ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαδικτυακή έκθεση από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Η σχέση ανθρώπου - ψηφιακού κόσμου είναι το αντικείμενο της διαδικτυακής έκθεσης που πραγματοποιείται στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 26 Νοεμβρίου έως και τις 20 Δεκεμβρίου 2020.  

asist team
Τζένη Χαρτά /
Διαδικτυακή έκθεση από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Υπάρχει πραγματικότητα πέρα από τον ψηφιακό κόσμο; Υπάρχει ο ψηφιακός κόσμος έξω και πέρα από εμάς; Μας χρειάζονται οι μηχανές μας ή ζουν, αναπτύσσονται και αναπαράγονται έξω και πέρα από εμάς;

Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!
Το στρατηγείο του Winston Churchill, έγινε ξενοδοχείο!

Ζήστε τη διαδικτυακή έκθεση Creatures in a Series of Tubes μέσα από τα κανάλια της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Ποια είναι η αλυσιδωτή αντίδραση που πυροδοτείται από κάθε ενέργειά μας στο διαδίκτυο και ποια είναι τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης στον ψηφιακό κόσμο; Η εικονική έκθεση Creatures in a Series of Tubes, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά με μια σειρά καλλιτεχνικών έργων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την τέχνη των νέων μέσων (European Media Art Platform / EMAP).

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου μέσα από την πλατφόρμα Mozilla Hubs και προσβάσιμη από το www.onassis.org.

Τα οικοσυστήματα βρίθουν ανθρώπινης δραστηριότητας, ανεξάρτητα από το αν εμείς οι άνθρωποι παραμένουμε παθητικοί παρατηρητές πίσω από οθόνες, πίσω από την εξαντλητική, καλωδιωμένη ρουτίνα των δραστηριοτήτων μας εν μέσω καραντίνας. Όμως, είμαστε πραγματικά παρόντες, καθώς δημιουργούμε τα εικονικά μας κοινά μέσα σε ένα διαρκώς διαδικτυακό περιβάλλον; Παραμένουμε οι ίδιοι μέσα από αυτή τη διαδικασία συλλογικής απομόνωσης ή μεταμορφωνόμαστε σε κάτι άλλο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βραβεία Grammy: Οι φετινές υποψηφιότητες και τα παράπονα

Μέσα από την εικονική έκθεση “Creatures in a Series of Tubes”, αναζητούμε τα όρια της ανθρώπινης υποκειμενικότητας, όπως αναδιαμορφώνεται από τις ψηφιακές μεγα-πλατφόρμες: Είμαστε το ίδιο όταν βλέπουμε κάτι με τα φυσικά μας μάτια κι όταν το καταναλώνουμε ως μέρος ενός συλλογικού αλγορίθμου; Και τι συμβαίνει όταν «απουσιάζουμε» από τον φυσικό κόσμο ενώ βρισκόμαστε πάντα σε αυτόν;

Κατά την υποτιθέμενη φυσική απουσία μας, το φυσικό περιβάλλον δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει, καθώς οι ροές ενέργειας και αποβλήτων, που έχουμε εδραιώσει, συνεχίζουν να υποστηρίζουν απρόσκοπτα τις αυξανόμενες ανάγκες μας. Κάθε ενέργειά μας στο διαδίκτυο δημιουργεί μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων, με απτές επιπτώσεις σε υβριδικά οικοσυστήματα ανθρώπων και αλγορίθμων, σε άμεση σύνδεση με τη βιολογία και την οικονομία. Η επιρροή του ανθρώπου στον πλανήτη έχει ονομαστεί «Ανθρωπόκαινος» εξαιτίας του αποτυπώματός μας, αλλά μήπως βρισκόμαστε ήδη πέρα από αυτήν την περίοδο;

Νέοι καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη –από την Ισπανία έως την Κροατία, από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Σερβία και από τη Γαλλία έως την Αυστρία– καταπιάνονται με αυτό το ερώτημα. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, γίνονται φανερές οι σύνθετες αυτές δομές και δοκιμάζεται ο τρόπος με τον οποίο τις αντιλαμβανόμαστε. Η επιλογή έργων από τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες της «Ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την τέχνη των νέων μέσων» (European Media Art Platform / EMAP) είναι καρπός έρευνας για τη σύνδεσή μας με τα άλλα είδη, την επιρροή μας σε απόμακρα οικοσυστήματα και την ανάδυση μοναδικά σύνθετων οικοσυστημάτων ανθρώπων και αλγορίθμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαδικτυακά και δωρεάν το 23o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους

Το πιο σημαντικό είναι πως μας επιτρέπουν να ονειρευτούμε έναν άλλο κόσμο, να συνδεθούμε με την ύπαρξή μας σε ένα μέλλον που είναι πια παρόν.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

“Beyond Human Perception” από τους María Castellanos και Alberto Valverde (Ισπανία) • “FANGO” από τον Martin Nadal (Ισπανία) “The Eye of the Other” από τους Tizian Derme και Daniela Mitterberger (Αυστρία) • “The Hidden Life of an Amazon User” από την Joana Moll (Ισπανία) • “aqua_forensic” από τους Robertina Šebjanič (Σερβία) και Gjino Šutić (Κροατία) κ.α.

Tη διαδικτυακή έκθεση θα πλαισιώσουν ομιλίες των συμμετεχόντων καλλιτεχνών και διαδικτυακά εργαστήρια. Τα εργαστήρια γίνονται ζωντανά μέσω της πλατφόρμας του Zoom και είναι ανοιχτά για το κοινό, κατόπιν συμπλήρωσης αίτησης ενδιαφέροντος. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται μετά από αξιολόγηση του κειμένου εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ομιλίες καλλιτεχνών

Οι ομιλίες καλλιτεχνών γίνονται ζωντανά μέσω της πλατφόρμας του Zoom και είναι ανοιχτές για το κοινό, κατόπιν αίτησης συμμετοχής. Όλες οι συνομιλίες θα καταγραφούν και θα είναι διαθέσιμες στα κανάλια του Ιδρύματος Ωνάση στο Vimeo και στο YouTube.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://onassis.link/emapshowcase

 

 

 

ΚΟΣΜΙΚΑ

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Τζένιφερ Λόπεζ-Μπεν Άφλεκ: Η επόμενη ημέρα του γάμου…

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/07/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο Μάθιου ΜακΚόναχι οικογενειακώς στην Ελλάδα

Γωγώ Αυγερινοπούλου 14/06/2022
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Χόλλυγουντ κάνει διακοπές την Ελλάδα

Μαίρη Αυγερινοπουλου 15/06/2022

ΚΟΣΜΙΚΑ

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Το The Pop Up Project  δίπλα στα Παιδικά Χωριά SOS!

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

SYMMETRIA: Διεθνής Βράβευση

Μαίρη Αυγερινοπουλου 20/07/2023
MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

MI-RŌ:  Φαντασμαγορική επίδειξη μόδας

Μαίρη Αυγερινοπουλου 19/06/2023