι πλαισιωμένο από ημικύκλια με αγάλματα βασιλέων. Αυτό το μνημείο ανεγέρθηκε για τον εορτασμό της χιλιετίας  από την άφιξη των Μαγυάρων στην Ουγγαρία.

H Πλατεία Ηρώων

Ακριβώς δίπλα στην πλατεία βρίσκεται το πάρκο της πόλης, το Városliget, ένα πάρκο ψυχαγωγίας και ανάπαυσης. Καταπράσινο τοπίο με μια λίμνη, που δίνει την δυνατότητα στους Ούγγρους να κάνουν βαρκάδες, κανό και θαλάσσιο ποδήλατο του καλοκαιρινούς μήνες αλλά και πατινάζ τον χειμώνα όταν η λίμνη παγώνει και μεταμορφώνεται σε παγοδρόμιο.

Υπάρχουν επίσης διάφορα μνημεία, μουσεία, ένας ζωολογικός κήπος, το κάστρο Βαϊνταχουνιάντ, ένα από τα δέκα καλύτερα κάστρα της Ευρώπης  αλλά και  τα διάσημα ιαματικά λουτρά Σέντσενι – Széchenyi-, κορυφαίο αξιοθέατο της πόλης.

Τα ιαματικά λουτρά Σέντσενι

Επί της όχθης του Δούναβη, στην Πέστη βρίσκεται το ιδιαίτερα εντυπωσιακό κτίριο του κοινοβουλίου. Είναι χτισμένο σε νεογοτθικό στυλ με 611 δωμάτια, 268 μέτρα μήκος και με έναν τρούλο ύψους 96 μέτρων. Το βράδυ που φωτίζεται πολύ εντυπωσιακά και αντικατοπτρίζεται στα νερά του Δούναβη.

To κτίριο του Kοινοβουλίου

Πιο κάτω και στην ευθεία της γέφυρας των Αλυσίδων θα συναντήσετε την βασιλική του Αγίου Στεφάνου, την μεγαλύτερη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Ουγγαρίας, που φαίνεται από κάθε σημείο της πόλης. Εκεί μπορεί κανείς να δει το διατηρημένο δεξί χέρι του Άγιου Στέφανου, του πρώτου χριστιανού βασιλιά της Ουγγαρίας και ιδρυτή της χώρας. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά κειμήλια της χώρας, που φυλάσσεται σε γυάλινη λειψανοθήκη. Κάθε 20 Αυγούστου, που είναι η επέτειος του θανάτου του, τίθεται σε δημόσιο προσκύνημα.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου

Ο Δούναβης στο πέρασμα του σχηματίζει δύο νησιά μέσα στην Βουδαπέστη, το Όμπουντα και το Νησί της Μαργαρίτας, Margitsziget μια καταπράσινη όαση στην καρδιά της πόλης κι έναν από τους πιο δημοφιλής τόπους αναψυχής των κάτοικων της πρωτεύουσας. Το εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς νησί είναι καταπράσινο, γεμάτο δέντρα, παρτέρια με λουλούδια, σιντριβάνια με πίδακες, που κινούνται ρυθμικά τα νερά με μουσική, πισίνες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, υπαίθριο θέατρο και σινεμά, αθλητικές εγκαταστάσεις, νεροτσουλήθρες και spa όπως το Palatinus.

Ο όμορφος πύργος του νερού της νήσου Μαργαρίτας

 

Τα ιαματικά λουτρά Palatinus, στο νησί της Μαργαρίτας

Γιαπωνέζικος κήπος στο νησί της Μαργαρίτας

Κοντά στη γέφυρα της Ελευθερίας, στην Πέστη θα συναντήσετε την μεγάλη αγορά The Great Market Hall (Nagyvasarcsarnok). Πρόκειται για την μεγαλύτερη αγορά της Βουδαπέστης, όπου το κτίριο μοιάζει περισσότερο με σιδηροδρομικό σταθμό. Αν θελήσετε να την επισκεφθείτε θα βρείτε εκτός από φρούτα, λαχανικά, φρέσκα ψάρια και γαλακτοκομικά είδη, τα ντόπια σαλάμια, την ουγγρική πάπρικα αλλά και τοπικά σνακ, κρασιά και ποτά όπως το Tokaj, την Palinka (ποτό φτιαγμένο από φρούτα) και το Unicum. Δοκιμάστε επίσης τα langos, που είναι κάτι ανάμεσα σε λουκουμά και τηγανίτα. Είναι το αγαπημένο τους junk food, κάτι σαν το δικό μας σουβλάκι, που μπορεί να γίνει είτε αλμυρό είτε γλυκό ανάλογα με το τι θα επιλέξετε να το συνοδεύσετε.

Η γέφυρα της Ελευθερίας

Για το τέλος άφησε την οδό Vaci Utca, τον πεζόδρομο της Πέστης, που είναι γεμάτος κόσμο μέρα και νύχτα και αποτελεί το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της Βουδαπέστης. Είναι κοντά στον Δούναβη και τερματίζει στο Great Market Hall.

Great Market Hall

Στον πεζόδρομο θα βρείτε καταστήματα με γνωστές φίρμες και τουριστικά είδη, αντικερί αλλά και ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ. Εκεί θα συναντήσετε και το Gerbeaud Cafe, ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα ζαχαροπλαστεία -καφέ της Βουδαπέστης. Δοκιμάστε τα κλασικά Dobos cake, Esterházy cake και Gerbeaud cake και στο μπιστρό του μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την ουγγρική κουζίνα.

Esterházy cake

Με έντονες επιρροές από τα Βαλκάνια, τους Οθωμανούς αλλά και τους Γάλλους, η ντόπια κουζίνα φημίζεται για τη σούπα γκούλας, το φουαγκρά και τα καπνιστά λουκάνικα. Επίσης υπάρχουν πολλές σπεσιαλιτέ με χοιρινό, ελάφι και βοδινό. Όσο για τα ψάρια δημιουργούν γκουρμέ σπεσιαλιτέ με κυπρίνο, πέρκα και πέστροφα.

Το New York Cafe είναι ένα από τα πιο όμορφα εστιατόρια της πόλης διακοσμημένο σε μπαρόκ στυλ με μαρμάρινη σκάλα, με περίτεχνο κιγκλίδωμα και βελούδινη κουπαστή. Το σκηνικό συμπληρώνουν τα ξύλινα τραπέζια με τις γυάλινες επιφάνειες και οι κόκκινες βελούδινες καρέκλες, που κάνουν τον χώρο να μοιάζει με αίθουσες παλατιού. Άνοιξε τις πύλες του 1894 και υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα σημεία συνάντησης καλλιτεχνών στην ανατολική Ευρώπη. Η αίγλη του είναι διαχρονική και πρόσφατα, απέκτησε τον τίτλο του «ωραιότερου καφέ στον κόσμο».

To «ωραιότερο καφέ στον κόσμο», New York Cafe

Πολύ καλά εστιατόρια στη Βουδαπέστη επίσης είναι: το Stand, ένα από τα έξι εστιατόρια με αστέρι Michelin, που προβάλλει την ουγγρική γαστρονομία, το «αδελφάκι» του το Stand25, με chef βραβευμένο επίσης με αστέρι Michelin, το Cupákos για τους λάτρεις του κρέατος -διαθέτει και κρεοπωλείο στο εσωτερικό του-, το Babel βραβευμένο με αστέρι Michelin με κουζίνα επηρεασμένη από την Τρανσυλβανία με μοντέρνες πινελιές.

Άλλο ένα ιδιαίτερο εστιατόριο είναι μεσαιωνικό, το Sir Lancelot, στην οδό Podmaniczkyutca, όπου εκτός από καλή κουζίνα έχει και σόου με χορούς, μάχες με σπαθιά και ζωντανή μουσική, που σε μεταφέρει στην Μεσαιωνική εποχή. Ο διάκοσμος του ανάλογος από την εποχή των ιπποτών με πανοπλίες, όπλα ενώ δεν υπάρχουν πιρούνια και οι θαμώνες τρώνε  με τα χέρια για να αισθανθούν ότι μπαίνουν για τα καλά στο κλίμα της εποχής.

To ιδιαίτερο εστιατόριο, Sir Lancelot

Η νυχτερινή ζωή γενικά στη Βουδαπέστη συναρπάζει.

Τέλος κλείνοντας την βόλτα στην Βουδαπέστη, θα ήθελα να αναφερθώ και στον φανταχτερό κόσμο της F1, αφού η Ουγγαρία ήταν το πρώτο, πρώην κομμουνιστικό κράτος, που οργάνωσε αγώνες όταν την αποκάλυψε ο Βernie Ecclestone το 1986. Η πίστα της Βουδαπέστης, το Hungaroring κατασκευάστηκε μόνο μισή ώρα από το κέντρο της πόλης και δεν σταμάτησε από τότε να ανήκει στο πρόγραμμα του πρωταθλήματος αγώνων Φόρμουλας 1.

 

Εgészségünkre!, που στα Μαγγιάρικα σημαίνει «Στην Υγειά Μας».

Από τον Αντώνη Αργυρόπουλο, Executive director /International Broadcast Network

Επιμέλεια: Γωγώ Αυγερινοπούλου

 

Φωτογραφίες και βίντεο: Aπό το προσωπικό αρχείο του Αντώνη Αργυρόπουλου

Photo by Koen van Engelen on Unsplash

Photo by Daniel Olah on Unsplash

Photo by Bence Balla-Schottner on Unsplash

Photo by Anastasia Zhenina on Unsplash

Photo by Victor Malyushev on Unsplash

Photo by Florian van Duyn on Unsplash

Photo by Liam Arning on Unsplash

Photo by Keszthelyi Timi on Unsplash

Photo by Alana Harris on Unsplash

 

ΚΟΣΜΙΚΑ

The pop up project: Christmas in the garden

The pop up project: Christmas in the garden

Μαίρη Αυγερινοπουλου 23/12/2021
“Σμύρνη μου αγαπημένη”: Πρεμιέρα στους κινηματογράφους

“Σμύρνη μου αγαπημένη”: Πρεμιέρα στους κινηματογράφους

Μαίρη Αυγερινοπουλου 22/12/2021
«Sing 2» στους κινηματογράφους

«Sing 2» στους κινηματογράφους

Μαίρη Αυγερινοπουλου 23/12/2021

TRENDING

«Συνταγές με …ιστορία» και την υπογραφή της Μαρίκας Μητσοτάκη

«Συνταγές με …ιστορία» και την υπογραφή της Μαρίκας Μητσοτάκη

Μαίρη Αυγερινοπουλου 29/11/2021
Η Μαρία Ολυμπία πρωταγωνιστεί σε διαφήμιση!

Η Μαρία Ολυμπία πρωταγωνιστεί σε διαφήμιση!

Γωγώ Αυγερινοπούλου 16/11/2021
Σίλια Κριθαριώτη: Έλαμψε στα British Fashion Awards 2021

Σίλια Κριθαριώτη: Έλαμψε στα British Fashion Awards 2021

Γωγώ Αυγερινοπούλου 02/12/2021