ΤΑΞΙΔΙ

Γιβραλτάρ,εκεί όπου ο Ατλαντικός σμίγει με την Μεσόγειο

Το Γιβραλτάρ, γνωστό και ως «Gib» ή και «Τhe Rock» είναι ένα από τα πιο μικροσκοπικά κρατίδια της Ευρώπης, που αν και βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου ακριβώς δίπλα στην Ισπανία εντούτοις είναι ένα μικρό υπερπόντιο βρετανικό έδαφος.

asist team
Γωγώ Αυγερινοπούλου /
Γιβραλτάρ,εκεί όπου ο Ατλαντικός σμίγει με την Μεσόγειο

Η ζωή στη μικρή χώρα, που απλώνεται πάνω στη βραχώδη χερσόνησο με έκταση 6,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 34.000 κατοίκους έχει ήδη επιστρέψει στους φυσιολογικούς ρυθμούς, δηλαδή εποχή προ COVID. Κι αυτό γιατί σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του έχουν εμβολιαστεί, όπως και οι εργαζόμενοι, που μετακινούνται μεταξύ Γιβραλτάρ και των γειτονικών χωρών. Η καθημερινότητα έχει επιστρέψει στη ζωή των ντόπιων όπως και η μη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Όσο για τα εστιατόρια και τα μπαρ κι αυτά παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 2 τα ξημερώματα.

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

Ο «βράχος», το μικροσκοπικό αυτό κομμάτι γης είναι ένα μέρος ιδιαίτερο, με μεγάλη στρατιωτική ιστορία, γεμάτο σπηλιές και σήραγγες. Είναι ένα σημείο έριδος για αιώνες μεταξύ Βρετανίας και Ισπανίας, που κατέληξε τελικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού η χερσόνησος, που βρίσκεται στο στενό μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής είναι ένας εμπορικός κόμβος μεγάλης σημασίας.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ηρακλής χρησιμοποίησε την υπεράνθρωπη δύναμή του για να χωρίσει το βουνό, που ένωνε τις δύο ηπείρους, Ευρώπη και Αφρική για να περάσει ανάμεσα τους. Έτσι δημιουργήθηκαν οι Ηράκλειες Στήλες αλλά ένωσε και τον Ατλαντικό με τη Μεσόγειο και σχημάτισε το Στενό του Γιβραλτάρ.

Αν και η περιοχή αποτέλεσε πεδίο ελέγχου Φοινίκων, Ελλήνων και Ρωμαίων με το πέρασμα των χρόνων κατακτήθηκε από Ισπανούς, Μαυριτανούς και φυσικά Βρετανούς.

Οι επιρροές της περιοχής είναι ένα συνονθύλευμα πολιτισμών Αράβων, Ισπανών και Βρετανών.

Αρχικά η περιοχή ονομαζόταν Ηράκλειες Στήλες, όμως όταν ο μουσουλμάνος κατακτητής Ταρίκ Μπιν Ζιγιάντ πέρασε από την Αφρική στην Ευρώπη και κατέκτησε την περιοχή άλλαξε όνομα και πήρε το όνομα Γιβραλτάρ, που σημαίνει το βουνό του Ταρίκ.  Η μαυριτανική κατοχή στην Ιβηρική χερσόνησο διήρκησε για σχεδόν 800 χρόνια. Το 1462 το Γιβραλτάρ ενσωματώθηκε στην Ισπανία για να βρεθεί στη βρετανική κυριαρχία το 1704 και για τρεις αιώνες να αμφισβητείται η «πατρότητά της» από τις δύο χώρες.

Σήμερα το «Gib», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένα από τα 14 βρετανικά υπερπόντια εδάφη. Έχει το δικό του Κοινοβούλιο και είναι αυτοδιοικούμενο, εκτός από την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, που ορίζονται από το Λονδίνο.

Στο Γιβραλτάρ υπάρχουν πολλά αξιοθέατα και είναι γνωστό για το αφορολόγητο shopping καθώς εκεί ισχύει το ΦΠΑ. Επίσης είναι ξακουστή η θέα από τον την κορυφή του εντυπωσιακού βράχου, που λες και αγγίζεις την Αφρική ατενίζοντας τα πλοία, εκεί που η Μεσόγειος θάλασσα συναντά τον Ατλαντικό ωκεανό.

Το Γιβραλτάρ όμως είναι γνωστό και για τους διάσημους τετράποδους κατοίκους του, τους Μακάκους Μπαρμπάρι, τους μοναδικούς ευρωπαίους πίθηκους, που ζουν εκεί και είναι ένα από τα αξιοθέατα της πόλης. Ο θρύλος μάλιστα λέει ότι αν φύγουν οι πίθηκοι τότε θα φύγουν από το Γιβραλτάρ και οι Βρετανοί. Ωστόσο, οι μακάκοι έχουν στρογγυλοκαθίσει στην κορυφή του βράχου και δεν πηγαίνουν πουθενά. Είναι περίπου 230, ενώ το όνομα Μακάκος Μπαρμπάρι προκύπτει από το «Βέρβεροι», που είναι οι Μουσουλμάνοι του Μαρόκο. Μάλιστα, πρόκειται για το μόνο άγριο είδος πιθήκων στην Ευρώπη. Για να τους συναντήσετε αρκεί να πάρετε το τελεφερίκ και να ανεβείτε στην κορυφή του βράχου. Προσοχή! Αν τους συναντήσετε μην τους ταΐσετε, παρ’ ότι είναι παμφάγα ζώα, γιατί μπορεί να γίνουν επιθετικοί.

Η θέα από εκεί είναι μοναδική, μπορείτε να απολαύσετε το όμορφο φυσικό τοπίο, αφού ευδοκιμεί πλούσια βλάστηση και να δείτε μερικά από τα εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά που κάνουν μία στάση στο ταξίδι τους, μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Φυσικά από εκεί θα αντικρίσετε πεντακάθαρα το Μαρόκο αν δεν υπάρχουν σύννεφα στον ορίζοντα.

Πάνω στον βράχο υπάρχει καφετέρια- εστιατόριο και αποβάθρες για να απολαύσετε ανεμπόδιστα την θέα. Όσο για το τελεφερίκ κοστίζει 31 αγγλικές λίρες- για 2 άτομα aller retour. Μπορείτε, επίσης,  να ανέβετε με το τελεφερίκ και να κατεβείτε με τα πόδια.

Όταν βρεθείτε στον βράχο αξίζει να επισκεφθείτε και το σπήλαιο του Αγίου Μιχαήλ (St Micheals). Είναι το μεγαλύτερο από τα 150 και πλέον σπήλαια του νησιού βρίσκεται 274 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι γεμάτο από εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το σπήλαιο είναι γνωστό για τους μύθους του, όπως αυτός, που θέλει ότι συνδέεται μυστικά με την Αφρική μέσω μιας σήραγγας μήκους 24 χιλιομέτρων αλλά και ότι προστάτεψε τους ανθρώπους του Νεάντερταλ, πριν από 40.000 χρόνια.

Στο νοτιότερο σημείο της χερσονήσου του Γιβραλτάρ είναι το Europa Point, που αξίζει να το επισκεφθείτε για τον ιστορικό φάρο Trinity του 19ου αι. και να παρακολουθήσετε τα πλοία, που διασχίζουν τη Μεσόγειο προς τον Ατλαντικό και αντίστροφα. Εκεί είναι και το εκκλησάκι της Nuestra Señora de Europa (το ιερό της Παναγίας της Ευρώπης) και το Τζαμί Ibrahim-al-Ibrahim.

Ένα νέο αξιοθέατο στο Γιβραλτάρ είναι η εναέρια γέφυρα Gibraltar Skywalk & Windsor Suspension Bridge, που ολοκληρώθηκε το 2018 και είναι ένα από τα κορυφαία πράγματα, που μπορείτε να  κάνετε όταν επισκεφθείτε τον βράχο. Η γέφυρα είναι σκαρφαλωμένη στα 340 μέτρα πάνω από τη Μεσόγειο και το Skywalk είναι μια απίστευτη εμπειρία καθώς ο γκρεμός βρίσκεται κάτω από τα πόδια σας. Εάν δεν φοβάστε τα ύψη περπατήστε πάνω στη εναέρια γέφυρα γιατί οι εικόνες που θα αντικρίσετε είναι εντυπωσιακές όπως και η θέα, που θα την απολαύσετε προς όλες τις κατευθύνσεις. Η γέφυρα συνδέεται επίσης με μια σειρά από μονοπάτια πεζοπορίας. Από εκεί το ηλιοβασίλεμα είναι μοναδικό.

Το Γιβραλτάρ είναι πολύ μικρό και αρκεί μία μέρα μόνο για να το εξερευνήσετε. Οπότε αν σκέφτεστε να κάνετε μία βόλτα στην γειτονική Ανδαλουσία μπορείτε να το περιλάβετε στο πρόγραμμά σας.

Εκτός από τον βράχο περιπλανηθείτε στην πόλη, που θυμίζει έντονα αγγλική πόλη κι όπως είχε πει ο βρετανός ποιητής Λόρι Λι «το Γιβραλτάρ είναι ένα κομμάτι του Πόρτσμουθ κομμένο και ρυμουλκούμενο 500 μίλια νότια». Ένα ωραίο σημείο για να απολαύσετε ένα γεύμα είναι η μαρίνα στο Ocean Village.

Κάντε μια βόλτα στην Main Street για αφορολόγητο shopping ή να απολαύσετε τον καφέ σας στα μαγαζιά με τα τραπεζάκια έξω ή γύρω από την πλατεία Casemates, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του δρόμου. Η πλατεία είναι ο μεγαλύτερος χώρος στο κέντρο της παλιάς πόλης πολύ δημοφιλής για τους επισκέπτες και τους ντόπιους. Εκεί βρίσκονται πολλά εστιατόρια  και γίνονται αρκετές υπαίθριες εκδηλώσεις και συναυλίες.

Αν δεν έχετε κλειστοφοβία επισκεφθείτε τις Σήραγγες της Μεγάλης Πολιορκίας, ένα θαύμα μηχανικής με συνολικό μήκος 51 χιλιομέτρων, με περάσματα, αίθουσες και αποθηκευτικούς χώρους, που βρίσκονται κάτω από τον βράχο. Η είσοδος τους είναι στο φυσικό καταφύγιο Upper Rock. Για όσους επιθυμούν γίνονται ξεναγήσεις.

Στο Γιβραλτάρ υπάρχει επίσης και ένα μικρό μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με είσοδο 5 λίρες.

Κάντε μια εκδρομή με πλοίο στη Bahía de Algeciras  και δείτε από κοντά τα παιχνιδιάρικα δελφίνια, που κολυμπούν εκεί. Αυτές οι περιηγήσεις είναι αναμφίβολα ένα από τα κορυφαία πράγματα, που μπορείτε να κάνετε στο Γιβραλτάρ. Η συναρπαστική αυτή βόλτα , που διαρκεί 75 λεπτά γίνεται με ειδικά κατασκευασμένο σκάφος, που ταξιδεύει δίπλα σε κοπάδι δελφινιών, που μπορεί να φθάνουν και τα 200, να κολυμπούν και κάνουν παιχνίδια στο Στενό του Γιβραλτάρ. Το θέαμα είναι συναρπαστικό όσο και η θέα που από την μια αντικρίζεις τις ακτές της Ισπανίας και από την άλλη του Μαρόκου. Τα ταξίδια εκτελούνται όλη την ημέρα από το Marina Bay και φροντίστε να κάνετε κράτηση για να εξασφαλίσετε θέση στην κρουαζιέρα.

Τέλος επισκεφθείτε και τις παραλίες για μια βουτιά στην Μεσόγειο. Μια σειρά από πολύχρωμα σπίτια σε παστέλ αποχρώσεις και πολλά παραθαλάσσια εστιατόρια δημιουργούν το όμορφο σκηνικό.  Η Ανατολική Παραλία, από το αεροδρόμιο είναι η μεγαλύτερη και η πιο δημοφιλής επειδή είναι αυτή με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Αν θέλετε να ανακατευτείτε με τους ντόπιους τότε επισκεφθείτε  τη μικρότερη παραλία Catalan Bay.

Α, μην ξεχάσω να σας πω ότι αν θέλετε να παντρευτείτε στο Γιβραλτάρ είναι εύκολο να γίνει στο ληξιαρχείο όπως ακριβώς έκαναν και ο Τζον Λένον με την Γιόκο Όνο, που ένωσαν εκεί την ζωή τους, στις 20 Μαρτίου του 1969.

 

 

 

 

ΚΟΣΜΙΚΑ

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/07/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/06/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/06/2022

ΚΟΣΜΙΚΑ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/06/2023