ΔΙΕΘΝΗ

Οι 10 πλουσιότερες οικογένειες στον κόσμο

Κάθε ώρα γίνονται πιο πλούσιες κατά 4 εκατ. δολάρια. Κι όμως, κάποιες μπορεί να μην τις έχετε ακούσει ποτέ.

asist team
Μαριάννα Νομικού /
Οι 10 πλουσιότερες οικογένειες στον κόσμο

Τα στοιχεία για τις 25 πιο πλούσιες οικογένειες του πλανήτη, δημοσιεύτηκαν από το Bloomberg ενώ το How Nuch Net εστιάζει και στην πρώτη δεκάδα, δημιουργώντας μάλιστα ένα πολύ κατατοπιστικό Inforgraphic.

Άση Μπήλιου: Ερωτικές προβλέψεις για την Άνοιξη 2021
Άση Μπήλιου: Ερωτικές προβλέψεις για την Άνοιξη 2021

Ποιο είναι λοιπόν το top 10 των πιο πλούσιων οικογενειών στον πλανήτη που γίνονται πιο πλούσιοι κατά 100.000 δολάρια κάθε λεπτό, κατά 4 εκατ. δολάρια κάθε ώρα και κατά 100 εκατ. δολάρια κάθε μέρα; Κάποιους μπορεί και να μην τους έχετε ακούσει ποτέ.

Tα νούμερα προκαλούν ζαλάδα. Η περιουσία της πιο πλούσιας δυναστείας του πλανήτη, των Αμερικανών Waltons αυξάνεται κατά 70.000 δολάρια το λεπτό ή 100 εκατ. δολάρια την ημέρα. Η συνολική τους περιουσία αυξήθηκε σε ένα χρόνο κατά 39 δισ. δολάρια φτάνοντας τα 191 δισ. δολάρια. Αντίστοιχη πρόοδο είχαν και άλλες δυναστείες. Οι 25 πιο πλούσιες οικογένειες του πλανήτη ελέγχουν περίπου 1,4 τρισεκατομμύρια πλούτου.

Οι παρακάτω είναι οι δέκα πιο πλούσιες:

Νο 1: Οικογένεια Walton – Εταιρία: Walmart – Περιουσία: 215 δισ. δολάρια

Η Walmart είναι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον πλανήτη. Με έδρα το ταπεινό Μπέντονβιλ του Αρκάνσας ο αμερικανικός κολοσσός της λιανικής είχε έσοδα $514 δισεκατομμύρια σε περισσότερα από 11 χιλιάδες καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Η οικογένεια ελέγχει τις μισές μετοχές της Walmart. Μόνο από μερίσματα το περασμένο έτος είχαν κέρδη ύψους $3 δισ.

Νο 2: Οικογένεια Mars – Εταιρία: Mars Inc – Περιουσία: 120 δισ. δολάρια

Από τις σοκολάτες Mars, M&M και Milky Way ως τα προϊόντα περιποίησης κατοικίδιων, η εταιρεία τροφοδοτεί την δεύτερη μεγαλύτερη οικογενειακή περιουσία του πλανήτη.

Νο 3: Οικογένεια Koch – Εταιρία: Koch Industries – Περιουσία: 109,7 δισ. δολάρια

Ήταν το 1940 όταν ο πατριάρχης Fred Koch ίδρυσε την πετρελαϊκή Wood River Oil & Refining στο Κάνσας και το 1961 τον κληρονόμησαν οι 4 γιοι του, Frederick, Charles, David και William. Οι μεγάλες οικογενειακές έριδες της δεκαετίας του 1980 ανάγκασαν τους Frederick και William να αποχωρήσουν από τον όμιλο, ο οποίος έμεινε στα χέρια των Charles και David. Παρά τις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις των αδελφών Koch η οικογενειακή  περιουσία αυξάνεται – όπως και η επιρροή τους στην Ουάσινγκτον.

Νο 4: Οικογένεια Al Saud – Εταιρία: Saudi Aramco – Περιουσία: 95 δισ. δολάρια

Ο 85χρονος μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν αλ Σαούντ, έχει  τα ατέλειωτα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας του (πήρε εξάλλου το όνομά της από τον οίκο του) να τροφοδοτούν συνεχώς την περιουσία του. Εδώ η εκτίμηση της περιουσίας είναι χαμηλότερη από την πραγματικότητα καθώς η διευρυμένη οικογένεια των Αλ Σαουντ, της βασιλικής δυναστείας της Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνει χιλιάδες μέλη (περίπου 15.000) με περιουσίες εκατομμυρίων. Μόνο ο πρίγκιπας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν ελέγχει προσωπικά περιουσία μεγαλύτερη του ενός δισ.

Νο 5: Οικογένεια Ambani – Εταιρία: Reliance Industries – Περιουσία: 81,3 δισ. δολάρια

Η πιο πλούσια δυναστεία της Ασίας είναι από την Ινδία και από τις πλέον πρόσφατες: Ο πατριάρχης Αμπανί ίδρυσε την εταιρία του το 1957 και πέθανε το 2002 χωρίς να αφήσει διαθήκη. Η χήρα του κατάφερε να φέρει σε συνεννόηση τους δυο γιους. Ο Μουκές, που ελέγχει το μεγαλύτερο διυλιστήριο του πλανήτη μένει σε ένα ιδιόκτητο σπίτι 27 ορόφων στη Μουμπάϊ της Ινδίας.

Νο 6: Οικογένεια Dumas – Εταιρία: Hermes – Περιουσία: 63,9 δισ. δολάρια

Οι απόγονοι του Τιερί Ερμέ έκαναν τη δεκαετία του 1970 το μεγάλο άνοιγμα με διεθνές δίκτυο καταστημάτων. Η νέα χιλιετία έφερε νέα ροή εσόδων από την Ασία κάνοντας τη δυναστεία που έχει έδρα το Παρίσι τη δεύτερη πλουσιότερη στην Ευρώπη.

Νο 7: Οικογένεια Wertheimer – Εταιρία: Chanel – Περιουσία: 54,4 δισ. Δολάρια

Τα αδέλφια Alain και Gerard Wertheimer δρέπουν σήμερα τους καρπούς της κίνησης-ματ του παππού τους, Pierre, να χρηματοδοτήσει κάποια… Κοκό Σανέλ στο Παρίσι το 1924. Ο παππούς τους ίδρυσε την Coco Chanel το 1920 και η εταιρία παράγει ακόμη έσοδα 11 δισεκατομμυρίων το χρόνο. Τα αδέλφια έχουν άλογα κούρσας και αμπέλια.

Νο 8: Οικογένεια Johnson – Εταιρία: Fidelity Investments – Περιουσία: 46,3 δισ. δολάρια

Το αμοιβαίο κεφάλαιο που ίδρυσε στη Βοστόνη ο Edward C. Johnson II το 1946 (Fidelity Management & Research) έμελλε να γίνει σωστή αυτοκρατορία. Το 1977 τον διαδέχτηκε ο γιος του, Ned Johnson, ως CEO, μια θέση που κατέχει από το 2014 η εγγονή του ιδρυτή, Abigail Johnson. Στην τρίτη της γενιά κι αυτή η οικογένεια, η τεράστια περιουσία μοιράζεται μεταξύ των μελών. Κι όσο κι αν δέχεται σήμερα κλυδωνισμούς από τις πιέσεις να μειώσει τις προμήθειές της, η Fidelity Investments γιγαντώνεται κι άλλο χρόνο με τον χρόνο…

Νο 9: Οικογένεια Boehringer – Εταιρία: Boehringer Ingelheim – Περιουσία: 45,7 δισ. δολάρια

Η γερμανική φαρμακευτική Boehringer Ingelheim ιδρύθηκε το 1885 από τον Albert Boehringer. Και σήμερα, 135 χρόνια μετά, παραμένει κολοσσός, μοιράζοντας μια τεράστια περιουσία μεταξύ 4 γενιών Boehringer και Von Baumbach.

Νο 10: Οικογένεια Albrecht – Εταιρία: Aldi – Περιουσία: 41 δισ. δολάρια

Ήταν το 1913 όταν κάποιος Theo Albrecht άνοιξε ένα μανάβικο στο Έσσεν της Γερμανίας. Επιστρέφοντας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το μαγαζί ανέλαβαν τα παιδιά του, Theo και Karl, που το μετέτρεψαν (1946) σε μια αλυσίδα φτηνών σουπερμάρκετ της Γερμανίας.

Στη δεκαετία του 1960 χώρισαν την επιχείρηση, γεννώντας την Aldi Nord και Aldi Sud. Και τα δύο τμήματα μαζί έχουν σήμερα πάνω από 10.000 καταστήματα σε 20 χώρες.

Ο Karl Albrecht πέθανε το 2014. Στην τρίτη γενιά τους σήμερα, οι Albrecht έχουν από το 1979 στην κατοχή τους και την αμερικανική αλυσίδα «πράσινων» προϊόντων Trader Joe’s, που αριθμεί πάνω από 350 καταστήματα…

Πηγή:Bloomberg

(Φωτογραφία από τον χρήστη David McBee στο Pexels)

 

 

IN FOCUS

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών.

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών.

Δέσποινα Πετρίδου 30/01/2021
7+1 λόγοι εξηγούν γιατί δεν χάνουμε κοιλιακό λίπος

7+1 λόγοι εξηγούν γιατί δεν χάνουμε κοιλιακό λίπος

Asist Team 28/01/2021
Δώστε χώρο στην καρδιά σας.

Δώστε χώρο στην καρδιά σας.

Μαίρη Αυγερινοπουλου 05/02/2021

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χαρμόσυνα νέα για τον Χάρι και την Μέγκαν

Χαρμόσυνα νέα για τον Χάρι και την Μέγκαν

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/02/2021
Μαρία Ηλιάκη: Baby boom

Μαρία Ηλιάκη: Baby boom

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/02/2021
Μία αληθινή ιστορία αγάπης

Μία αληθινή ιστορία αγάπης

Μαίρη Αυγερινοπουλου 14/02/2021