ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η νέα μόδα του Χόλλυγουντ για γρήγορο αδυνάτισμα

Φάρμακα ή δίαιτα- ποιος είναι τελικά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να χάσουμε βάρος; Η νέα τάση δε στο Χόλλυγουντ είναι οι ενέσεις. Είναι ασφαλείς; Αποτελεσματικές; Είναι η παχυσαρκία ασθένεια; Ο γιατρός, MD, PhD Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος, Κωνσταντίνος Μπουτσουρής, μας εξηγεί.

asist team
Μαίρη Αυγερινοπουλου /
Η νέα μόδα του Χόλλυγουντ για γρήγορο αδυνάτισμα

Νεότερη μελέτη, που παρουσιάστηκε, πρόσφατα, στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μελβούρνη (18-22 Οκτωβρίου του 2022) ανέδειξε ότι οι μέθοδοι που οδηγούν σε απώλεια βάρους διαφέρουν για τις γυναίκες και τους άντρες.

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

Ειδικότερα, οι γυναίκες φαίνεται πως χάνουν περισσότερο βάρος, όταν λαμβάνουν ειδικά σκευάσματα για την απώλειά του, ενώ αντίθετα οι άντρες τείνουν να αδυνατίζουν αποτελεσματικότερα ακολουθώντας κάποια δίαιτα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την Alyssa Susanto και των συναδέλφων της Σχολής Ιατρικής και Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ.

Μετά την αποκάλυψη του Ίλον Μασκ και των αδελφών Καρντάσιανς ότι αδυνατίζουν όχι μέσα από δίαιτα ή γυμναστική, γιατί πλέον βαριούνται, αλλά από μια ένεση οι άνθρωποι που δίνουν αγώνα με τα κιλά έχουν αναθαρρήσει !!

Τα φάρμακα για τον διαβήτη έχουν γίνει η ακριβή νέα «μόδα» του Χόλιγουντ για γρήγορο αδυνάτισμα. Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ,ο οποίος έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν του αρέσει να γυμνάζεται, αφότου ο πατέρας του τον επέκρινε για τις κακές διατροφικές του συνήθειες, είναι το τελευταίο διάσημο πρόσωπο που παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το Wegovy, μια ένεση που χρησιμοποιείται για τη χρόνια διαχείριση βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη.

Όταν ρωτήθηκε στο Twitter από μια θαυμάστρια που του έκανε κομπλιμέντα για τη νέα του σιλουέτα «Ποιο είναι το μυστικό σου;» ο Μασκ απάντησε: «Νηστεία» και «Wegovy».

Ο Μασκ είναι ο πιο πρόσφατος… σταρ που χρησιμοποιεί μια υψηλή δόση του δημοφιλούς φαρμάκου για τον διαβήτη σεμαγλουτίδη, το οποίο έχει γίνει viral στο TikTok με influencers που διαφημίζουν τα… μυριάδες οφέλη απώλειας βάρους. Και μια σειρά από διασημότητες, συμπεριλαμβανομένης της Kιμ Καρντάσιαν, εικάζεται ότι χρησιμοποιούν τα φάρμακα για απώλεια βάρους. «Πώς η Kim έχασε τόσο πολύ βάρος τόσο γρήγορα; Παίρνει Ozempic;»

Το Ozempic αποτελείται από μια ένωση, τη σεμαγλουτίδη, που προορίζεται για άτομα με διαβήτη τύπου 2 και χρησιμοποιείται για μακροχρόνια διαχείριση βάρους. Ωστόσο, χρησιμοποιείται από περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι απλώς θέλουν να χάσουν γρήγορα πέντε έως 10 κιλά. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν Wegovy έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το σωματικό βάρος κατά 15%.

Το Ozempic εγκρίθηκε για πρώτη φορά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) στη χαμηλότερη δόση του 1 χιλιοστόγραμμο, ωστόσο, η δόση των 2,4 χιλιοστόγραμμων έχει δείξει πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα.
Προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα διαπίστωσε ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι συμμετέχοντες στην έρευνα που έκαναν ένεση με το Ozempic εβδομαδιαία έχασαν 37 κιλά.

Ωστόσο, οι γιατροί προτρέπουν – όπως σε κάθε φάρμακο – να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στις παρενέργειες.

«Ο κίνδυνος παρενεργειών στο γαστρεντερικό, όπως: ναυτία, έμετος, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα αποτελεί προειδοποίηση για τους ασθενείς», επισήμανε στη The Post ο Δρ Ρόμπερτ Γκλάτερ, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Lenox Hill.

Το Asisters,gr συνάντησε, με αφορμή την νέα τάση στη δίαιτα, τον διακεκριμένο γιατρό, MD, PhD Ενδοκρινολόγο-Διαβητολόγο, Κωνσταντίνο Μπουτσουρή. Προσηνής κι εξαιρετικά επεξηγηματικός, μας ανέλυσε γιατί η παχυσαρκία είναι ασθένεια για τον δυτικό κόσμο και πόσο η πανδημία του covid-19 κι η καραντίνα έχουν αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία μας.

Ο Κωνσταντίνος Μπουτσουρής είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα τον τρόπο επίδρασης των γονιδίων στην εκδήλωση και στη θεραπεία της παχυσαρκίας -την οποία την χαρακτηρίζει νόσο της εποχής μας- αλλά  και του σακχαρώδη διαβήτη. Φυσικά και μας μίλησε και για την απώλεια βάρους μέσω ενέσεων καθώς είναι το θέμα των ημερών στην ιατρική κοινότητα αλλά και γενικότερα στην κοινωνία.

Τελικά είναι καλό ή κακό να έχουμε παραπάνω κιλά; Πολύς θόρυβος έγινε από τον χώρο της σόου -μπίζ, της πολιτικής, της τηλεόρασης με βολές εκατέρωθεν από παρουσιαστές και πολιτευτές τόσα στα ΜΜΕ όσο και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για το αν οι υπέρβαροι μπορούν να αποτελούν πρότυπο για την νέα γενιά.

H σύγχρονη κοινωνία προσπαθεί μέσα από το κίνημα του metoo, του diversity, αλλά και με δράσεις ενάντια στο body shaming και στο bullying φαίνεται ότι θέλει να βάλει ένα φρένο στο κυνήγι κατά των υπέρβαρων ατόμων που δέχονται ρατσιστικά και προσβλητικά σχόλια και μια συνεχή λεκτική και ψυχική βία. Γιατί η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει…

Ο ιατρός, με την ιδιαίτερη εμπειρία που έχει στην αντιμετώπιση του  σακχαρώδη διαβήτη, του θυρεοειδή, των ορμονικών διαταραχών, αλλά και την ειδικότητα του στον μεταβολισμό και στη διατροφή, μας μίλησε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από υπέρογκη πληροφορία, γύρω από την ιατρική επιστήμη και φιλτράρει όλες τις γνώσεις, που φθάνουν στα αυτιά μας.

Ο Κωνσταντίνος Μπουτσουρής, μας εξηγεί ότι η κατάλληλη  θεραπεία για τον κάθε ασθενή είναι ξεχωριστή και ότι πρώτα από όλα αν θέλει κάποιος να χάσει κιλά πρέπει να κάνει ένα πολύ δύσκολο αγώνα με τον εαυτό του, να τον πιστέψει και θα τα καταφέρει.

Τα  τελευταία δύο χρόνια η λέξη «πανδημία» μπορεί να είναι συνυφασμένη με τον κορονοϊό αλλά  στο προσκήνιο έχει μπει μία άλλη ασθένεια που απειλεί τη δημόσια υγεία  με τις διαστάσεις που λαμβάνει: η παχυσαρκία. Λέγεται από την ιατρική επιστημονική κοινότητα ότι ένας στους πέντε ενήλικες (20%) στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τους υπέρβαρους, δηλαδή το 50% των ενηλίκων, έχει βάρος -και λίπος- πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Ποια είναι τα αίτια; Ειδικά στις γυναίκες το πρόβλημα όπως διαπιστώνεται είναι μεγαλύτερο μετά την εμμηνόπαυση.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει κάποιος να αντιπαρέλθει για να πολεμήσει την οποιαδήποτε ασθένεια είναι η πανδημία η ίδια. Να μην είναι συνέχεια στο μυαλό του η πανδημία ,γιατί ο φόβος είναι κακός σύμβουλος για τον άνθρωπο. Λοιπόν το lockdown έγινε, ζήσαμε τι σημαίνει καραντίνα και κανείς δεν ξέρει να μας πει στο μέλλον αν μπορεί να ξανά υπάρξει κι αν θα ξαναζήσουμε κάτι ανάλογο. Έτσι, αν κάποιος στην πανδημία είχε περιττά κιλά και στην πανδημία πήρε ακόμη περισσότερα δεν θα πρέπει να τα παρατήσει. Με τίποτα! Θα ατσαλώσει την θέλησή του γιατί όλα έχουν να κάνουν με την ψυχολογία και θα πει εγώ θα φτάσω σιγά -σιγά στα κιλά που θέλω. Είναι σπουδαίο επίτευγμα. Ξέρετε είναι πολύ δύσκολο να χαθούν κιλά, πόσω μάλλον πολλά κιλά. Προσωπικά επιβραβεύω τους ασθενείς μου που χάνουν ακόμη και δυο και πέντε και 10 κιλά και πόσο μάλιστα περισσότερα. Θέλει όμως μεγάλη πειθαρχία. Δεν είναι εύκολο να χάσεις κιλά και μιλάω με την ιατρική μου ιδιότητα. Για την απώλεια κιλών απαιτείται καλή διατροφή. Και τι εννοώ καλή διατροφή; Πολύ απλά, εννοώ την αποφυγή των σύγχρονων επεξεργασμένων ζαχάρων. Θέλουμε ζάχαρη; Δεν υπάρχει θέμα.  Η βρώση ζάχαρης, από τα φρούτα, την μαύρη σοκολάτα, το ταχίνι, το μέλι, δεν μας πειράζει καθόλου. Η φυσική παραγωγή της ζάχαρης μέσα από τα προϊόντα της γης μας δίνει μάλιστα και ενέργεια. Ό,τι ζωντανό και φρέσκο μας κάνει καλό. Πάμε τώρα στον τομέα που λέγεται  άσκηση. Πολλοί άνθρωποι σήμερα περπατάνε, αλλά συνεχίζουν να έχουν περιττά κιλά. Για μένα η άσκηση όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά πρέπει να είναι στοχευμένη. Η άσκηση θέλει χρόνο και να την κάνουμε με χαρά. Αλλιώς αν μπαίνουμε σ ένα πρόγραμμα γυμναστικής με άγχος και με αίσθημα κόπου θα έχουμε αρνητικό και αντίθετο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της παχυσαρκίας πέρα από την διατροφή και την άσκηση; Με φαρμακευτική αγωγή , με επέμβαση ιατρική; Πόσο έχει εξελιχθεί η επιστήμη πάνω στην αντιμετώπιση της νόσου; Ποια επιτυχία των φαρμάκων αυτών, ενέσεων, χαπιών σχετικά με τον μεταβολισμό;

Ναι υπάρχουν καινούργια φάρμακα που θα βοηθήσουν τους παχύσαρκους να χάσουν κιλά για να τους δώσουν ένα έναυσμα για να ακολουθήσουν ένα καινούργιο τρόπο ζωής. Και ναι είναι αποτελεσματικά. Δημιουργούν στον ασθενή μια αίσθηση κορεσμού κι αυτό είναι πολύ θετικό κι επέρχεται μια ισορροπία για να μην ξεσπά ο ασθενής σε συναισθηματική υπερφαγία. Πέρα από τις ενέσεις που λύνουν το πρόβλημα, ο κλασικός τρόπος αντιμετώπισης του πάχους είναι η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση κι ο επαρκής καλός ύπνος. Οι άνθρωποι που δεν έχουν καλό και επαρκή ύπνο παχαίνουν. Το να κοιμάται καλά κάποιος τον βοηθάει να χάνει βάρος.  Αλλιώς η κορτιζόλη η οποία έχει άμεση σχέση με το βάρος μπλοκάρει τον μεταβολισμό και τον οργανισμό μας και δεν μας βοηθάει να χάσουμε τα κιλά μας. Καλός ύπνος λοιπόν, αυτό συνιστώ. Η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική. Τι θέλω να πω; Θέλεις τα γονίδια μας, θέλεις η άσχημη διατροφή με πολύ λίπος, υδατάνθρακες, θες η καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης, θέλεις ο θυρεοειδής, θέλεις οι λίγες ώρες ύπνου; Εμείς οι γιατροί μιλάμε κυρίως για διατροφή και φυσική δραστηριότητα αλλά η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και πρέπει να γίνουν εξετάσεις. Η παχυσαρκία είναι ασθένεια. 

-Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα, τι επιπτώσεις επιφέρει στην υγεία μας;  Συγκεκριμένα τι νοσήματα συνοδεύουν την παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία οδηγεί σε διαβήτη. Σε προβλήματα ορθοπεδικά και μάλιστα σοβαρά με τις αρθρώσεις. Επίσης η παχυσαρκία δημιουργεί καρκίνο. Δυστυχώς.

Ποιες είναι οι ιατρικές οδηγίες που μπορείτε να δώσετε ώστε να νιώθει ένας οργανισμός ότι έχει απολαύσει το φαγητό του και ότι δεν τον διακατέχει η στέρηση και η πείνα; Ειδικά για τους Μεσογειακούς λαούς το φαγητό και η καλή παρέα γύρω από ένα τραπέζι είναι κοινωνικοποίηση και τρόπος ζωής.

Οι Έλληνες, αγαπούν το πολύ φαγητό, το έχουν συνδυάσει και με την κοινωνικοποίηση, όπως επισημαίνετε, με την απόλαυση, την ευδαιμονία, την διασκέδαση. Δεν αντιλέγω αλλά μπορεί να βγουν έξω να φάνε με την παρέα τους αλλά να μην επιλέξουν τζάνκ φουντ  ή μεγάλες ποσότητες φαγητού. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε παιδεία πάνω στην διατροφή. Έχουμε ένα σύνδρομο κατοχής. Βλέπεις τους Γάλλους, δεν είναι παχύσαρκοι και λατρεύουν το φαγητό. Θα καθίσουν στο τραπέζι και θα φάνε μια μπριζόλα, μια μερίδα καρπούζι. Δεν είναι μίζεροι και εμείς large.  Θα μου πείτε πλέον με την οικονομική κρίση είναι δύσκολο να έχουμε κάθε μέρα ψάρι στο τραπέζι μας. Είναι σαφέστατο ότι η ποιότητα του φαγητού μας συνδυάζεται και με την οικονομική κατάσταση. Αλλά ακόμη κι έτσι η μεσογειακή διατροφή, με τα λαχανικά της είναι ακόμη προσεγγίσιμη. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό που λέμε «καλή διατροφή». Θα φάνε πολύ ρύζι, μακαρόνια, άρα θα βρεθούν αργά ή γρήγορα αντιμέτωποι με τον διαβήτη. Η ανώτερη οικονομική τάξη ελέγχει καλύτερα το βάρος της από την κατώτερη οικονομική τάξη. Η παχυσαρκία έχει άμεση σχέση με την ταξική διαμόρφωση.

-Ποια άτομα καταφεύγουν σε υπερφαγία; Άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, με ανασφάλειες, με αδυναμίες εκπλήρωσης προσωπικών στόχων, με ελλιπή σεξουαλική ικανοποίηση  που υποκαθίσταται από την υπερβολική κατανάλωση τροφής, με συσσωρευμένο θυμό από την μη έκφραση των συναισθημάτων τους; Τι έχετε δει από τους δικούς σας ασθενείς; Γιατί καλύπτουν το συναισθηματικό τους κενό με το φαγητό, την ανηδονία, την οργή τους με την υπερκατανάλωση τροφής; Χρειάζεται και ψυχοθεραπεία στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;  

Πολύ σωστά . Πέρα από τον ενδροκρινολόγο, τον διαβητολόγο, τον διαιτολόγο και τον ειδικό γιατρό σε θέματα μεταβολισμού ο ίδιος ο ασθενής πρέπει να ψάξει και να συσχετιστεί μ’ ένα ψυχοθεραπευτή που θα τον βοηθήσει σ’ αυτή την μάχη με το χάσιμο των κιλών. Ο ασθενής που καταφεύγει στο φαγητό για απόλαυση ή για να καλύψει διάφορα συναισθηματικά κενά χρειάζεται βοήθεια ψυχολόγου για να καταφέρει μια ολιστική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Από κάποια στιγμή και έπειτα αν έχεις πάει στον ψυχολόγο σου, στο γιατρό σου , στον γυμναστή σου και δεν έχεις δει αποτέλεσμα, μπορεί να  φανώ σκληρός αλλά ίσως δεν θέλεις να χάσεις βάρος. Ίσως καλύπτεσαι από αυτή την απόλαυση. Ίσως σε ικανοποιεί που οι άλλοι ασχολούνται μαζί σου και σου λένε «μα κάνε μια προσπάθεια να αδυνατίσεις». Αλλά πρέπει να έχουμε αυτογνωσία στην ζωή. Καλή κι η απόλαυση αλλά έχει κι επιπτώσεις. Γιατί τα πολλά κιλά θα φέρουν άλλες ασθένειες.

Στη σημερινή εποχή κυριαρχεί το φαινόμενο body shaming, δηλαδή αρνητικά και επικριτικά σχόλια για το βάρος και το σώμα των άλλων. Το φαινόμενο σχετίζεται με την εργαλειοποίηση και την εμπορευματοποίηση του σώματος. Ένας άνθρωπος είναι μόνο θερμίδες και κιλά; Δεν είναι ψυχή, μυαλό, προσωπικότητα, καλλιέργεια;

Πραγματικά είναι απορίας άξιον γιατί πρέπει να μας αφορούν τα κιλά των άλλων ανθρώπων. Δεν πρέπει να μας αφορά. Δεν είναι δικός μας λογαριασμός, ούτε θα κρίνω την προσωπικότητα του άλλου από τα κιλά του. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας ξέρει πώς πρέπει να είναι για να έχει καλή υγεία. Καλώς ή κακώς η ιατρική επιστήμη δίνει τον ορισμό της παχυσαρκίας. Δεν μπορεί κάποιος να το αμφισβητήσει γιατί είναι σαν να αμφισβητεί την ίδια την ασθένεια. Μερικά πράγματα τα βλέπουμε κατάματα οι γιατροί και λέμε ναι αυτός είναι παχύσαρκος, έχει κακοήθης παχυσαρκία, νοσογόνο παχυσαρκία. Αλλιώς τι θα κάνουμε δεν θα μιλήσουμε καθόλου; Δεν γίνεται ο γιατρός να μη πει την αλήθεια στους ασθενείς του. Εγώ καλούμαι να βοηθήσω κάποιον που θέλει να βοηθηθεί.  Δεν θέλω να κρίνω τον συνάνθρωπό μου, να τον στεναχωρήσω, να τον προσβάλω. Αλλά από την άλλη δεν θα αλλάξει κι η ιατρική κι η επιστήμη και το τι ορίζουμε ως παχυσαρκία για να μην δυσαρεστήσω τον ασθενή που έχει βάρος.

Μήπως ο δυτικός τρόπος ζωής έχει εφεύρει τον υγιεινισμό ως κίνημα για να κινείται μια βιομηχανία από κλινικές ομορφιάς, από βιταμίνες, γυμναστήρια και πάει λέγοντας; Μήπως η υπερβολική ενασχόληση με το σώμα είναι επιφανειακή και ρηχή, σαν τάση και μόδα; Δηλαδή ένας γυμνασμένος άνθρωπος είναι πιο ευτυχής από έναν που δεν ασκείται εντατικά; Μήπως όσοι τρέχουν σήμερα και μετράνε χιλιόμετρα και διαδρομές, τρέχουν για να ξεφύγουν από κάτι , από μια δυστοπική κοινωνία;

Θα συμφωνήσω σε πολλά από αυτά που λέτε. Αλλά όσο εξελίσσεται ο άνθρωπος , εξελίσσεται κι η ποιότητα της διατροφής του. Άλλη διατροφή είχαν οι γονείς μου, άλλη διατροφή έχει η νέα γενιά. Η ντομάτα που έτρωγαν οι παππούδες μου από τον κήπο τους σαφώς άλλη διατροφική αξία είχε κι άλλη γεύση. Αν αγοράσετε ντομάτα εκτός εποχής έχει το ίδιο άρωμα; Όχι. Άρα λοιπόν να μιλήσουμε για υγιεινή διατροφή πρέπει να ξέρουμε και τι λέμε. Γιατί τι σημασία έχει να φάω φρούτα και λαχανικά και να είναι γεμάτα από λιπάσματα και χημικά; Δεν έχει καμία σημασία. Ο καθένας πρέπει να ελέγχει τι αγοράζει. Ναι υπάρχει μια τάση για σωστή διατροφή, άσκηση. Αλλά και πάλι εμείς οι γιατροί τι βλέπουμε; Ότι υπερέχουν οι παχύσαρκοι, οι υπέρβαροι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και παρόλο που μιλάμε για υγιεινή διατροφή η παιδική παχυσαρκία έχει φτάσει στα ύψη. Τελικά τι έχουμε καταφέρει μ όλο αυτό πράγμα; Σαν marketing μου φαίνεται όλο αυτό και σαν lifestyle ζωής. Στην ουσία όμως πόσοι ζουν υγιεινά; Η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου. Τα γονίδια παίζουν ρόλο στην παιδική παχυσαρκία. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα παιδί έχει πιθανότητες 10% να γίνει παχύσαρκο αν οι γονείς του έχουν φυσιολογικό βάρος, 50% πιθανότητες αν ο ένας από τους γονείς είναι παχύσαρκος και 80% αν και οι δύο είναι παχύσαρκοι. Στην ιατρική δεν πρέπει να είσαι δογματικός, αλλά ευέλικτος, συνεχώς να διαβάζεις, να εξελίσσεσαι και να αγαπάς τους ασθενείς σου. Προσωπικά κι ένα ασθενή μου να βοηθήσω νιώθω ότι κάτι καλό έκανα ως άνθρωπος και γιατρός.

Ως διαβητολόγος, βλέπετε επίσης να έχουν αυξηθεί οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη; Υπάρχει αύξηση και σε μικρότερες ηλικίες; Ποια είναι τα αίτια και πώς αντιμετωπίζεται; Ποιες είναι οι συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστεί σύντομα; Τι θα συμβουλεύατε τους γονείς;

Δεν έχουν αυξηθεί μόνο οι ασθενείς με διαβήτη αλλά και με άλλες ασθένειες. Μετά το lockdown ήρθε η ιατρική κοινότητα αντιμέτωπη με πολλές ασθένειες. Κι ο κορονοίος άφησε σε πολλούς ανθρώπους προβλήματα στο αναπνευστικό, στην καρδιά, στο δέρμα, πολλά νευρολογικά προβλήματα. Ξέρετε πόσο ο κορονοϊός έχει επηρεάσει τον θυρεοειδή αδένα; Οι ενδοκρινολόγοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με άλλες συνθήκες. Με άλλες τιμές είχαμε εξετάσει τον ασθενή μας και είχαμε χορηγήσει το ανάλογο χάπι και βλέπουμε μετά από τρεις μήνες ελέγχου του ασθενούς που πέρασε τον covid-19 άλλη κλινική εικόνα. Και φυσικά το στρες της καραντίνας, η στενάχωρη κατάσταση, έφεραν και μεγάλο θυμό, νεύρα, ένταση στην κοινωνία. Οι ψυχίατροι έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες πλέον εμμονές, φοβίες. Οι ψυχολόγοι δε έχουν να προστρέξουν σε νοσηρές καταστάσεις έμφυλης βίας, ψυχικής και σωματικής. Οι άνθρωποι που ζούσαν με τον άνδρα, την γυναίκα τους, τον σύντροφό τους για λάθους λόγους μέσα στην καραντίνα είδαν στον καθρέφτη την πραγματικότητα καθώς πριν την καραντίνα, το τρέξιμο κι η απόσταση δεν τους άφηναν να δουν την αλήθεια. Στο ιατρείο μου έρχονται ασθενείς μου και μου λένε, ότι μέσα στην καραντίνα γιατρέ όλο μαγείρευα κι έτρωγα για να μην τρελαθώ ή για να μην τσακωθώ με τα παιδιά μου, τον άνδρα μου. Δεν τους κρίνω, έψαχναν τρόπο εκτόνωσης κι ευχαρίστησης όπως κάποιοι άλλοι πήγαιναν ώρες βόλτες με τον σκύλο τους. Μιλάμε για σπασμωδικές κινήσεις σε κάτι πρωτόγνωρο και σπάνιο όπως ήταν η καραντίνα. Το θέμα είναι όμως και το ξαναλέω να εμβαθύνουμε όλοι μας και να κοιτάξουμε προς τα μέσα μας, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάτι που θα έρθει και θα είναι ακόμη χειρότερο .

Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση πέρα από την αύξηση του βάρους ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζουν με τις ορμόνες τους, με τα οστά τους και τι πρέπει να κάνουν για να προλάβουν για να έχουν ως μεσήλικες μια όμορφη ζωή με λιγότερα προβλήματα και πόνους;

Η εμμηνόπαυση είναι μια μεγάλη περίοδος για την γυναίκα, και πρέπει να καταλάβει ότι είναι ένας τελείως διαφορετικός οργανισμός από ό, τι ήταν πριν. Να θεωρήσουμε ότι η περίοδος είναι μια μορφή εκτόνωσης για τις γυναίκες και του ορμονικού συστήματος . Όταν σταματάει η περίοδος η γυναίκα καλείται να ισορροπήσει και να βρει τρόπο εκτόνωσης. Πρέπει να αντιμετωπίσει η γυναίκα λοιπόν μια νέα κατάσταση. Να φύγει από μια ρουτίνα 40 ετών και να μπει σε κάτι άλλο. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσει. Αν δεν απευθυνθεί σ ένα ιατρό θα είναι μια ιδιαίτερη συνθήκη για αυτήν γιατί θα έχει και ψυχολογικές διαταραχές  κι αύξηση βάρους και εφιδρώσεις κι άλγη. Επειδή λοιπόν όλη αυτή η περίοδος είναι λίγο καταθλιπτική δοκιμάζει γλυκά και θέλει να τρώει ζάχαρη κι αυτό είναι επικίνδυνο. Ανεβάζει βάρος λοιπόν, χαλάει η εξωτερική εικόνας της, αυτό της δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα. Μιλάμε για ένα φαύλο κύκλο. Γιατί προσπαθεί, αγωνίζεται και δεν μπορεί να τα καταφέρει. Για μένα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με ελαφρά την καρδία ο όρος εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Χρειάζεται ιατρική αρωγή και συμπαράσταση. Η εμμηνόπαυση κρατάει σε μια γυναίκα περίπου δέκα χρόνια, έρχεται ξαφνικά και χρειάζεται βοήθεια κι από το περιβάλλον της και από τους ειδικούς. Ας δούμε με μεγαλύτερη ζεστασιά το θέμα αυτό γιατί η εμμηνόπαυση για την γυναίκα είναι μια τελείως διαφορετική κατάσταση και κρατά χρόνια. Το ποσοστό των γυναικών που περνάνε έμφραγμα μετά την εμμηνόπαυση σαφώς και μεγαλώνει αφού η προστασία των οιστρογόνων παύει να υπάρχει. Έτσι βρισκόμαστε στις ίδιες πιθανότητες να πάθει ισχαιμικό όπως κι οι άνδρες σ αυτή την ηλικία.

Γίνεται πολύς λόγος για την έλλειψη βιταμίνης Dστην χώρα μας αν και με τόση ηλιοφάνεια. Πώς επηρεάζει την ψυχολογία και το σώμα μας;

 Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική κι η έλλειψη της γίνεται ιδιαίτερα εμφανής το χειμώνα καθώς καλύπτουμε το σώμα μας. Στην Ελλάδα, το καλοκαίρι, από την άλλη μεριά, κρυβόμαστε από τον ήλιο γιατί φοβόμαστε μην πάθουμε κάτι δερματολογικό και είναι λογικό. Γιατί δεν πάμε όμως να κάνουμε ηλιοθεραπεία τις πρωινές ώρες για 15 με 20 λεπτά χωρίς αντηλιακό και πρέπει να κάνουμε μπάνιο στις 12 και στη μια το μεσημέρι; Επίσης χαρακτηριστικό είναι το χρώμα του δέρματος. Ένα σκούρο δέρμα έχει λιγότερη πρόσληψης βιταμίνης D.  Αυτό που πρέπει να ξέρει ένας άνθρωπος είναι να λαμβάνει βιταμίνη D τους χειμερινούς μήνες και το καλοκαίρι να πηγαίνει πρωί πρωί για ηλιοθεραπεία.

– Ο θυρεοειδής δημιουργεί παρόμοια συμπτώματα με τις κρίσεις πανικού;

Ο Θυρεοειδής είναι ένας πολύ σημαντικός αδένας που ελέγχει όλο το σώμα. Είναι πολύ μικρός για την δουλειά που κάνει. Ο θυρεοειδής θα δημιουργήσει προβλήματα στον ασθενή όταν είναι αρρύθμιστος. Ένας αρρύθμιστος θυρεοειδής σαφώς δημιουργεί προβλήματα που ένας άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει ότι πηγάζουν από αυτόν γιατί είναι συμπτώματα της καθημερινότητας, όπως κούραση, νεύρα, άγχος, ταχυπαλμίες. Σαφέστατα πλέον οι ασθενείς σήμερα κάνουν με τα πρώτα παθολογικά συμπτώματα εξετάσεις για τον θυρεοειδή τους και μετά ανατρέχουν σε άλλες ειδικότητες. Αν βρεθεί αρρύθμιστος θυρεοειδής πάντως με το κατάλληλο έλεγχο και θεραπεία είναι σίγουρο από πλευράς ιατρικής ότι θα διορθωθεί.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πάνε στους γιατρού, παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν ότι το προλαμβάνειν είναι σαφώς καλύτερο από το θεραπεύειν; Η μεσογειακή διατροφή, η άσκηση, οι θετικές σκέψεις, ο ήλιος, η επαφή με τη φύση, μια καλή, χαρούμενη παρέα είναι το γιατρικό για μια ωραία ζωή;

Φοβάται το κακό, ο άνθρωπος. Την κακή διάγνωση. Λογικό είναι. Αλλά τουλάχιστον για την δική μου ειδικότητα, ο θυρεοειδής και θα διαγνωστεί εύκολα και θα αντιμετωπιστεί. Πολύ σπάνια θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για ένα ασθενή. Ο διαβήτης όμως είναι πιο ύπουλη ασθένεια. Επίσης είναι φανερό πια ότι η κατάσταση όσον αφορά στο βάρος έχει ξεφύγει. Μια τεράστια βιομηχανία φαρμάκων έχει αναπτυχθεί γύρω από την νόσο της παχυσαρκίας. Υπάρχουν φάρμακα που χορηγούνται και δημιουργούν στον εγκέφαλο μια αίσθηση κορεσμού. Η παχυσαρκία είναι η ασθένεια του αιώνα μας και κυρίως του δυτικού κόσμου. Ακόμη γίνονται και χειρουργικές επεμβάσεις. Η ιατρική, για κάθε ασθενή, θα πρέπει να διαλέξει το καλύτερο. Δεν υπάρχει τίποτα άσχημο σε μια ιατρική ενέργεια αν όλα γίνουν σωστά. Όταν μιλάμε για κακοήθη νοσογόνο παχυσαρκία μιλάμε για πάρα πολλά κιλά. Άρα πρέπει να μιλάμε για στάδια παχυσαρκίας. Όταν ένας άνθρωπος είναι 150 κιλά , μακάρι και το εύχομαι να χρειαστεί μόνο άσκηση και διατροφή αλλά πιστεύω ότι θα χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή. Θέλει απίστευτο αγώνα όλο αυτό μέσα στην καθημερινότητα. Και για αυτό αρκετοί αξιόλογοι συνάδελφοι μου μιλάνε ακόμη και για επέμβαση για να έχει γρηγορότερα αποτελέσματα  ο ασθενής και να του δώσουν ώθηση στην μάχη του με την κακοήθη παχυσαρκία. Σαφώς σε κάποιες πιο ήπιες καταστάσεις θέλουν μόνο σωστή διατροφή. Αλλά κι η διατροφή θέλει πειθαρχία, χρόνο, θέλει ενασχόληση με τον εαυτό σου. Η τηλεόραση μας λέει ότι είναι εύκολο να αδυνατίσεις. Όχι, δεν είναι εύκολο. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις πάρει βάρος και να προσπαθήσεις. Όλα αυτά τα ροφήματα, οι κάψουλες που βγαίνουν στο εμπόριο για να χάσει κανείς εύκολα και γρήγορα κιλά δεν στέκουν και πάρα πολύ. Για μένα προσωπικά όλα αυτά τα σκευάσματα δουλεύουν περισσότερο στο θυμικό του ανθρώπου που έχουν ανάγκη να πιαστούν από μια ελπίδα. Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι δεν υπάρχει καμία βοήθεια πέρα από τον εαυτό μου στην μάχη με τα κιλά.  Αλλά ναι αυτή είναι η αλήθεια. Είναι έμμεση βοήθεια τα χαπάκια για να χάσεις βάρος. Ο βασικός παράγοντας είσαι εσύ ο ίδιος και η θέληση σου!!!     

 

(Κωνσταντίνος Μπουτσουρής Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 144, Νέα Σμύρνη )

 

ΚΟΣΜΙΚΑ

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/07/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/06/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/06/2022

ΚΟΣΜΙΚΑ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/06/2023