INTERVIEW

Δήμητρα Παπαδήμα: “Νιώθω δύο φορές δικαιωμένη”!

Πιο επίκαιρο και συγχρονικό από ποτέ, είναι το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα με τίτλο"Βίος Βίας", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα" καθώς αφορά σε μία, σχεδόν, αυτοβιογραφική ιστορία, που αναφέρεται εκτενώς στο πρωταγωνιστικό θέμα των τελευταίων εβδομάδων, τη βία σε όλες τις τις εκφράνσεις, σε όλες της τις μορφές.

asist team
Μαίρη Αυγερινοπουλου /
Δήμητρα Παπαδήμα: “Νιώθω δύο φορές δικαιωμένη”!
 • Πόσο δύσκολος είναι ένας ειλικρινής διάλογος με τον αληθινό μας εαυτό;

Για να πετύχεις έναν ειλικρινή διάλογο με τον εαυτό σου πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα! Να έχεις πιάσει τη ζωή από τα μαλλιά και να την έχεις φέρει σβούρα!

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
 • Τι ήταν αυτό που ώθησε την ηρωίδα να πει την αλήθεια της;

Η ηρωίδα του βιβλίου μου γυρεύει από μικρό κορίτσι την αλήθεια! Τόσο στα μικρά όσο και στα μεγαλύτερα θέματα! Ψάχνει απεγνωσμένα! Όταν ενηλικιώνεται, μητέρα πια, επιστρέφει στην χαμένη της παιδικότητα! Αθωότητα! Έχοντας διανύσει έναν δύσκολο δρόμο, ψεύτικο δρόμο. Μισές αλήθειες, ανούσιες αλήθειες! Ε, ήρθε η στιγμή της να πει τα σύκα- σύκα και τη σκάφη- σκάφη! Γιατί της εντυπώθηκε από τα μαθητικά χρόνια! Πως αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου ό, τι θες τουλάχιστον μην την εξευτελίζει!

 • Το βιβλίο είναι- σε πολλά σημεία του-αυτοβιογραφικό. Γράφοντάς το και βλέποντας την ιστορία από μία απόσταση, τι ένιωσες; Λύτρωση; Οργή; Υπέρμετρο θυμό;

Στο μεγαλύτερο μέρος του το μυθιστόρημα είναι αυτοβιογραφικό! Τόσο σε γεγονότα όσο και σε συναισθήματα! Γράφοντας το ένιωσα…. Δικαίωση! Εκδίδοντας το από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, αυτήν την σοκαριστική εποχή, τόσο ίδια με την ιστορία μου, νιώθω δύο φορές δικαιωμένη!

 • Το βιβλίο μοιάζει πιο συγχρονικό από ποτέ με όλα αυτά που συμβαίνουν, με αλήθειες που βγαίνουν στο φως. Θεωρείς ότι θα καθαρίσει η κατάσταση; Ή ότι κάποιοι τη χρησιμοποιούν για άλλου είδους οφέλη;

Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση ! Και ξέρεις γιατί; Γιατί αποδεδειγμένα …χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα!!!! Έτσι καταντήσαμε την κοινωνία.

 • Έχοντας υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, πόσο πολύ φοβόσουν για την κόρη σου;

Το παιδί μου έχει εκπαιδευτεί από τη μάνα του πως να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις και συγχρόνως να αποφεύγει τις κακοτοπιές! Επίσης έχει ακόμα τουλάχιστον μάνα Σκύλα! Που προκαλεί φόβο και με την αναφορά του ονόματος της! (γέλια)

(Η Δήμητρα Παπαδήμα με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου και την κόρη τους Θαλασσινή)

 • Γιατί μία όμορφη γυναίκα θεωρείται εύκολη…λεία;

Μια όμορφη γυναίκα θεωρείται εύκολη λεία ….ίσως γιατί πιστεύετε πως έχει βλέψεις μεγάλες! Χρησιμοποιώντας την εμφάνισή της ως κύριο όπλο! Γιατί μια όμορφη γυναίκα έχει μάθει από μικρή πως διαθέτει ένα ισχυρό όπλο για να πετύχει τα όνειρά της! Εγώ το ήξερα και με το παραπάνω κι έπαιζα με όσους δεν κατάφερναν να με υποτάξουν όπως ήθελαν αυτοί! Οι ισχυροί! Το γλέντησα αυτό το δώρο της φύσης με τον τρόπο μου!

 • Έχεις δηλώσει ότι «Γράφεις για να σπας τη σιωπή σου». Μέσα από τα βιβλία σου επιτυγχάνεις την επικοινωνία που θέλεις;

Γράφω για να πω όσα δεν λέγονται. Και το διασκεδάζω γιατί δεν κρατάω τους τύπους! Γράφω για να επικοινωνώ με τον εαυτό μου και για να κατανοώ τη θέση μου στη ζωή! Έχω και εγώ τη δική μου θέση! Όποιος επικοινωνεί μαζί μου μέσα από τα γραφτά μου ίσως αντιλαμβάνεται πως και εκείνος έχει μια θέση μέσα σε αυτή τη ζωή που διαφέρει από τα συστημικά μονοπάτια!

 • Γιατί οι άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που νιώθουν; Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βαδίσεις με την αλήθεια σου;

Είναι πολύ δύσκολο να βαδίζεις με την αλήθεια σου! Άσε που έχεις ξεχάσει ποια είναι η αλήθεια σου! Στο μαντρί που μας έχουν κλείσει με το μεροκάματο που μας πετάνε έχουμε χάσει τον μπούσουλα!

 • Μία ηθοποιός που είναι και συγγραφέας, φέρει τη μία ιδιότητά της μέσα στην άλλη; Καταλαβαίνεις καλύτερα τους ρόλους που παίζεις; Την ώρα που γράφεις ερμηνεύεις τους ρόλους;

Την ώρα που γράφω ταυτίζομαι με όλους τους ήρωες μου! Τους καλούς αλλά και τους κακους ! Τους κάνω ψυχανάλυση δεν ερμηνεύω! Αφουγκράζομαι !

 • Για το καλοκαίρι τι παράσταση ετοιμάζεις;

Για το φετινό καλοκαίρι ιού θέλοντας, θα συνεχίσω την αγαπημένη μου παράσταση «Το αγρίμι Μαρίκα Κοτοπούλου» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μποσταντζόγλου που είναι μαζί μου και στη σκηνή! Μια τραγική στιγμή της ιστορίας από μια τραγική θεατρίνα που διαθέτει χιούμορ και στα πολύ δύσκολα! Μαύρο, κατάμαυρο χιούμορ ! Έντονο ερωτισμό και απίστευτο δυναμισμό! Μια γυναίκα που κακοποιήθηκε από την παιδική της ηλικία με πολλούς τρόπους! Μια σπουδαία θεατρίνα που λάτρεψε τη ζωή και έναν άντρα! Τον Ίωνα Δραγούμη! Όταν μαθαίνει για τη δολοφονία του σκάβει τη γη για να μπει μέσα… Και συνεχίζει….

(Στιγμιότυπο από την παράσταση)

 • Πόσο διψασμένος θα είναι ο κόσμος να δει καλές παραστάσεις;

Το κοινό πιστεύω είναι διψασμένο για γάργαρο καθαρό νερό κι όχι για επιπλέον δηλητήριο ! Τώρα απομένει να ανακαλύψει τη πηγή με το καθάριο νεράκι για να γιατρέψει τις πληγές του!

 • Μήπως με όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα, το θεατρικό κοινό νιώσει μουδιασμένο;

Με όλα όσα συμβαίνουν ασφαλώς και ο κόσμος εκτός κι εντός θεατρικού χώρου έχει επηρεαστεί! Έχει αηδιάζει! Αλλά το κοινό που αγαπάει το θέατρο πιστεύω θα το στηρίξει κάνοντας τις σωστές επιλογές! Αρκετά το μάντρωναν και το καθοδηγούσαν σε παραστάσεις με πρωταγωνιστές που τώρα πια φανερώθηκε η αρρώστια τους! Η διαφθορά και η αλητεία τους! Πιστεύω στο κοινό και για αυτό θα ανεβάσω το ΑΓΡΙΜΙ το καλοκαίρι! Και μόνο ο τίτλος τα λέει όλα! Το ΑΓΡΙΜΙ αντιστέκεται 35 χρόνια τώρα! Και ανεβάζει έργα με δικά του έξοδα! Χωρίς καμία υποστήριξη! Το αντίθετο θα έλεγα! Το κοινό το εκτιμάει αυτό και μου το δείχνει! Σας ευχαριστώ!

Ξύπνησα ξημερώματα «δαρμένη» από τα ίδια παράξενα όνειρα! Κουκουλώθηκα με το πάπλωμα! Να κρυφτώ! Να ξεφύγω! Από τα όνειρα;
Ή από την πραγματικότητα; Έσφιξα τα δόντια! Έπρεπε να τελειώνω με το
χρόνιο παραμύθιασμα! Με λίγα λόγια, απαίτησα από τον εαυτό μου να
δώσει τίτλο στη μέχρι τώρα ζωή μου! Στον Βίο μου… «Τι βίο έχω ζήσει
μέχρι τώρα;» «ΒΙΑΣ», ούρλιαξε εκείνη η φωνή μέσα μου που συνεχώς
τη διατάζω να βγάλει τον σκασμό! ΒΙΟΣ ΒΙΑΣ! Ναι! Έτσι είναι! Ένα τσεκούρι, ένα μαχαίρι ή μια μονοκοντυλιά, και ο ΒΙΟΣ γίνεται ΒΙΑΣ!
Ξεκίνησα το γράψιμο… Εδώ μέσα είμαι σε αυτές τις γραμμές, σε αυτές τις
σελίδες… Ένας σύνθετος άνθρωπος που σπάει εύκολα αλλά και τα σπάει
εύκολα! Εδώ μέσα είμαι, μια απλή γυναίκα με κοινή, απλή λογική που
δεν τη διαπραγματεύομαι! Μια γυναίκα έτοιμη για όλα! Είναι δύσκολο
να το δεχτείς, το παραδέχομαι και με δέχομαι!

(Φωτογραφίες: PAPADAKIS PRESS)

 

ΚΟΣΜΙΚΑ

The pop up project: Christmas in the garden

The pop up project: Christmas in the garden

Μαίρη Αυγερινοπουλου 23/12/2021
“Σμύρνη μου αγαπημένη”: Πρεμιέρα στους κινηματογράφους

“Σμύρνη μου αγαπημένη”: Πρεμιέρα στους κινηματογράφους

Μαίρη Αυγερινοπουλου 22/12/2021
«Sing 2» στους κινηματογράφους

«Sing 2» στους κινηματογράφους

Μαίρη Αυγερινοπουλου 23/12/2021

TRENDING

«Συνταγές με …ιστορία» και την υπογραφή της Μαρίκας Μητσοτάκη

«Συνταγές με …ιστορία» και την υπογραφή της Μαρίκας Μητσοτάκη

Μαίρη Αυγερινοπουλου 29/11/2021
Η Μαρία Ολυμπία πρωταγωνιστεί σε διαφήμιση!

Η Μαρία Ολυμπία πρωταγωνιστεί σε διαφήμιση!

Γωγώ Αυγερινοπούλου 16/11/2021
Σίλια Κριθαριώτη: Έλαμψε στα British Fashion Awards 2021

Σίλια Κριθαριώτη: Έλαμψε στα British Fashion Awards 2021

Γωγώ Αυγερινοπούλου 02/12/2021